Zece ani de închisoare pentru un tânăr care urmărea copii, se apropia din spate şi le smulgea telefoanele mobile

joi, 28 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 Zece ani de închisoare pentru un tânăr care urmărea copii, se apropia din spate şi  le smulgea telefoanele mobile

Un tâlhar specializat în jefuirea copiilor va petrece mai bine de un deceniu după gratii. El a fost găsit vinovat de furtul a trei telefoane, după aceeași metodă. Furturile nu erau însă singurele infracțiuni comise de individ.

Modul în care acționa Dragoș Petroi era simplu. Seara, la lăsatul întunericului, urmărea câte un copil aflat pe stradă, cu telefonul în mână. Se apropia din spate, smulgea telefonul din fugă și se făcea nevăzut. Luată prin surprindere, victima nu putea reține decât cel mult silueta și înălțimea tâlharului, acesta purtând un hanorac, cu gluga trasă peste cap.

Prima tâlhărie a fost comisă de Petroi în seara zilei de 30 octombrie 2019, în jurul orei 18.00. În vârstă de 10 ani, R.G.S. mersese în ziua respectivă în vizită al unchiul său, în Dacia. Pe seară, ieșise să se vadă cu un prieten. S-au așezat amândoi pe treptele de la intrarea blocului și au început să se joace pe telefon. Nu a durat mult până să-și facă apariția Petroi, care a smuls telefonul Samsung Galaxy A20e din mâna lui R.G.S. și a fugit. Băiatul și-a anunțat imediat unchiul de cele întâmplate, dar hoțul nu mai era de găsit. Telefonul a fost vândut imediat de hoț cu 350 lei unui centru de amanet. De acolo, a fost cumpărata de un ieșean care l-a scăpat într-un taxi. Așa s-a ajuns ca aparatul să fie recuperat și predat copilului.

Cinci zile mai târziu, Ș.A. se întorcea acasă de la școala generală Alexandru cel Bun din spatele fostului cinematograf Dacia, împreună cu trei colegi de clasă. S-au despărțit pe strada Mușatini, fata de 13 ani mergând mai departe cu un coleg până la intersecția cu bulevardul Alexandru cel Bun. De acolo, a mers mai departe singură. Și-a scos la un moment dat telefonul Huawei P Smart pentru a-și suna mama, moment în care Petroi a venit din spatele ei, i-a smuls telefonul din mână și a fugit spre piață. Și acest telefon a fost amanetat pe 350 de lei, dar a putut fi recuperat.

A treia victimă a lui Petroi a fost R.M.V., pe 5 noiembrie 2019. În vârstă de 12 ani, băiatul mersese la un coleg pentru a-și face temele împreună. S-au despărțit în jurul orei 19.00, băiatul plecând spre casă. A auzit pași și a observat un tânăr mergând în spatele său, dar nu a dat importanță acestui aspect. La un moment dat, și-a scos telefonul Samsung Galaxy A10 pentru a-și suna mama. Nu a mai apucat, întrucât Petroi i-a smuls telefonul din mână și a fugit pe strada Amurgului. Și acest telefon, amanetat tot contra sumei de 350 de lei, a fost recuperat ulterior.

Petroi nu a putut fi recunoscut de victimele sale, dar a fost identificat cu ajutorul înregistrărilor suprinse de camerele video stradale. La data furturilor, se afla în libertate de câteva luni, după ispășirea unei condamnări la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru efectuarea de operațiuni financiare fără drept și pentru acces ilegal la un sistem informatic. El a fost trimis în judecată din nou în ianuarie 2020, pentru tâlhărie calificată. Pe parcursul anchetei și al procesului, și-a rezervat dreptul la tăcere, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe magistrații Judecătoriei să-l găsească vinovat.

Judecătorii au avut în vedere faptul că își alegea victimele cu atenție, din rândul copiilor, pentru a-și spori șansele de reușită. Ataca seara târziu, pentru a nu fi recunoscut. Deși tânăr, de doar 22 de ani, perfect sănătos și apt de muncă, alesese calea infracțiunilor. El a fost condamnat din nou, la 6 ani de închisoare. Această pedeapsă a fost contopită cu alte trei, „câștigate” în 2020, rezultând o condamnare finală la 10 ani și 6 luni de detenție. Sentința a fost contestată de Petroi, dosarul urmând să fie reanalizat de Curtea de Apel în noiembrie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii