Violența elevilor

luni, 10 aprilie 2023, 15:27
4 MIN
 Violența elevilor

Știrile din ultima vreme ne transmit că apogeul violenței în școli a fost atins. Profesor atacat cu cuțitul la gât în timpul unei ore iar alții umiliți și înfricoșați de agresivitatea elevilor. Mai urmează un atac armat din partea vreunui elev încă nediagnosticat psihiatric și întâmplările tragice americane pătrund și în România. 

 

Unde s-a pierdut respectul pentru profesori și în ce zonă minată de agresivitate s-a ajuns? Profesorilor a ajuns să le fie frică de elevi? Sunt aceștia apărați de cineva, de vreo instituție sau de vreo organizație anume? Se pare că nu prea sunt. Aceștia se pot apăra doar cu propriul stilou printr-o notă scăzută la purtare.

Cine este de vină?

Cine poartă această vină? Unii părinții prea indulgenți, alții care îi antrenează prin bulying sau chiar unii profesorii prea îngăduitori? Mă gândesc cât respect purta generația mea profesorilor; dovada vie fiind și ultima întâlnire de la terminarea liceului. Până și pe cei mai severi dintre profesori îi stimăm pentru influența frumoasă și constructivă pe care au avut-o asupra noastră. De ce este atât de importantă educația din școală? Pentru că așa cum spunea Confucius: ,,natura ne aseamănă, educația ne deosebește”.

Exemple de proastă factură

Massmedia este plină de exemple de proastă calitate pe care le promovează zilnic. Proxeneți cu mașini scumpe, femei frumoase dar ușoare care își etalează nonvaloarea mentală și își țin ascunsă activitatea profesională de lux în zone patronate de bărbați bogați și nu în cele din urmă, veșnic scandalagii mediatici cu doar un ciclu primar absolvit. Observ un slab control din partea unor autorități în măsură să reglementeze toate acestea. Este foarte important să oprim acest aflux de exemple inadecvate pentru noua generație. Urmărirea știrilor fără bariere părintești de către cei care încă nu au discernământ și care nu știu să filtreze informațiile, devine o armă de autodistrugere. Creiere deformate prin exemple nepotrivite, bulying din partea unor părinți înzestrați cu material reproductiv dar cu un slab material cognitiv. Și rezultatul final, o lume patronată de bani și superficialitate. Ce mai contează dacă banii se fac din femei la stradă sau din activități intelectuale? Totul se vrea fără prea multe scrupule și pe repede înainte. Nu mai există atracție pentru cărți ci doar pentru canale de comunicare rapidă. Păcat pentru ei dar la pachet suntem și noi ceilalți; pentru că noi vom îmbătrâni și ei ne vor ,,proteja”. Sau cum spun cei vârstnici, că ei ne vor plăti pensiile. Acesta este de fapt mediul pe care ei îl desenează pentru toți. Superficialitate, bani făcuți ușor, promovarea nonvalorilor și lipsa de respect pentru intelectuali. Parcă ne întoarcem spre doctrina comunistă în care intelectualii erau prost văzuți și doar clasa muncitoare prima în dorințele sufletești ale ,,elitelor” comuniste.

Violența părinților- trigger pentru comportamentul violent al copilului

Violența se învață și de acasă. Un copil are potențialul de a copia comportamentul părinților. De la certuri, agresivitate fizică și verbală, copilul învață fix ceea ce i se oferă vizual și auditiv. Sau altfel spus, un copil abuzat devine abuzatorul de mai târziu. Un copil care a fost expus abuzurilor fizice și emoționale și care nu are parte de o consiliere psihică la timpul potrivit, prezintă un mare risc să refuleze în relația cu prietenii, profesorii sau chiar cu proprii părinții.

Tratament

Este foarte important să investim mai mult în educație. Profesorii au fost uitați de către clasa politică. Remunerații slabe și sprijin infim pentru aceștia. Învățătorii care ne-au pus stiloul în mână sunt ținuți la limita subzistenței actualei inflații iar pensiile le sunt de ajuns doar pentru un trai ultramodest. De aici poate să fie și o parte din lipsa respectului elevilor. De ce? Pentru că astăzi se apreciază mai mult partea financiară. Și la întrebarea de ce să te faci învățător sau profesor? răspunsul ar putea fi: pentru că este o meserie frumoasă, cu multe satisfacții și este bine plătită. Ar fi frumos și de apreciat ca această meserie să întrunească toate cele trei calități. Tratamentul final este aprecierea și consolidarea educației în România. Doar investind în educație, dascăli și profesori vom reuși să fim mai buni decât suntem. ,,Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea (Nelson Mandela).

Cozmin Mihai (FOTO), medic psihiatru, 10 aprilie 2023

 

Comentarii