Vladimir Putin merge în vizită la sluga sa din Belarus, Lukașenko. Vrea să deschidă un nou front împotriva Ucrainei

luni, 19 decembrie 2022, 12:27
3 MIN
 Vladimir Putin merge în vizită la sluga sa din Belarus,  Lukașenko. Vrea să deschidă un nou front împotriva Ucrainei

Vladimir Putin este aşteptat luni în Belarus, în timp ce la Kiev sunt temeri că intenționează să facă presiuni asupra fostului aliat sovietic pentru a se alătura unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei şi pentru a redeschide un nou front, relatează Reuters.

 Este prima sa vizită la Minsk după 2019, înainte de pandemie și de valul de proteste din Belarus în 2020, pe care Lukașenko le-a înăbușit cu sprijinul puternic din partea Kremlinului. "În timpul (aceste discuții) se va vorbit despre agresiunea împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate din Belarus în operațiunea împotriva Ucrainei, inclusiv pe teren", a declarat comandantul forțelor comune ucrainene Serhiy Nayev. Trupele ruseşti care au fost mutate în Belarus în octombrie pentru a face parte dintr-o formaţiune regională vor efectua exerciţii tactice de batalion, a anunţat luni agenţia rusă de presă Interfax, citând un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Generalul ucrainean Valery Zaluzhniy a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de soldați pentru o ofensivă majoră care ar putea veni din est, sud sau chiar din Belarus în ianuarie sau cel mai probabil în primăvară. În Belarus există o activitate militară rusă şi belarusă constantă de luni de zile. De asemenea, Rusia s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a lansa atacul – eşuat – asupra Kievului, în februarie. De atunci, Moscova şi Minskul au înfiinţat o unitate regională comună de forţe în Belarus şi au organizat numeroase exerciţii militare. Trei avioane de război ruseşti şi un avion de tip radar au fost desfăşurate în Belarus săptămâna trecută.

Diplomaţii străini spun că Lukaşenko, care se bazează în mare măsură pe sprijinul Rusiei, înţelege că ar face un pas total nepopular în țară, dacă ar trimite trupe în Ucraina, însă el a sprijinit deja pe scară largă războiul de agresiune al Rusiei. Unii analiști militari văd manevra ca pe o mișcare tactică pentru a determina Ucraina să angajeze forțe în nordul său, astfel încât să fie mai expusă atacurilor rusești în alte zone. Vizita lui Putin a fost anunțată vineri după o călătorie surpriză din 3 decembrie în Belarus a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a semnat un acord cu ministrul apărării din Belarus, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite.

Ministrul belarus de externe, Vladimir Makei, unul dintre puţinii oficiali din guvernul lui Lukaşenko care avea relaţii cu Occidentul, a murit subit la sfârşitul lunii trecute. Nu a fost anunţată cauza oficială a decesului. Lukaşenko a declarat că el şi Putin vor discuta cu privire la efortul de integrare a ţărilor lor într-un stat unional supranaţional. Discuţiile pe această temă durează de ani de zile şi sunt văzute de opoziţia din Belarus ca un "cal troian" pentru o anexare de facto a ţării lor de către Rusia. La o şedinţă de guvern, după anunţarea întâlnirii cu Putin, Lukaşenko a declarat în mod surprinzător că orice discuţie privind pierderea suveranităţii Belarusului ar însemna o trădare a intereselor poporului belarus. "Mai ales după aceste negocieri ample, toată lumea va spune: . Vreau să subliniez din nou acest aspect în mod special: Nimeni altcineva în afară de noi nu conduce Belarusul", a declarat Lukaşenko.  Înaintea discuţiilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliştilor că cei doi lideri vor discuta despre integrare, chestiuni bilaterale şi probleme regionale şi internaţionale.

Comentarii