Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Surprize mari in averile procurorilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Cei 14 procurori de la cea mai inalta instanta ieseana - Curtea de Apel - au finalizat in ultimii doi ani doar doua rechizitorii, aceasta in timp ce la Parchetul de pe linga Judecatorie un procuror are pe mina si doua mii de dosare intr-un an. Seful Parchetului de pe linga Judecatorie, George Spaiuc, are leafa de aproape 40 milioane lei vechi "in mina" si datorii la intretinere de 19 milioane. 

    Procurorii au una dintre cele mai bine platite meserii. Pentru a nu fi tentati sa ia spaga, statul le plateste salarii foarte mari in comparatie cu alte categorii sociale. Numai ca, pentru salariile de zeci de milioane de lei, unii procurori lucreaza sute de dosare intr-un an, iar altii isi sterg praful de pe birou. Este vorba despre procurorii de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi, care au facut doua rechizitorii in doi ani, primind chiar si 70 milioane lei lunar. La polul opus se afla procurorii de la Parchetul de pe linga Judecatorie, cu mii de dosare in lucru si sute de oameni trimisi in judecata. La completarea declaratiilor de avere, procurorul general Maria Pohoata si-a dat cu stingul in dreptul cu citeva zile inainte de a iesi la pensie: si-a declarat veniturile «confidentiale». Pohoata a fost singura din tara care a refuzat sa-si declare veniturile, lasind loc suspiciunilor. Cel mai bogat procuror, conform propriilor declaratii de avere, nu este, asa cum era firesc, dintre cei "batrini", influentul procuror Badarau fiind devansat surprinzator de o magistrata putin cunoscuta publicului larg, de la Parchetul local. Este vorba despre procurorul Cristina Maxim care, alaturi de sotul ei, a strins in 2006 o avere impresionanta: aproximativ 725.000 de euro. Ce case, terenuri, salarii si datorii au procurorii ieseni?

    60 de milioane lunar pentru a-si mentine curatenia la birou

    Dan Badarau, unul dintre cei mai controversati procurori ieseni, a incasat anul trecut din salarii 720 de milioane lei. Impreuna cu sotia sa, notarul public Stela Badarau, el se afla in topul celor mai bogati oameni din sistemul juridic iesean, avind un venit total de aproape 5 miliarde lei. Sef al Sectiei Urmarire Penala si Criminalistica de la Parchetul Curtii de Apel Iasi, Badarau se poate lauda ca pentru acesti bani vine la serviciu mai mult ca sa se odihneasca. Biroul sau, unul dintre cele mai spatioase din cladirea Parchetului, este in permanenta curat si nu se vede nici un fir de praf. Dar nici vreun dosar pe birou. Uneori, insa, pe masa de lucru a acestuia mai pot fi observate niste hirtii, care dau culoare mobilierului. Tot piesa de mobilier poate fi considerat si computerul din biroul lui Badarau. Monitorul, asezat frumos intr-un colt al biroului, nici macar nu este conectat la unitatea PC. Mouse-ul si tastatura nu le putem descrie, pentru ca nu erau asezate la vedere. Pentru faptul ca nu consuma curent prin folosirea computerului si isi pastreaza curatenia la locul de munca, procurorul Dan Badarau incaseaza al treilea salariu din Parchetul iesean, dupa superiori: 60 de milioane lei net lunar.
    Conform declaratiei de avere a procurorului Badarau, sotia lui, Stela, a cistigat ca notar 3 miliarde lei si 180 de milioane din salariile aferente functiei de consilier al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania. Acestor venituri li se adauga un depozit de 10.000 de euro deschis inca din 2004 la Raiffeisen Bank si trei spatii de locuit: un apartament si o garsoniera in Iasi, ultracentral, si o casa de locuit de 400 mp la Bucium.

