Vaccinul anti-Covid: teorii absurde şi certuri dure pe forumurile cadrelor didactice

luni, 21 decembrie 2020, 02:58
4 MIN
 Vaccinul anti-Covid: teorii absurde şi certuri dure pe forumurile cadrelor didactice

Discuţiile s-au încins după ce în spaţiul public a ajuns informaţia că profesorii vor putea fi vaccinaţi cu prioritate. Scepticismul şi credulitatea multora sunt însă de-a dreptul îngrijorătoare 

În ultimele zile circulă în spaţiul public informaţia că profesorii ar putea fi vaccinaţi anti-Covid cu prioritate, iar vestea a creat rumoare pe grupurile de Facebook dedicate cadrelor didactice, mulţi dintre profesori manifestându-şi dezaprobarea. Mai exact, o bună parte dintre profesori cred că vaccinul nu este sigur şi nu ar vrea să fie printre primele persoane vaccinate. Alte cadre didactice sunt însă încântate de veste, iar discuţiile de pe aceste grupuri au degenerat, aruncându-se inclusiv jigniri sau acuzaţii. Modul în care profesorii privesc vaccinarea anti-Covid este un subiect important, având în vedere că şcolile sunt un vector în ceea ce priveşte o posibilă răspândire a virusului, într-o clasă fiind elevi cu părinţi care au diferite ocupaţii, de la medici la funcţionari publici sau angajaţi în diferite sectoare economice.

În ceea ce priveşte discuţiile de pe aceste grupuri, atât susţinătorii vaccinării, cât şi cei care sunt împotrivă acuză tabăra adversă de lipsă de informare, dezbaterile transformându-se uneori în certuri sau chiar jigniri. „Aşa ar fi normal, să avem prioritate, să ne putem privi în ochi mai repede dragii de elevi. Mi-e dor de ei, mi-e dor să-i fac să progreseze (cu toată zbaterea mea din online, simt că eşuez), aş face două vaccinuri (da, accept bucuroasă toate dozele celor care-mi vor ura la mesajul ăsta numai de bine). Mi se pare trist ca reprezentanţii şcoliţi ai societăţii să fie atât de anti-ştiinţă, anti-progres, sceptici la studiile unor minţi pe care le pot doar bănui cât de grozave sunt, dar degrabă iubitori de teorii ale conspiraţiei”, afirmă un cadru didactic pe unul dintre aceste grupuri de discuţie. Afirmaţia este însă repede contestată de un alt cadru didactic, care subliniază că „sună a prostiile sclavilor ocultei!”.

Dacă unii profesori sunt categorici, fie împotriva, fie pro vaccinare, unii profesori sunt doar sceptici. „Eu nu doresc să mă vaccinez acum, ci după ce mă conving că vaccinul e sigur. Am şi aşa destule probleme de sănătate ca să mai adaug şi altele. Trebuie să fim lăsaţi să evaluăm singuri riscurile. Cine doreşte să se vaccineze rapid, nu are decât, e alegerea fiecăruia, dar mă deranjează presiunile unora dintre noi să acceptăm indiferent de riscuri. Fiecare să îşi vadă de ale lui”, afirmă un alt cadru didactic.

Profesorii de pe aceste grupuri pun în discuţie atât modul în care va fi distribuit vaccinul, subliniind faptul că, deşi ar putea ca acesta să fie sigur, nu au încredere în modul în care serul va fi depozitat şi transportat. Alţii cred că testele sunt făcute pe un număr prea restrâns de persoane şi că nu ştiu încă efectele pe termen mediu şi lung ale acestui vaccin. Alţii însă cred în tot felul de teorii ale conspiraţiei. „Concluzia mea a fost clară: că ei (n.r: făcând referire la UE) au fost vaccinaţi cu ce trebuie, iar pe noi se vor face nişte experimente cu repercusiuni clare peste câţiva ani. A se vedea ce s-a întâmplat şi cu cele 600 de femei din India vaccinate pentru a nu mai rămâne însărcinate: nu au mai rămas, dar în câţiva ani au murit toate. Vaccinul diferenţiat în funcţie de aranjamentele OMS este confirmat zilele acestea şi de mari oameni de ştiinţă care au curajul să recunoască că unele sunt mai bune”, afirmă cadrul didactic, care adaugă că „oamenii noştri de ştiinţă de la Timişoara au reuşit să facă un vaccin autentic, dar au refuzat, normal, cei din conducere, iar medicii au şi încheiat un protocol cu reprezentanţi din India. Aşadar, vaccinul românesc merge în India, Ungaria a bătut palma cu Rusia, iar România va accepta tacit un vaccin de decolare a populaţiei, la ordinele lui Merkel şi a echipei din care face parte”. 

Comentarii