ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri

vineri, 20 mai 2022, 11:55
1 MIN
 ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri

Toate privirile sunt pe războiul din Ucraina, dar dincolo de victoriile sau înfrângerile de pe terenul de luptă, în fundal se mişcă forţe mult mai mari. Conflictul armat schimbă aşezările de securitate în întreaga lume. Cum vede Franţa rolul ei în viitoarea Europă şi de ce nu îi vrea pe americani prin preajmă? Interesele Germaniei, uşor împăciuitoriste, şi diferenţele evidente faţă de Marea Britanie. 

De ce ţările din Est, inclusiv România, găsesc siguranţa mai degrabă la SUA decât la Franţa şi Germania? Se poate obţine independenţa energetică faţă de Rusia? Cât ar costa? Poate Ucraina şi Polonia să facă o alianţă care să ţină Rusia la distanţă pe viitor? Ce se se va întâmpla cu o Rusie umilită de pierderea războiului, dar care va moşteni ambiţiile imperiale vechi de mai bine de 300 de ani?

Cum priveşte China degradarea statutului lui Putin şi a Rusiei, şi dacă mai are curajul să atace Taiwanul? Despre aceste teme, dar şi multe altele, într-o discuţie interesantă între redactorul şef Toni Hriţac şi analistul politic specializat pe relaţii politice internaţionale Alexandru Lăzescu.

 

 

Comentarii