VIDEO Cancelarul Austriei despre Schengen: Ministrul de interne are un nou calendar pentru primăvara următoare pentru România şi Bulgaria

miercuri, 07 decembrie 2022, 19:38
3 MIN
 VIDEO  Cancelarul Austriei despre Schengen: Ministrul de interne are un nou calendar pentru primăvara următoare pentru România şi Bulgaria

​Înaintea reuniunii Consiliului JAI în care se va decide dacă România va fi primită în Schengen, Karl Nehammer, cancelarul Austriei, singura țară care se opune, transmite un ultim mesaj, potrivit hotnews.ro.

UPDATE:

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă cu liderul PPE, că ministrul de interne al ţării sale are „un nou calendar pentru primăvara următoare” în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Cancelarul Austriei a ridicat din nou problema migraţiei şi a explicat că trebuie căutată o soluţie realistă.

„România şi Bulgaria au nevoie de sprijinul nostru, dar şi Ungaria”, a arătat el. „Nu este o discuţie politică, ci una de securitate, nu putem să o ascundem sub preş”, a menţionat cancelarul austriac. „N-ar trebui să avem un război al vorbelor”, a mai spus Karl Nehammer.

El a sugerat, de asemenea, că România nu va fi decuplată de Bulgaria în ceea ce priveşte aderarea la Schengen.

La rândul său, preşedintele PPE, Manfred Weber, a arătat că România şi Bulgaria şi-au făcut temele pentru aderarea la Schengen, dar problema migraţiei ilegale este una reală. „Nu vorbim despre a bloca aderarea lor, vrem să ne asigurăm cum putem să ajutăm”, a spus liderul PPE, care l-a criticat în schimb pe şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, spunând că este „dezamăgitor” că nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu ţările africane pentru un acord de readmisie a imigranţilor ilegali. Comisia Europeană trebuie să ajute, a subliniat el, spunând că în aceste condiţii nu pot fi condamnate gesturile unor ţări de a ridica garduri la frontiere.

„PPE susţine extinderea Schengen. Ştiu că sunt unele îngrijorări în această privinţă în Austria, dar ştiu că România, Croaţia şi Bulgaria şi-au făcut temele împreună cu experţii şi asta reiese din toate rapoartele pe care le-am văzut, de aceea susţinem extinderea Schengen. Deci, consider că trebuie să vorbim despre legalizarea migraţiei, dar şi despre extinderea Schengen. Ne bucurăm că am putut face asta împreună cu cancelarul”, a arătat Manfred Weber.

Acesta susține o conferință de presă alături de Manfred Weber, președintele PPE.

Declarațiile lui Karl Nehammer:

Lucrul care contează este că sunt multe lucruri politice de discutat. Prima este migrația. Nu cred că am fost auziți la Bruxelles.

Avem oameni care trec granițele cu miile, nu știm de unde vin, nu știm dacă nu sunt traficanți
E motivul pentru care Austria are această viziune. România și Bulgaria nu sunt parte a Schengen.
Este o problemă de securitate.
Avem o problemă reală cu migrația, dar nu e singura care ne îngrijorează.
Întrebări: Va exista un veto din partea Austriei?

După cum spuneam, peste 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați, au venit din Serbia, Bulgaria, România, Ungaria. Trebuie să le ajutăm.
Nu ar trebui să avem un război al controverselor, ci un control al granițelor.
Cred că trebuie să fim realiști: avem 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Nu e o discuție politică, de partid, ci o discuție bazată pe fapte.Suntem țară în interiorul UE, nu la granița ei.
Ministrul de interne a avut un deadline și își doresc un nou calendar pentru primăvară.
Avem nevoie de granițe eficiente.
În acest moment avem o problemă de securitate.
Austria e țară mică și este supusă acelorași presiuni ca o țară mare.
 

Comentarii