Vor democrații să-l tragă pe linie moartă pe Biden? O teorie despre scandalul actelor secrete

miercuri, 18 ianuarie 2023, 13:10
3 MIN
 Vor democrații să-l tragă pe linie moartă pe Biden? O teorie despre scandalul actelor secrete

Personalități de marcă din Partidul Democrat din Statele Unite ar fi înscenat scandalul documentelor confidențiale care afectează în prezent administrația lui Joe Biden cu scopul de a-l împiedica pe acesta ca să mai candideze pentru un nou mandat de președinte în 2024, temându-se că vârsta sa înaintată și problemele cognitive îl vor transforma într-o pradă ușoară pentru oponentul republican. Această teorie avansată de unii analiști și de voci influente de peste ocean își face tot mai puternic loc pe scena politică de la Washington în ultimele zile, iar argumentele celor care o invocă merită analizate.

Context

În urmă cu câteva zile, un material exploziv prezentat de postul CBS anunța că mai multe documente clasificate din perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte sub Barack Obama au fost descoperite, în toamna anului trecut, într-un birou privat ținut de democrat la think-tank-ul Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement. Între aceste se aflau 10 materiale clasificate, inclusiv note şi rapoarte de informare ale serviciilor secrete americane, care acopereau subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

Documentele clasificate găsite în biroul privat al lui Biden sunt datate între 2013 şi 2016, din perioada în care Biden era numărul doi de la Casa Albă. Ele au fost găsite în trei sau patru cutii ce conţineau şi documente neclasificate, dar care intră sub incidenţa Legii privind documentele prezidenţiale.

Documentele din biroul privat al lui Biden au fost descoperite în data de 2 noiembrie 2022, cu doar şase zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, dar chestiunea a devenit publică abia luni, 9 ianuarie, în urma unor scurgeri către presă.

Ulterior, persoane familiare cu descoperirea documentelor au declarat că echipa juridică a preşedintelui Biden a găsit un alt lot de acte guvernamentale în momentul în care a făcut căutări într-o a doua locaţie, respectiv în garajul casei sale din Wilmington, în Delaware.

Potrivit surselor, în noul lot de documente sunt şi unele clasificate, ceea ce înseamnă că nu trebuiau să se afle acolo. Joia trecută, unul dintre avocații președintelui a mai descoperit un document secret într-una din încăperile locuinței din Delaware. 

Sub presiunea dreptei și a opiniei publice, procurorul general Merrick Garland l-a numit investigator special în acest caz pe Robert Hur,  după ce a făcut același lucru anul trecut în cazul fostului președinte, republicanul Donald Trump. Mai multe documente au fost găsite în urma unui raid al agenților FBI la reședința din Mar-a-Lago a fostului lider de la Casa Albă în august 2022.

În contextul în care democrații și presa liberală l-au criticat vehement pe Trump pentru documentele luate de la Casa Albă la finalul mandatului, analiștii americani vorbesc acum despre „gafa rușinoasă” a celor din Team Biden. Pe neașteptate, președintele democrat este aruncat în mijlocul unui scandal uriaș la mijloc de mandat, lucru care îi va distrage atenția de la agenda sa și îi va complica șederea la Casa Albă într-o perioadă în care trebuie să colaboreze cu o Camera a Reprezentanților dominată de republicani.

O teorie explozivă

Imediat după apariția scandalului, mai multe teorii legate de subiect au început să-și facă prezența pe scena politică de la Washington. Unele au afirmat că Biden a luat personal documentele respective ca material de cercetare pentru cartea sa Promise Me, Dad, apărută în noiembrie 2017, potrivit NYPost.

Altele, în special promovate de democrați, i-au acuzat în mod direct pe republicani că au ascuns actele în diferite locații legate de președintele Biden ca să-l saboteze și să-l arunce în mijlocul unui scandal de care nu avea nevoie în acest moment, potrivit FoxNews.

Mai mult, pe g4media

Comentarii