    Cel mai bogat procuror iesean

    Procurorul Cristina Maxim, de la Parchetul de pe linga Judecatorie, poate primi titlul de "cel mai bogat procuror iesean". La 39 de ani, ea conduce in topul celor mai bogati magistrati, devansind la acest capitol familia influentului Dan Badarau. Sotul acesteia, Bogdan, este director si actionar la firmele "Roton" si "Sincron", dar si detinator de actiuni la "Artix Media" si Bursa de Valori Bucuresti, unde are actiuni in valoare de 4 miliarde lei. Procurorul a cistigat in 2006 din salarizare 337 de milioane lei vechi, ceea ce reprezinta insa un venit lunar de aproximativ 28 de milioane lei vechi net. Veniturile familiei sint ridicate insa de cistigurile sotului. Anul trecut, Bogdan Maxim a primit de la cele doua firme pe care le conduce salarii in valoare de peste 290 de milioane lei, la acestea adaugindu-se dividende de 9 miliarde si jumatate. Procurorul are si un credit la banca, familia Maxim imprumutind 120.000 de euro. Familia Maxim mai poseda si sase terenuri agricole si intravilane in Miroslava, Visan si Birnova, precum si o casa de locuit a carei valoare a fost apreciata la aproximativ 150 de mii de euro. Daca in 2005 cei doi mai aveau in proprietate si un apartament, la inceputul lui 2006 acesta a fost vindut pentru 50.000 de euro. In ciuda acestei averi fabuloase, procurorul Cristina Maxim intra in instanta la Judecatorie in sute de dosare aflate pe rol.

    Pohoata si-a trecut salariul la secret

    Fostul procuror general Maria Pohoata a ales sa isi incheie mandatul cu trecerea in declaratia de venit pe 2006, in dreptul veniturilor obtinute din salarii, mentiunea "confidential", atit in cazul sau cit si in cazul sotului, profesor la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor de la "Cuza". Salariile lor au devenit brusc confidentiale dupa ce, in 2005, Pohoata declara salarii de 542 de milioane, iar sotul ei, Ion Pohoata, o leafa de peste 1,9 miliarde lei, cistigate de la Universitatile "Al.I. Cuza" din Iasi si "Stefan cel Mare" din Suceava. In declaratia pentru 2006, procuroarea sefa proaspat pensionata a uitat sa treaca si autoturismul Cielo pe care il are din 1996, iar in dreptul veniturilor de inchiriere, desi sint adaugate de mina, apare o liniuta. La averea familiei Pohoata se adauga doua apartamente si o casa de locuit in Iasi, o casa de vacanta in Ceahlau si patru terenuri in Ceahlau si Iasi.

    Munca putina, bani multi

    Magistratii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi se pot lauda in 2006 cu cele mai mari salarii la nivelul Parchetelor iesene, dar si cu cele mai putine dosare aflate in lucru in 2006. Dupa statistica, la Parchetul superior au fost de aproape 50 de ori mai putine dosare decit la Parchetul Judecatoriei si de aproape 15 ori mai putine decit la Parchetul Tribunalului. Totusi, salariile procurorilor de la Parchetul Curtii sint chiar si de trei ori mai mari, adica invers proportional cu munca.
    Noul procuror general, Iulian Ispir, nu a avut insa un an la fel de bun precum predecesoarea sa, Maria Pohoata. Din activitatea desfasurata in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, el a cistigat salarii in valoare de 586 de milioane lei (49 mil./luna), in timp ce sotia sa, procurorul Daniela Ispir, a primit in 2006 un salariu brut de 485 de milioane (40,5 mil./luna). Familia Ispir a ales sa puna deoparte bani pentru "zile negre", astfel ca au strins un miliard de lei intr-un cont la banca.
    Eugenia Virvescu a realizat impreuna cu sotul sau un venit net de 841 milioane lei. Numai din salarii, procurorul general adjunct al Parchetului Curtii a primit 538 de milioane (45 mil./luna), la care s-au adaugat alte 17 milioane pentru participarea la un examen la Institutul National al Magistraturii. Sotul, Dan Constantin, este pensionar si a cistigat in 2006 din pensie 72 milioane lei vechi. Venitul familiei s-a mai rotunjit in 2006 cu 70 de milioane obtinute din vinzarea unei Dacii, familia Virvescu detinind la sfirsitul anului trecut un teren agricol, doua apartamente in Iasi si o masina Volkswagen Golf. "Anul trecut a fost la fel ca 2005, nu au fost noutati fata de anul trecut, nu am avut achizitii importante si nici pierderi importante", spune adjuncta procurorului general.
    Contracandidatul lui Ispir la fotoliul de procuror general, Mihai Covalciuc, a "uitat" sa-si treaca veniturile din salarii in declaratia de avere. Practic, procurorul a considerat, se pare, ca iesenii care il platesc din banii lor nu au dreptul sa stie ce salariu ia. Singurele lucruri noi aparute in 2006 in situatia financiara a lui Covalciuc sint, conform declaratiei completate pe propria raspundere, vinzarea fostei masini pentru suma de 80 de milioane lei si cumpararea uneia noi printr-un leasing, de 12.000 de euro, de la firma Porsche Leasing.
    Despre colegul sau Emil Popescu se poate spune ca a obtinut in 2006 un salariu dublu fata de sotia sa, chiar daca aceasta este directoare la Emporiki Bank. De la Parchet, magistratul a ridicat anul trecut 700 de milioane lei vechi (58,3 mil./luna), iar ca profesor la Facultatea de Drept de la Universitatea "Petre Andrei" alte 90 de milioane (7,5 mil./luna), in timp ce sotia lui a primit salarii in valoare de 310 milioane (26 mil./luna). Familia Popescu mai detine trei terenuri in Iasi, Putna si Radauti, doua case in Iasi si Radauti, cite un autoturism Volkswagen Golf fiecare, 2.100 de actiuni la SIF Moldova si un cont de 26.000 de euro.

