VIDEO Liga I, venim! Cu 8 500 de oameni în spate, Iaşul şi-a asigurat aseară promovarea matematică

miercuri, 03 mai 2023, 01:50
5 MIN
 VIDEO Liga I, venim! Cu 8 500 de oameni în spate, Iaşul şi-a asigurat aseară promovarea matematică

 Politehnica Iaşi – Oţelul Galaţi 2-0 (1-0), în etapa a VI-a a play-off-ului Ligii a II-a de fotbal. În vestiare, bucurie de nedescris:

 

Poli: Brînză – Martac, Tincu, Katanec, Ştefanovici – Itu, Marchioni (’87 Lică), Roman (’76 Fr. Cristea) – Harrison (’65 Vojtus), R. Ion (’65 A. Dumitru), Musi (’87 Mogoş). Antrenor: Leo Grozavu.

Oţelul: Dur-Bozoancă – A. Rus, Yabre, Ghiocel, Nedelea – Cisotti, I. Neagu (’57 A. Cruceru), Jardan (’57 Zivulic) – Scocîlcă (’63 Mitoi), Cîrjan (‘63 Fatai), O. Ursu (’63 A. Nica). Antrenor: Dorinel Munteanu.

Cartonaşe galbene: Mogoş (‘90^3), Lică (‘90^5) – Cîrjan (’32), Nedelea (’69), Zivulic (‘90^5).

Arbitri: Ionuţ Coza; Doru Lucaciu, George Suciu.

1-0, min. 45^1: Rus pierde balonul în faţa lui Ion, care pleacă spre poartă, mingea ajunge, cu şansă, la Roman, acesta şutează de la 8 metri, uşor lateral stânga, pe sus;

2-0, min. 58: Ion i-a pasat lui Harrison, la marginea careului, lateral stânga, britanicul a şutat la colţul lung, pe jos, şi a profitat de faptul că portarul a plonjat greoi.

Copoul a îmbrăcat marţi seară haine de sărbătoare, aproape nouă mii de microbişti ieşeni (record pentru acest an!) venind pe „Emil Alexandrescu” pentru a împinge echipa favorită spre parafarea matematică a unei promovări care a plutit în permanenţă deasupra Iaşului încă din vara trecută, de la startul sezonului. Pentru obţinerea vizei de Liga I era nevoie de o victorie în faţa unei trupe modeste, mai ales în afara Galaţiului, Oţelul fiind abia pe locul XIII în clasamentul meciurilor din deplasare din sezonul regulat!

Culoarul era perfect pentru ca ieşenii să aibă şampania la rece, diferenţele dintre cele două cluburi fiind consistente. Poli a primit 2 milioane de euro de la ieşeni în acest an, de patru ori mai mult decât a alocat CL Galaţi Oţelului, salariile jucătorilor gazdă, net superioare faţă de ale adversarilor, sunt plătite la timp, în timp ce la dunăreni au fost şi restanţe de trei luni. Consecinţă logică a forţei financiare diferite, cota lotului oaspeţilor (2,8 milioane euro) este cu 25% mai scăzută decât cea a gazdelor (3,5 milioane euro). Lucru firesc, în condiţiile în care lui Grozavu i s-au adus mulţi jucători trecuţi pe la prima ligă, în timp ce Munteanu lucrează cu numeroşi fotbalişti care anul trecut jucau pe maidanele din Liga a III-a. Iar dacă mai amintim de consistentul atu al avantajului terenului propriu sau de ascendentul victoriei obţinute în turul play-off-ului de Poli, 2-1 la Galaţi, era logic ca majoritatea covârşitoare a fanilor gazdelor să nu-şi pună decât problema scorului.

Socotelile gazdelor au fost exacte în ceea ce-i priveşte pe oaspeţi, care au fost extrem de palizi, Oţelul trimiţând un singur şut, şi acela în afara porţii, până în minutul 89! În aceste condiţii, chiar dacă nu a făcut un joc grozav, Poli s-a impus fără emoţii, cu 2-0.

