Vinerea e verde doar dacă e zi nelucrătoare

vineri, 29 aprilie 2022, 23:08
2 MIN
 Vinerea e verde doar dacă e zi nelucrătoare

La Iaşi, o încercare de eliberare a străzilor de maşini şi a aerului de noxe pentru o zi a eşuat lamentabil. În vreme ce Clujul a adoptat transportul public gratuit în acea zi, în IaşI, parcările instituţiilor publice s-au golit doar atunci când ziua de vineri a fost una nelucrătoare

 

Pe 12 martie anul trecut, Ministerul Mediului lansa o campanie – îmbrăţişată repede şi la Iaşi – prin care angajaţii instituţiilor publice erau încurajaţi ca în ultima zi de vineri a lunii să-şi lase maşinile personale acasă şi să vină la serviciu cu mijloacele de transport în comun, cu bicicleta sau pe jos. Ideea a plecat de la Bucureşti pentru un angajat din patru, dar la Iaşi a luat amploare, primarul Mihai Chirica promiţând extinderea la toate instituţiile din subordinea Municipalităţii. El şi-a luat totuşi o marjă de siguranţă atunci: "În funcţie de cum va fi primită această iniţiativă, programul ar putea fi extins în fiecare zi de vineri. Sper ca această măsură să fie un exemplu pentru toţi membrii comunităţii, un model de urmat şi de alte instituţii, astfel încât efortul de limitare a emisiilor nocive pentru mediu să devină o obişnuinţă firească pentru toată lumea", declara primarul în debutul acestei campanii. Şi Consiliul Judeţean a subscris la ea, dar preşedintele Costel Alexe a lăsat opţiunea la îndemâna angajaţilor.

Imagine realizată vineri, 29 aprilie 2022. Parcarea este plină cu mașini

La Cluj-Napoca, această campanie continuă şi în 2022, iar în ultima zi de vineri a fiecărei luni, clujenii beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun. La Iaşi, nici nu s-a pus în discuţie o asemenea facilitate. Mai mult, parcările de la Primărie şi de la Casa Pătrată erau ieri pline-ochi, ca de obicei. Interesant este că în Vinerea Mare, zi declarată nelucrătoare în administraţia publică, cele două parcări erau goale. Semn că, în sfârşit, campania lansată cu sumedenie de declaraţii anul trecut şi-a atins cumva obiectivul. 

Aceeași parcare de la Casa Pătrată, dar vineri, 22 aprilie 2022, când nu s-a lucrat

Citiți și:Primăria nu vrea ca ieşenii să circule gratuit vineri cu transportul public

Comentarii