Vouchere de vacanţă de peste 3 milioane de euro pentru dascălii ieşeni

marți, 09 aprilie 2019, 01:49
3 MIN
 Vouchere de vacanţă de peste 3 milioane de euro pentru dascălii ieşeni

Profesorii ieşeni vor primi şi anul acesta voucherele de vacanţă, bugetul alocat pentru judeţul Iaşi fiind în valoare de 15.672.103 de lei.

În perioada următoare, fiecare unitate şcolară din judeţ urmează să primească bugetele aferente achiziţionării acestor tichete, şcolile urmând să facă, prin intermediul secretariatelor, demersurile necesare pentru ca aceste vouchere să ajungă în posesia profesorilor în luna mai.

Sindicatele din învăţământ recomandă unităţilor şcolare să aleagă formatul card pentru acordarea acestora, subliniind faptul că plăţile se pot face mai uşor către agenţiile de turism sau operatorii economici.

„Recomandăm ca vouche­rele să fie transmise în format card deoarece plăţile pot fi făcute mult mai comod atât pentru agenţiile de turism, cât şi la unităţile hoteliere. În a­ceeaşi ordine de idei, atenţio­năm că rezervările pentru concediu din vara anului 2019 trebuie făcute din timp. Foarte multe unităţi hoteliere au epuizat deja locurile de cazare datorită acestor tichete de vacanţă“, anunţă reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi).

În cazul cadrelor didactice care nu au folosit încă tichetele de vacanţă de anul trecut, aceştia pot să le folosească doar până în luna mai. Profesorii pot alege fie să îşi petreacă câteva weekenduri la munte sau la mare până la expirarea acestora, dar pot să le folosească şi drept avans pentru vacanţă pentru celelalte luni ale anului.

Profesorii ieşeni încă aşteaptă banii câştigaţi în instanţă

Chiar dacă vocherele de vacanţă au venit la timp anul acesta, sindicatele din învăţământ sunt nemulţumite de faptul că nici până în acest moment Guvernul nu a alocat banii necesari pentru plata hotărârilor judecătoreşti câştigate de profesori pentru neplata drepturilor salariale restante, chiar dacă se angaja să facă acest lucru până la finalul lunii ianuarie a acestui an.

„Nu putem estima în acest moment când va fi făcută în totalitate plata hotărârilor pentru dobânzi, unde Guvernul datorează personalului didactic şi auxiliar din judeţul Iaşi suma de 32.787.000 de lei. În ceea ce priveşte plata hotărâri­lor judecătoreşti pe diferenţele salariale şi ore suplimentare la învăţători, aceasta va fi făcută în luna mai. Menţionăm că suma totală datorată judeţului nostru este de 7.185.000 de lei“, menţionează reprezentanţii USLIP Iaşi.

Sindicatele din învăţământ se arată nemulţumite, mai ales că au semnat un acord cu reprezentanţii Guvernului în care cei din urmă îşi luau angajamentul că vor achita toate datoriile către profesori.

„Constatăm că ne aflăm în faţa şi a unei evidente încălcări a Acordului semnat de către Guvernul României cu Federaţiile reprezentative din învăţământ în data de 1 decembrie 2018. La acordul 9, Guvernul României se angaja să lichideze toate datoriile rezultate din procesele câştigate de către sindicate până la data de 31 ianuarie 2019. Nu pot fi invocate circumstanţele legate de aprobarea Bugetului de Stat care a fost promulgat pe data de 15 martie 2019. Exista timp ca plata acestor restanţe să fi fost făcută în totalitate în luna aprilie, cel târziu în luna mai a acestui an“, completează reprezentanţii USLIP Iaşi.

UPDATE

Marți „vor pleca către inspectorate școlare banii pentru plata integrală a sentințelor judecătorești”. Documentul citat menționează că dobânzile nu vor fi deocamdată plătite, pentru că ordonața de Urgență care prevede acest fapt nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, conform edupedu.ro.

Comentarii