    Cornelia Prisacariu: credit de 87.000 euro

    Declaratiile de avere ale procurorilor de la Parchetul de pe linga Tribunalul (PT) Iasi confirma un lucru afirmat deja de prim-procurorul adjunct, Cornelia Prisacariu. Ea spunea ca "procurorii sint campionii creditelor, desi au salarii mari". Cel mai bun exemplu in acest sens este ea insasi, adjuncta primului procuror declarind ca la sfirsitul lui 2006 avea datorie la banca suma de 87.000 de euro. Despre 2006, Cornelia Prisacariu a spus ca "a fost mai bun decit 2005, asta s-a vazut si prin faptul ca am mai luat un credit". Adjuncta PT considera insa ca "Ministerul Public nu plateste functia, intre cei cu functie de conducere, care au rol de conducere si reprezentare a institutiei, si procurorii de executie exista o diferenta minima, care s-ar putea traduce in aproximativ 3 milioane de lei pe luna in plus la salariu. S-ar putea spune ca se face un soi de munca patriotica, in conditiile in care nu exista motivare din partea statului". Averea familiei Prisacariu consta intr-o casa de locuit, cu terenul aferent, precum si intr-un venit brut de peste 960 de milioane lei vechi, din care 436 milioane salariul procuroarei (36,3 mil./luna) si 530 de milioane (44 mil./luna) leafa obtinuta de Tiberiu Prisacariu, ofiter de politie judiciara in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Iasi.
    Seful Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi, primul procuror Valentin Iordan, are pentru 2006 o declaratie de avere sumara. Conducatorul institutiei nu are casa proprietate personala, ci locuieste cu chirie intr-un apartament din asa-numitul "bloc al procurorilor" din CUG, blocul 1004 de linga combinat, apartinind Primariei. El conduce un VW Passat nou in valoare de 29.000 de euro, achizitionat printr-un contract de leasing, iar in 2006 a realizat un venit de 519 milioane (43,25 mil./luna) proveniti din salarii si vinzarea fostei masini, pe care a luat 7.500 de euro. Fata de 2005, el a scapat de datorii, achitind catre banca debitul de peste 400 de milioane lei.
    Sefa Sectiei de urmariri penale si purtatoarea de cuvint a Parchetului Tribunalului, Carmina Pascal, a avut in ultimul an o crestere demna de a fi consemnata, insa nu in bani, ci in functie. Ea a promovat de la Parchetul local la Parchetul Tribunalului si apoi a prins functia de sef de sectie. Daca in 2005 cistiga un salariu anual de 318 milioane lei, in 2006 procurorul a "uitat" si ea sa isi mai treaca in declaratia de avere veniturile obtinute din salarizare. A ramas insa cu apartamentul pe care il detine si cu autoturismul Cielo. "Procurorii au cele mai mari credite poate si datorita salariilor destul de mari incit sa le permita sa isi ia aceste credite. Cred ca cel mai bine iti poti da seama ce datorii au colegii in ziua de salariu, cind ii auzi ca trebuie sa mearga sa dea ratele la banci", spune Carmina Pascal.
    Fostul purtator de cuvint al institutiei, procurorul Victor Codreanu, s-a imbogatit anul trecut cu 45.000 de euro obtinuti din vinzarea unui apartament cu 3 camere pe care il detinea in Iasi. Magistratul precizeaza in declaratia sa ca banii obtinuti au fost folositi, alaturi de imprumutul de 354 de milioane luat de la banca, pentru a repara si moderniza casa de locuit pe care a mostenit-o sotia. In afara de aceasta, el mai detine un apartament, precum si un autoturism Audi, fabricat in 1984. Conform declaratiei sale, magistratul a obtinut din salarii suma de 341 de milioane lei vechi (28,4 mil./luna), dublu decit a primit anul trecut si aproape dublu decit a incasat sotia sa, inginera la E-ON Iasi.

