Val de pensionări speciale declanşat de momentul 1 ianuarie

miercuri, 10 ianuarie 2024, 21:42
1 MIN
 Val de pensionări speciale declanşat de momentul 1 ianuarie

Un nou val de pensionări are loc în magistratură şi în structurile militarizate, pentru a prinde reglementările mai favorabile din vechile legi ce reglementau regimul pensiilor speciale. În 2023 s-au pensionat 10.000 angajaţi ai Ministerului de Interne – MAI (poliţişti, jandarmi, poliţie de frontieră etc) din care 2.500 numai în luna decembrie.

Valul de pensionări la vârste speciale a crescut şi mai mult deficitul de personal, iar retragerile vor continua: pentru că aşa-zisa reformă a pensiilor speciale, intrată în vigoare, le permite celor care îndeplineau la sfârşitul anului trecut condiţiile de retragere din activitate să se pensioneze pe sistemul vechi încă cinci ani, iar data de 01 ianuari2 2024 este o bornă: cei care s-au pensionat ar fi câştigat mai puţin dacă ar fi rămas să muncească.

Pe lângă MAI, în luna decembrie şi primele 10 zile din acest an, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decrete de pensionare pentru cel puţin 44 de magistraţi şi 6 generali de armată.

Deşi fenomenul are loc de mai mulţi ani, el a înregistrat vârfuri în diverse momente: după ce reforma a devenit jalon în PNRR sau când Comisia Europeană insista că toate pensiile trebuie aliniate principiului contributitivităţii, fără excepţie.

În ceea ce priveşte MAI, de exemplu, ministrul Cătălin Predoiu declara că în ultimii 3 ani s-au pensionat aproximativ 30.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne. În cele din urmă, legea a ieşit mult edulcorată faţă de rigorile stabilite ca premise, astfel încât scopul iniţial, de reducere a cheltuielilor statului cu pensiile speciale, va fi atins peste câteva decenii.

SURSA: Agerpres

 

 

Comentarii