Gheaţa a fost spartă târziu, în prelungirile unui prim act în care singura ocazie a apărut abia în minutul 45, când Yabre a reluat pe lângă poartă, din careul mic. Imediat, Roman a profitat de imprecizia oaspeţilor şi de unele ricoşeuri fericite şi a deschis scorul la capătul unui act în care Iaşi a mai avut un singur şut pe poartă, nepericulos, şi trei în afara porţii, raportul cornerelor fiind 3-3.

Repriza a doua a fost şi mai urâtă, etichetă pusă la final partidei chiar şi de Grozavu. Iaşi a avut un singur şut (!), expediat de Harrison, care a găsit ţinta în minutul 58, în timp ce Oţelul, nul până în minutul 89, s-a trezit târziu, expediind trei încercări, una pe poartă, însă fără grad de periculozitate. Şi chiar dacă oaspeţii s-au impus la cornere, cu un uluitor 4-0 în actul doi, plusul de valoare şi pragmatism şi-a spus cuvântul, iar Poli se poate pregăti deja pentru Liga I. Lucru perfect, pentru că la ce diferenţe sunt acum faţă de elită, este de muncă în Copou. Mult!

Simionaş a dat startul

Simbolic, lovitura de start a partidei a fost dată de Vasile Simionaş, care a scris istorie ca jucător la Poli şi ca antrenor la Oţelul.  Imediat după fluierul final al partidei, foarte mulţi fani ai gazdelor au invadat terenul pentru a sărbători promovarea.  Dorinel Munteanu a fost înjurat copios.  Organizarea a lăsat, iarăşi, de dorit, conducătorii oaspeţilor şi multe persoane acreditate fiind în pericol să nu ajungă la timp la meci din cauza atitudinii celor care s-au ocupat de circulaţie. Apoi, galeria gazdelor a reuşit să pătrundă pe stadion cu destule bannere în care apăreau cuvinte total deplasate. Nu în ultimul rând, până şi momentul de reculegere în memoria fostului scriitor şi jurnalist, Dan Teodorescu, care s-a stins săptămâna trecută, a fost stricat de crainicul arenei. ^ Cele două grupuri de fani s-au înjurat amarnic în câteva rânduri. ^ Cu patru runde înaintea finalului sezonului, clasamentul din prima grupă valorică arată astfel: 1. Poli (52); 2. Steaua (48); 3. Oţelul (45); 4. Dinamo (39); 5. Buzău (38); 6. Dej (35). Primele două cluburi promovează direct (la această oră Steaua nu are dreptul de a juca în Liga I), următoarele două joacă baraje cu echipele de pe locurile 13 şi 14 din prima divizie. ^ Programul rundei a VII-a din play-off: Dinamo – Dej (6 mai, ora 14:45), Buzău – Iaşi (7 mai, ora 12:00), Steaua – Galaţi (7 mai, ora 14:30).

Declaraţiile tehnicienilor

Leo Grozavu: „A fost un joc urât, tacticizat. Ştiam jocul Oţelului, ştiam că nu trebuie să le dăm spaţii pentru contraatac şi să le oferim faze fixe. Noi aveam jucători care să facă diferenţa. Românul este suporter de rezultat, ne bucurăm că au fost mulţi spectatori. Ne-am atins obiectivul, suntem neînvinşi în play-off, dar dorim să terminăm cu capul sus, vom juca la victorie şi în ultimele etape”.

Dorinel Munteanu: „Joc încrâncenat, felicit Iaşul pentru victorie şi pentru promovare. Sunt curios să văd cum va juca în ultimele patru etape, pentru că Şfaiţer a declarat că ar vrea să intre braţ la braţ cu Dinamo. Am trăit cea mai mare umilinţă de vreo zece ani încoace, nu că am pierdut, ci atitudinea spectatorilor, care a lăsat de dorit în privinţa mea. Declaraţiile mele de după meciul tur au fost răspunsuri la domnul Şfaiţer şi la Leo Grozavu, eu n-am zis nimic de suporterii Iaşului”.

VIDEO Politehnica Iasi/Facebook

Comentarii