    Munca multa, bani putini

    Procurorii Parchetului de pe linga Judecatorie se caracterizeaza la nivelul cistigurilor pe 2006 printr-o singura particularitate: salarii mici si fara prea multe bunuri proprietate. Exceptie face, asa cum am scris mai sus, Cristina Maxim, care conduce in topul celor mai bogati magistrati. O categorie aparte in rindul procurorilor de la PJ sint cei tineri, a caror declaratie de avere este aproape goala. In ciuda unui numar de aproximativ 800 de dosare rezolvate pe an, ei nu se pot mindri decit cu munca, pentru care primesc salarii de aproximativ 12 milioane lei lunar. Un exemplu in acest sens este Veta Enculescu, o tinara procuroare care are trecut in declaratia de avere un singur aspect: salariul de 200 de milioane lei (16,7 mil./luna). Sta cu chirie intr-un apartament si, pentru ca nu are masina, merge acasa zilnic cu transportul in comun. Este masteranda a Facultatii de Drept de la "Cuza". "Este meseria pe care mi-am ales-o si, desi nu am casa mea, masina mea, nici chiar pisica mea, imi place ce fac si muncesc ca sa fie bine. Anul trecut a fost mai bine pentru ca, datorita cresterilor salariale, am luat ceva mai multi bani. Insa speram ca pe viitor sa fie mai bine", a declarat procurorul.

    Spaiuc: dator vindut la intretinere

    Procurorul Mircea Bors este singurul magistrat care si-a trecut in declaratia sa de avere colectia de timbre, despre care spune ca este "neevaluata".
    Cele mai mari salarii din institutie le au, firesc, cei doi sefi: primul procuror George Spaiuc si primul procuror adjunct Iulian Carabulea. Ei conduc cu venituri salariale lunare de 37 milioane, respectiv 31 milioane lei vechi. "Raportat la alte categorii sociale cu studii superioare, sintem platiti rezonabil, insa raportat la volumul de munca si responsabilitati, salariul este chiar mic", spune Spaiuc. Familia Spaiuc mai adauga la venituri si salariul sotiei, care activeaza in cadrul unui birou parlamentar, respectiv 120 milioane lei vechi. Un aspect surprinzator in ce priveste familia Spaiuc, care locuieste cu chirie in blocul 1004 din CUG, al Primariei, situat linga Fortus, la capatul orasului, este cel referitor la datoriile pe care le are la intretinere: 19 milioane lei vechi. Nu este insa vorba, se pare, de o delasare sau rea-vointa la plata, ci de un conflict in instanta cu Primaria si cu "Termo-Service", carora le imputa modul de calcul al intretinerii.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri