VIDEO: Un înalt demnitar european, ieri, la Iaşi. Preşedintele Curţii de Justiţie a UE, distins în aula UAIC. Ce a spus despre primirea României în zona Schengen?

sâmbătă, 20 mai 2023, 01:50
3 MIN
 VIDEO: Un înalt demnitar european, ieri, la Iaşi. Preşedintele Curţii de Justiţie a UE, distins în aula UAIC. Ce a spus despre primirea României în zona Schengen?

“Viitorul României este în Schengen”, este convins preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, care a devenit vineri, 19 mai, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi care a primit, în acelaşi timp, şi diploma de cetăţean de onoare al Iaşului. La Curtea de Justiţie, instituţia condusă de Lenaerts, europarlamentarul român Eugen Tomac a contestat la începutul lunii februarie decizia de respingere a aderării României la Schengen. Politicianul român s-a declarat convins că mai curând ar putea aduce aderarea României la zona Schengen procesul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, decât negocierile politice. Koen Lenaerts – ieşeanul de onoare – este convins, la rândul său, că acest lucru se va întâmpla curând.

“Vreau să subliniez că viitorul României este în Schengen. Deci primirea României şi Bulgariei în zona Schengen trebuie să se întâmple în viitorul foarte apropiat. Într-adevăr, când aduci un stat membru ca România, dar acest lucru este valabil şi pentru toţi ceilalţi membri din zona Schengen, acest lucru înseamnă că frontierele interne între membrii Schengen sunt deschise şi că la trecerea frontierei nu se mai fac controale. Înseamnă de asemenea că frontierele externe devin o chestiune de interes comun pentru toţi membrii zonei Schengen.

Dar toţi membrii sunt egali. Deci eu cred că aşa cum Croaţia a acces în Zona Schengen, în ciuda graniţelor extinse cu Bosnia şi Herţegovina, care nu sunt atât de uşor de păzit, dar s-a reuşit acest lucru şi cu ajutorul Frontex (Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă), la fel se va întâmpla şi cu România şi Bulgaria”, a declarat preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts.

În ce priveşte vizita sa la Iaşi, unde a fost aşteptat cu măsurile de siguranţă impuse de protocol şi aplaudat de o sală plină de avocaţi şi judecători, dar şi de profesori şi studenţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Koen Lenaerts a declarat: „Sunt aici, astăzi, în frumosul oraş Iaşi, în primul rând ca să lucrez cu colegii noştri români. Dimineaţă m-am întâlnit cu judecătorii Curţii de Apel Iaşi şi din alte jurisdicţii din această parte a României, ţară care este unul dintre membrii noştri importanţi din Estul Uniunii Europene – împreună lucrăm la Legislaţia Europeană, comună celor 27 de state. În această după-amiază mă simt onorat să devin Doctor Honoris Causa al Universităţii ieşene Alexandru Ioan Cuza, cea mai veche universitate din România, ceea ce îmi dă mie sentimentul, ca profesor la Universitatea Louvain din Belgia, cea mai veche universitate din Belgia, că lucrăm într-un fel de Academie, lucrăm împreună ca să pregătim generaţiile tinere pentru viitor, pentru Mâine”.

În deschiderea ceremoniei, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a declarat: „Omagiem astăzi o personalitate marcantă a Europei şi a lumii juridice. Suntem mândri că, începând cu acest moment, domnia sa va face parte din comunitatea noastră academică.”

„Este o adevărată onoare să fiu astăzi aici şi să particip la această frumoasă ceremonie. Titlul pe care îl acordaţi astăzi creşte prestigiul comunităţii academice ieşene, dar şi al oraşului nostru în acelaşi timp. Municipiul Iaşi a acordat un cec în alb către toată comunitatea academică ieşeană prin decizia de a acorda titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi tuturor personalităţilor care primesc titlul de Doctor Honoris Causa la oricare dintre universităţile ieşene”, a spus, la rândul său, Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, care i-a acordat prof. dr. Koen Lenaerts titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi.

Născut în data de 20 decembrie 1954, la Mortsel, Belgia, prof. dr. Koen Lenaerts este licenţiat şi doctor în Drept la Universitatea Catolică din Louvain, şi absolvent al masteratelor Drept, respectiv Administraţie Publică la Universitatea Harvard. Într-un comunicat al Universităţii se arată că “Prof. dr. Koen LENAERTS a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC pentru opera remarcabilă, recunoscută la nivel internaţional, pentru meritele deosebite în dezvoltarea Dreptului european, pentru valoroasa contribuţie la consolidarea spaţiului juridic european şi implicarea în consolidarea legăturilor dintre şcoala juridică din România şi mediul academic european”

 

 

Comentarii