Vă mai amintiţi promisiunile electorale de la alegerile din 2020? Bilanţ al şefilor judeţului, după trei ani de mandat

joi, 26 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Vă mai amintiţi promisiunile electorale de la alegerile din 2020? Bilanţ al şefilor judeţului, după trei ani de mandat

Şefii liberali ai Consiliului Judeţean au enumerat ieri proiectele începute sau continuate de la preluarea mandatului în urmă cu trei ani şi până astăzi. Cu excepţia renovării Spitalului de Copii şi a extinderii unor facilităţi medicale de acolo, niciunul dintre proiectele de anvergură de pe listă nu e finalizat – dar câteva sunt aproape de inaugurare. În această categorie intră „perla coroanei”, noul terminal de pasageri de la aeroport, obiectiv care „a prins ultimul avion” – cum l-a descris preşedintele Costel Alexe referindu-se la finanţare, şi Axa rutieră strategică Iaşi-Suceava, care va fi gata până la sfârşitul anului de la Breazu până la Lespezi, la limita judeţului.

Celelalte proiecte aflate în diferite etape de realizare se regăsesc în mare parte în „Programul candidatului Costel Alexe la Preşedinţia Consiliului Judeţean Iaşi” prezentat alegătorilor în 2020.

Şeful CJ a trecut în revistă investiţiile în celelalte spitale judeţene, inclusiv cele care încă sunt la stadiul de propuneri – cum e construirea unui nou Spital de Boli Respiratorii şi a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară. N-au fost uitate cele câteva drumuri judeţene care sunt sau urmează să fie modernizate cu bani din programele de dezvoltare guvernamentale.

Pe de altă parte, şeful CJ s-a arătat nemulţumit că segmentul de autostradă dintre Moţca şi Ungheni încă nu are un „parcurs mult mai alert în aşa fel încât să poată fi prins la finanţare cu fonduri europene”. Cât priveşte curtea proprie, Alexe a menţionat asociaţia prin care „vrem să recuperăm ce au făcut colegii de administraţie din vestul ţării”, respectiv centurile ocolitoare ale oraşelor şi lărgirea unor căi de intrare/ ieşire din municipiul Iaşi.

„Astăzi la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri managementul instituţiei este blocat. Am transmis adrese, am făcut solicitări să se avanseze cu lărgirea la patru benzi a bd. C.A. Rosetti de la ieşirea din municipiu până la Popricani. Aşteptăm de prea mult timp să fie finalizat proiectul pentru Capăt Dacia – Uricani. Solicităm să impulsioneze ministrul Grindeanu (al Transporturilor, n.r.) pe colegul său social-democratul Laicu să facă mai multă administraţie şi drumuri şi mai puţină politică sau ce devieri comportamentale mai are domnia sa”, a reproşat Costel Alexe.

La fel cum fostul preşedinte al CJ s-a lăudat cu proiectul ApaVital de extindere a reţelelor de apă şi de canalizare, şi actualul preşedinte a menţionat acest proiect aflat în curs de realizare în jumătate de judeţ. Alexe a bifat apoi banii din PNRR pentru şcoli, precum şi operaţionalizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.

Parcurile industriale care ar trebui să fie operaţionale peste un an – Leţcani, Holboca şi Paşcani – sunt încă departe de inaugurare. Cel de la Leţcani este amenajat în proporţie de 75 la sută, cel de la Holboca este în stadiul proiectării, în vreme ce parcul de la intersecţia traseelor autostrăzilor A7 şi A8 abia şi-a delimitat perimetrul.

În fine, obiectivele culturale sunt şi ele în aşteptare: Filarmonica, pentru fondurile europene, iar Opera, să-i recunoască Ministerul Culturii propunerea de amplasament pentru un sediu. 

Cititi si: Bilanţ la 3 ani de guvernare liberală a judeţului. Cu ce încheie şefii CJ trei sferturi de mandat: lista realizărilor. Pentru nerealizări, PSD e vinovat

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii