Vladimir Putin, portret psihologic: un autocrat narcisist și machiavelic

marți, 29 martie 2022, 19:41
2 MIN
 Vladimir Putin, portret psihologic: un autocrat narcisist și machiavelic

S-a sugerat că gândirea lui Putin ar fi deplin rațională – produsul unui realism calculat și aspru despre politicile globale, sau o tentativă de a câștiga putere pe plan intern. Alții cred că acțiunile sunt disperate, sălbatice și exagerate – dovezi ale unor defecte psihologice profunde. Care este cu adevărat psihologia din spatele modului de conducere al lui Putin și ce se poate face pentru a-i combate efectele negative?

Putin are o atitudine de „bărbat puternic”. El afișează o lipsă aparentă de regrete sau remușcări pentru deciziile sale imorale și efectele lor negative asupra oamenilor nevinovați. De asemenea, el nu acceptă responsabilitatea pentru rezultatele negative și în mod tipic îi învinovățește pe alții când ceva nu reușește. Ce ne spun acestea despre personalitatea lui?

Putin este un lider autocrat și autoritar. Decenii de studii în domeniul psihologiei organizaționale arată că astfel de lideri sunt mai înclinați să ia ei înșiși deciziile importante. Ei tind și să fie mai atenți la obiective decât la bunăstarea generală a poporului lor. Un alt semn grăitor este că mențin o distanță față de ceilalți – uneori prin recurgerea la pedepse și amenințări.

Un studiu recent al unui număr de 14 de lideri din state autoritare, inclusiv Putin și președintele brazilian Bolsonaro, a constatat că ei sunt mai puțin agreabili (în termenii de altruism și de a fi de încredere) și mai puțin stabili emoțional în comparație cu lideri mai puțin autocratici. Ei punctează mai mult la trăsăturile de personalitate sumbră, antisocială, ca machiavelismul (manipulare și înșelăciune), narcisismul (grandiozitate, superioritate și îndreptățire) și psihopatie (empatie redusă, agresivitate și impulsivitate). Cercetările sugerează că aceste trăsături îi fac mai puțin competenți și mai greu de înțeles de către alții.

Din această perspectivă, multe dovezi duc spre concluzia că Putin are îngrijorătoare tendințe antisociale. Sunt vizibile în comportamentul lui față de rivali politici și lideri internaționali. Un exemplu evident este că, atunci când s-a întâlnit prima oară cu Angela Merkel, a adus în mod deliberat un câine mare la întâlnire, deși știa că ea se teme de câini – sau poate că tocmai de aceea. Alte exemple sunt otrăvirea și încarcerarea liderului opoziției, Alexei Navalnîi. Nepăsarea rece față de un proces corect și drepturile omului în raport cu Navalnîi sunt exemple grăitoare de trăsături negative de personalitate.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii