anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Afacerea hotelurilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Hotelurile Decebal, Moldova, Central si Bistrita, s-au vindut ieri cu aproape 110 miliarde de lei. Decebal, Central si Bistrita au fost adjudecate de o persoana fizica, iar Complexul "Moldova" a revenit PAS-ului societatii. Licitatia de vinzare a firmelor rezultate din divizarea SC Decebal SA, desfasurata ieri la sediul Directiei Teritoriale a FPS Bacau a batut toate recordurile in materie de preturi. FPS-ul a scos la vinzare cele peste 50 de procente detinute la cele trei societati. Numarul participantilor la licitatii a fost mare, iar numele prezente, pe masura. In cursa s-au inscris Vradicor Fianciar Group - a fostului presedinte al FPP II Moldova, Corneliu Iacobov -, Ansoma, Prodbac SA - a lui Ovidiu Budeanu - , Barleta SRL, Bere Lichior Margineni - reprezentata de insusi patronul turc al firmei, Nazmi Dogan -, Helios, firma A.S. International, unde sint asociati Sergiu Sechelariu, patronul Conimpuls si Oscar Aizic, SC Magura din Tirgu Ocna", dar si persoane fizice la fel de cunoscute cum ar fi Codruta Turcu, patroana televiziunii EuroTv, Mircea Petrescu, patronul de la "Ideal" si Ovidiu Nechita, care l-a avut insa linga el in calitate de consilier pe fostul sef al SRI Bacau, colonelul Vasile Doros.
  Dincolo de spectaculozitatea licitatiilor in sine, exista semne de intrebare daca cei care si-au adjudecat hotelurile, vor ajunge la timp si cu banii. Complexul Hotelier Decebal s-a vindut cu peste 43 de miliarde de lei, Complexul Moldova - cu 41 de miliarde de lei, iar SC Decebal SA, respectiv hotelurile "Bistrita" si "Central" - cu aproape 22 de miliarde de lei.
  Licitatiile au mirosit din nou a aranjamente
  Desfasurarea celor trei licitatii a avut un aer de déja vue, semanind cu cele de la Meta -Tex, numai ca nivelul sumelor a fost mult mai ridicat. Aplicarea Legii 99 privind accelerarea privatizarii nu a putut impiedica licitarea la sume astronomice, pentru ca garantia a ramas dupa vechile baremuri - adica 3% din valoarea de pornire -, ceea ce a insemnat sume considerate modice: 75,77 milioane de lei la societatea - mama, 96,5 milioane la Complexul "Decebal" si aproape 147 de milioane la Complexul Moldova. Deci, daca cei care au cistigat nu platesc banii sau nu incheie contractul cu FPS, pierd garantiile platite.
  Primul pe lista a fost Complexul Decebal. La aceasta licitatie au fost cumparate 17 dosare de prezentare, insa ieri au fost numai 12 participanti: firmele Vradicor, Ansoma, Prodbac, Barleta SRL, Magura SRL, A.S. International, Bere Lichior Margineni, iar ca persoane fizice patronul de la Ideal, Mircea Petrescu, Ovidiu Nechita, Alexandru Constantinescu (din Bucuresti), Bogdan Balosanu precum si PAS-ul societatii. Pretul de oferta a fost de 35.000 de lei/actiune (un total de 3,21 miliarde de lei), dar s-a dus rapid in sus. Licitatia a mers la pas pina la 140.000 de lei/actiune - total 12,195 miliarde de lei - cind, in mod oarecum surprinzator, Corneliu Iacobov s-a retras din cursa. La 16, 34 miliarde de lei, s-au retras patronul de la "Ideal" si Alexandru Constantinescu.
  La 187.350 de lei/actiune s-a retras si reprezentantul de la Barleta SRL, care a considerat ca peste 17,2 miliarde de lei este deja prea mult. La pasul urmator a renuntat si Bere Lichior. La acelasi pret s-a retras si Bogdan Balosanu. Ovidiu Budeanu a renuntat la 18,13 miliarde de lei. De aici, competitorii ramasi in cursa au mers umar la umar pina 326.900 de lei/actiune - total 30 de miliarde de lei -, cind si patroana de la "Magura", Florica Ivanov, a iesit din joc. "Atit imi permit, atit licitez" - a spus ea. A.S. International a coborit talonul la 419.300 de lei, iar PAS-ul firmei a fost ultimul care a cedat in fata lui Ovidiu Nechita, cind s-a ajuns la la 444.500 de lei pentru o actiune cu valoarea nominala de 25.000 de lei. Totalul pachetului de actiuni este de 43,53 miliarde de lei si va trebui platit de Nechita in maxim trei luni. Seful FPS Bacau, Constantin Draganuta, a recunoscut ca nu se astepta la astfel de sume: "Un douazeci de miliarde mi se parea un pret rezonabil. Asa, cred ca nu se vor achita banii" .
  "Moldova" a fost cistigat intimplator de PAS-ul firmei
  Dupa prima licitatie, discutiile purtate pe holuri si in sala de consiliu a FPS Bacau s-au incins. S-au format grupuri si grupulete. Iacobov a avut tot felul de convorbiri cu Ovidiu Nechita, cu colonelul Doros, dar si cu Sergiu Sechelariu. Dupa reactia nervoasa a lui Corneliu Iacobov se poate spune ca nu s-a bucurat deloc ca a pierdut la Complexul Decebal. Nici la "Moldova" nu a avut mai mult succes. Si aici pretul de plecare a fost 35.000 de lei/actiune, iar valoarea initala a pachetului a fost de 4,89 miliarde de lei. Protagonistii au fost cam aceeasi - cu exceptia Prodbac si Bere Lichior Margineni si a lui Mircea Petrescu. Aici Barleta a renuntat la 9,4 miliarde de lei, iar "Magura" s-a retras la 30 de miliarde de lei. Vradicor a mers pina la circa 40 de miliarde de lei, cind Iacobov a iesit furios din joc: "Nu se poate asa!" La ultimul pret - 289.100 de lei/actiune, total 40,45 miliarde de lei - s-a intimplat ceva curios: toti cei ramasi in cursa - Ovidiu Nechita, PAS-ul societatii si Alexandru Constantinescu au lasat taloanele jos. Constantin Draganuta a intervenit si a anuntat ca, in aceste conditii, cistigator este PAS-ul societatii, care s-a inscris la licitatie primul.
  "Bistrita" si "Central" s-au adjudecat cu 21 de miliarde de lei
  Pauza pina la licitarea firmei - mama a fost chiar mai animata. Parlamentarile si negocierile de pe holuri n-au mai fost de-ajuns si competitorii s-au adunat intr-un birou ca sa discute. Sergiu Sechelariu a recunoscut ca nu a mers singur, ci ca a vrut un hotel in colaborare cu Iacobov, "dar nu poti arunca banii aiurea, mai ales ca eu sint constructor si stiu ce trebuie si citi bani inghit anumite lucrari. Si toate hotelurile au nevoie de asa ceva" . Cind s-a dat semnalul de incepere, seful FPS-ului aproape ca a fost pe punctul sa o excluda pe Codruta Turcu din competitie, pentru ca nu era in sala cind s-au impartit taloanele de participare. Pina la urma n-a facut-o. Patroana de la Euro Tv a licitat numai pina la 20 de miliarde de lei, la fel ca si patronul de la "Ideal" si Barleta. Finalul a semanat cu cel de la Moldova. La pretul de 346.000 de lei/actiune, cei trei ramasi in cursa - reprezentantul A.S. International, cel al "Helios"-ului si Ovidiu Nechita - au lasat toti taloanele, iar Constantin Draganuta a declarat cistigator firma A.S. International. Cum Ovidiu Nechita a sustinut ca nu a coborit talonul, lucru confirmat si de competitorii lui, el a fost declarat cistigator.
  FPS Bacau a cistigat ieri in trei licitatii promisiuni de peste 100 de miliarde de lei. Mai toti participantii, dar si seful FPS-ului, spun ca hotelurile nu se vor plati si ca privatizarea lor se va relua. Ovidiu Nechita afirma, insa, ca a venit cu intentia de a cistiga si de aceea a mers oricit de sus. Pentru "Bistrita" FPS i-a pus conditia ca, la semnarea contractului, sa faca dovada posibilitatii de plata, pentru ca altfel nu se incheie actul. Cu alte cuvinte, este posibil ca, peste 10 zile cit este termenul legal, contractul pentru societatea "Decebal" SA sa nu fie incheiat. Interesant este ca, dupa ce toata tevatura s-a sfirsit, perdantii si cistigatorii s-au regasit impreuna la un sprit. (Gabriela PASCU)

  la inceput | Stiri locale
  Monitorul --Stiri Nationale --Financiar --Privatizare --Sport --Bomba opinii --Editoriale --Comentarii --Features --Interviuri --Forum

  Stiri Locale Iasi Suceava Botosani Piatra-Neamt Bacau Vaslui Focsani Braila Galati Chisinau Cluj Brasov Sibiu


   

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Pohtiţi la fotbal!

  Nicolae GRECU

  Pohtiţi la fotbal!

  N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

  opinii

  Mitocanul de la volan (I)

  Eugen MUNTEANU

  Mitocanul de la volan (I)

  Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

  Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

  Aurelian-Petruș PLOPEANU

  Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

  Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

  O limbă din prefabricate

  Alexandru CĂLINESCU

  O limbă din prefabricate

  Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

  pulspulspuls

  O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

  O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

  Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

  Caricatura zilei

  Ambulanța

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.