Victima unui accident a fost sancționată mai sever chiar decât autorul

marți, 27 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Victima unui accident a fost sancționată mai sever chiar decât autorul

Victima unui accident a fost sancționată mai sever chiar decât autorul. Judecătorii au apreciat că victima a fost vinovată, în timp ce autorul, doar neatent. Ion G. participase în urmă cu 5 ani la un praznic organizat în satul Cîrjoaia din comuna Cotnari. Acolo a băut, după propriile declarații ulterioare, cinci pahare de vin roșu a câte 150 ml. După aceasta, s-a urcat pe moped. Nu doar că era băut, dar nici nu avea permis. S-a îndreptat spre cireada satului, pentru a-și căuta vaca. Nu a găsit-o, așa că s-a îndreptat spre casă. În același timp, din sens contrar se apropia un Volkswagen Polo condus de Gheorghe Z. La intersecția cu o uliță, acesta a virat brusc stânga, tăind fața mopedului. 

Ulterior, șoferul avea să spună că fusese orbit de soare și nu văzuse mopedul. Cele două vehicule s-au ciocnit, iar Ion G. a fost proiectat pe capota autoturismului, de acolo în parbrizul acestuia, iar apoi pe șosea. Drumul comunal era în curs de modernizare, iar mopedistul a căzut pe asfalt, ceea ce a agravat rănile suferite. A fost internat cu multiple fracturi ale membrelor, nu înainte de a fi testat în vederea stabilirii eventualului consum de alcool. Șoferul era „curat”, dar Ion G. avea o alcoolemie de 0,81‰ în aerul expirat și 1,5‰ în sânge. Ion G. a avut nevoie de aproape patru luni de îngrijiri medicale pentru a-și reveni.

Mopedistul a fost trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul fără permis și sub influența alcoolului, iar Gheorghe Z., pentru vătămare corporală din culpă. În timpul procesului, Ion G. a cerut despăgubiri morale de 100.000 lei și daune materiale de 50.000 lei. Cu o săptămână înainte de pronunțarea sentinței, la dosar a fost depus însă înscrisul tranzacției încheiate între cei doi, șoferul acceptând să plătească 80.000 lei. În cazul amândurora, magistrații Judecătoriei Hârlău au luat în calcul lipsa antecedentelor penale, timpul scurs de la accident, dar și faptul că amândoi își recunoscuseră faptele. Judecătorii nu au considerat necesară aplicarea unor sancțiuni severe. Ion G. a fost condamnat la un an de închisoare, iar Gheorghe Z. la 5 luni de detenție. Ambele pedepse sunt însă cu amânarea executării, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Dacă în acest interval ei nu vor mai încălca legea, cazierul lor va rămâne nepătat. 

Comentarii