15 foşti parlamentari ieșeni şi-au recâştigat definitiv pensiile speciale. În unele cazuri, sumele neplătite vor ajunge la moştenitori

joi, 28 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 15 foşti parlamentari ieșeni şi-au recâştigat definitiv pensiile speciale. În unele cazuri, sumele neplătite vor ajunge la moştenitori

Foştii parlamentari şi-au recâştigat în instanţă pensiile speciale. Curtea de Apel a pronunţat decizia definitivă în procesul în care 15 foşti deputaţi şi senatori au atacat ordinele prin care înceta plata aşa-numitor „indemnizaţii pentru limită de vârstă”. În ultima fază a procesului, în joc au intrat şi 7 moştenitori ai foştilor parlamentari PSD Anghel Stanciu şi Vasile Mocanu, decedaţi în timpul dezbaterilor. Pe lista câştigătorilor se află foşti parlamentari din întreg spectrul politic, de la foşti reprezentanţi ai PSD, PD, PNL sau PRM, până la un reprezentant al Uniunii Elene şi un fost deputat independent.

În februarie 2021, PSD a propus desfiinţarea pensiilor speciale pentru foştii parlamentari. Proeictul a fost adoptat fără niciun vot împotrivă, aşa că la începutul lunii martie, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă a încetat. O lună mai târziu, cei 15 parlamentari reclamau ilegalitatea desfiinţării pensiilor. Acestor deschizători de drumuri aveau să li se adauge în timp şi alţii, care au deschis alte acţiuni în instanţă.

În faţa judecătorilor Tribunalului, foştii parlamentari au afirmat că pensia specială li s-ar cuveni întrucât devenind deputaţi sau senatori nu au mai încasat salarii de la locurile de muncă anterioare şi, în plus, au fost supuşi unor restricţii şi incompatibilităţi care le-au afectat posibilitatea de a câştiga bani şi din alte activităţi. „Totodată, demnitatea publică de deputat are o durată limitată în timp prin natura sa (mandat de 4 ani), fiind caracterizată prin lipsa oricăror garanţii privind stabilitatea pe termen lung a activităţii profesionale desfăşurate”, au arătat foştii parlamentari. Un alt argument adus de aceştia a fost faptul că prin încetarea plăţii pensiilor speciale ar fi fost discriminaţi faţă de alţi beneficiari ai acestui tip de venit suplimentar, precum foştii primari sau preşedinţi de consilii judeţene.

Din iunie 2022, Curtea Constituţională a făcut ca procesul să nu mai aibă aproape nicio miză. Legea de desfiinţare a pensiilor speciale a foştilor parlamentari a fost declarată neconstituţională, iar plăţile au reînceput. O a doua decizie a CCR a dus şi la anularea ordinelor secretariatelor Senatului şi Camerei Deputaţilor. Ca urmare, Tribunalul a dispus şi plata „din urmă” a indemnizaţiilor aferente perioadei februarie 2021 – iunie 2022. De aceste plăţi vor beneficia şi urmaşii lui Mocanu şi Stanciu, până la data deceselor.

Sentinţa a fost contestată de secretariatele Senatului şi Camerei Deputaţilor, dar şi de moştenitorii lui Vasile Mocanu. Reprezentanţii Parlamentului au contestat obligaţia de a plăti şi pensiile dinainte de iunie 2022, când CCR obligase instituţia să reia plăţile. În perioada februarie 2021 – iunie 2022 existase o lege prin care pensiile speciale fuseseră desfiinţate. Ea fusese declarată neconstituţională în iunie 2022, dar acest lucru nu putea însemna decât că plata va fi reluată din acel moment în continuare.

Apelurile declarate de secretariatele Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost respinse. Magistraţii Curţii de Apel au apreciat ca „absurdă” eventuala neplată a pensiilor aferente perioadei februarie 2021 – iunie 2022. Nu se putea spune că plata pensiilor fusese acceptabilă până în februarie 2021 şi putea fi făcută din nou începând din iunie 2022, dar nu se putea face între aceste două momente.

Cititi si: 15 fosti parlamentari ieseni vor pensii cum nu s-au văzut în Europa de Est

Decizia Curţii de Apel este definitivă, foştii parlamentari urmând să beneficieze în continuare de pensii speciale. Aceasta se ridică la 40%, 60% sau 80% din indemnizaţia medie din ultimele 12 luni de activitate, în funcţie de numărul de mandate complete. Valoarea acestor pensii este cuprinsă între aproximativ 2.100 şi 15.000 lei. Dintre fostele state comuniste, membre ale Uniunii Europene, doar în Estonia se mai plătesc pensii suplimentare foştilor parlamentari. În Estonia însă, pensia specială şi pensia normală nu se cumulează. 

Comentarii