VIDEO Soldatul de la graniță care se bucură că doi oameni scapă de comunismul românesc

sâmbătă, 29 aprilie 2023, 11:56
2 MIN
 VIDEO Soldatul de la graniță care se bucură că doi oameni scapă de comunismul românesc

Istoricul britanic Dennis Deletant, un bun cunoscător al României comuniste, pe cea a tranziției și pe cea din prezent, și-a lansat la București o nouă carte, „În căutarea României: O aventură personală din ’65 până azi“.

La lansarea volumului, Alina Pavelescu, traducătoarea cărții, a povestit despre cum a perceput volumul, dar și câteva episoade emoționante din aventura istorcului în România comunistă.

„Am arhivat sufletește cartea aceasta în timp ce o traduceam. Cred că sunt singura de la masa aceasta (la lansarea de la Librăria Humanitas Cișmigiu – n.r.) care nu-l cunoștea personal pe Dennis Deletant înainte să-i traducă acest volum de amintiri, cred că ne-am cunoscut la o lună după aceea.

Îl știam foarte bine ca istoric și când editura Humanitas mi-a propus să traduc acest volum, mă gândeam că va fi o carte de istorie în stilul celor scrise de Dennis Deletant într-un fel sau altul, în care eu o să mă scufund cu profesionalismul rece al istoricului

Numai că nu a fost așa și pe măsura ce intram în traducerea aventurii, bine zis aventură, pe care o descrie Dennis Deletant în această carte îmi dădeam seama că încep să am și eu un fel de aventură a redescoperirii personale a mea și a românității mele, pentru că Dennis Deletant este un istoric bun, dar este și un scriitor bun, pentru că această carte nu este în totalitate sau nu este în primul rând o carte de istorie, ci este mai degrabă un fel de literatură autobiografică”, a menționat Alina Pavelescu.

Cartea cuiva care ne iubește pe noi, românii

Traducătoarea a arătat că Dennis Deletant că are o scriitură prin care se simte dragostea acestui față de români.

„Este cartea unui om bun. Asta a fost primul lucru pe care l-am simțit la traducere, este cartea cuiva care ne iubește pe noi, românii, dar probabil că în același fel și sfios și respectuos și generos iubește umanitatea.

Mai mult, pe presshub

Comentarii