1,2,3 Turcia!

joi, 13 iunie 2002, 23:00
1 MIN
 1,2,3 Turcia!

Suporteri extaziati la maximum au invadat strazile oraselor principale ale Turciei pentru a sarbatori calificarea, in premiera, a nationalei lor in faza a doua a Cupei Mondiale, dupa victoria cu 3-0 obtinuta in fata Chinei. Imediat dupa fluierul final al arbitrului columbian Oscar Ruiz, strazile din Ankara si Istanbul, goale in timpul meciului, s-au umplut de oameni purtind drapelul rosu-alb cu Semiluna, care scandau: "Traiasca Turcia" sau "Turcia este cea mai mare". In Piata Taksim din Istanbul era un vacarm de nedescris, cu tobe, ciriitori, claxoane, iar difuzoarele transmiteau cintece traditionale cu sonorul la maximum. Mareea rosie a invadat Taksim, auzindu-se din mii de piepturi "1…. 2…. 3, Türkiye!", evocind cele trei reusite ale partidei de la Seul. Intr-un grup de suporteri dezgoliti la jumatate, un baietandru pictat in alb si rosu sarbatorea evenimentul in stilul specific al Formulei 1, improscindu-si prietenii, in loc de sampanie, cu sifon.
In piata Kizilay din Ankara, circulatia a fost oprita pentru a nu deranja cele aproximativ o mie de persoane, care dansau mina in mina, pe melodii populare.
Multi au scandat numele antrenorului Senol Günes, cel atit de criticat de presa turca. Vicepresedintele guvernului turc, Devlet Bahceli, n-a intirziat sa-si exprime satisfactia, considerind echipa nationala "de nivel mondial", in timp ce premierul Bülent Ecevit (77 ani) a savurat victoria Semilunei in liniste, el fiind in repaus medical de circa o luna.

Comentarii