Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
Un efect mai puţin cunoscut al războiului din Ucraina: peste două sute de ruși cu titlu de refugiați sunt adăpostiți și hrăniți în Iași și au aceleași drepturi ca ucrainenii. Asta în condițiile în care statul rusesc este cel care a agresat Ucraina.
Cei de la Serviciul de Imigrări, instituția care ”contabilizează” cetățenii străini de la noi din țară spun că rușii din Iași a au sosit în România imediat după ce Federația Rusă a invadat Ucraina și beneficiază din plin de statutul de refugiați. Adică au dreptul de a munci, de a călători nestingheriți prin țară și chiar de a beneficia de facilitățile pe care le oferă statul. ”Pot sta în România până în anul 2024, deoarece directivele europene au prelungit termenul de ședere. Pot sta în Iași până la sfârșitul războiului”, ne-au precizat reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Iași. Surse al ziarului suţin că refugiaţii ruşi au nevoie de ajutor pentru integrare, dar că sunt văzuţi şi ca un mediu în care şi-ar putea găsi adăpost persoane care urmăresc interesele mai puţin ortodoxe ale Rusiei.
Imediat după începerea conflictului, în România a intrat un val de cetățeni din Federația Rusă. Din februarie, data invadării Ucrainei de către ruși și până la jumătatea lunii octombrie, în România au intrat aproximativ 30.000 de cetățeni ai Federației. Unii au tranzitat țara, alții s-au întors în Rusia. Însă, autoritățile au precizat că au rămas la noi în țară aproximativ 480 de persoane. Curios este faptul că, potrivit reprezentanților Serviciului de Imigrări din Iași, numai în județul Iași sunt în acest moment 240 de cetățeni din Federația Rusă. În plus, ce fac aceștia în Iași, nu prea se știe la nivel instituțional.
”În prezent, pe teritoriul județului Iași sunt 242 de cetățeni din Federația Rusă, dintre care doi au permis de ședere temporară în scop de reîntregirea familiei – membru de familie cetățean iar 240 de cetățeni beneficiază de protecție temporară. Nu sunt cetățeni din Federația Rusă cărora li s-a refuzat prelungirea dreptului de ședere”, ne-au precizat reprezentanții Serviciului de Imigrări Iași. Jurnaliștii Ziarul de Iași au solicitat clarificări de la conducerea Serviciului din Iași însă nu am fost lămuriți. ”Cei 240 au intrat în România imediat dupâ izbucnirea războiului din Ucraina. Ei se aflau pe teritoriul Ucrainei și au venit în România. Au statut de refugiați, pot sta la noi până în anul 2024 sau până la finalizarea conflictului. Acești cetățeni beneficiază de protecție temporară”, ne-a precizat Alina Tănase, șefa Serviciului Imigrări Iași.
Protecția temporară este un mecanism creat și în pus mișcare de țările europene special pentru refugiații ucraineni care au fugit din calea războiului. Sub umbrela protecției temporare, Uniunea Europeană contribuie cu bani la asistența acestor refugiați. De această facilitate beneficiază și cetățenii statului agresor, care se aflau în Ucraina la momentul izbucnirii războiului şi au cerut statut de refugiați. Așa se face că și cetățenii ruși veniți în Iași pot accesat ajutoare financiare de la stat, pot munci sau își pot trimite copiii la școală.
”Măsura acordării protecției temporare este o modalitate de răspuns a statului la fluxul mare de persoane strămutate din Ucraina în România prin simplificarea procedurilor de lucru și asigurarea de asistență. Protecția se aplică persoanelor strămutate din Ucraina începând cu data de 24 februarie, respectiv cetățenii ucraineni care au locuit în Ucraina înainte de această dată. De asemenea, de acest statut pot beneficia și apatrizii și cetățenii străini, alții decât ucraineni, care pot dovedi că aveau reședința legală în Ucraina înainte de 24 februarie pe baza unui permis de ședere permanent, valabil şi eliberat în conformitate cu dreptul ucrainean și care nu se pot întoarce în condiții sigure și stabile în țara sau regiunea lor de origine. Drepturile includ dreptul de ședere, accesul la piața muncii, asistență medicală și accesul la sistemul de învățământ în cazul beneficiarilor protecţiei temporare care nu au împlinit vârsta de 18 ani, acordându-se în țara noastră în baza OUG 15/ 2002 privind privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, modificată prin OUG nr. 20/2022 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară”, se precizează pe site-ul Inspectoratului General pentru Imigrări.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
Motivele pentru care tancul Leopard este considerat cel mai bun din lume
Ford va decide până la jumătatea lunii februarie câte locuri de muncă va elimina în Europa
China anunţă o scădere cu 80% a bilanţului zilnic al morţilor din cauza COVID-19
Ciorapii lungi – confortul, mai presus de estetică în sezonul rece (P)
Instrument digital gratuit pentru verificarea sănătății creierului
Google face concesii importante în India legate de Android. Compania a fost amendată pentru monopol
3 mituri despre videochatul în Iași. Ce este și ce nu este jobul ăsta (P)
Fraţii Tate, din nou la sediul DIICOT pentru a asista la percheziţiile informatice
Ilustraţii rare ale fabulelor lui La Fontaine, vândute la New York pentru 2,3 milioane de dolari
Elon Musk caută trei miliarde de dolari pentru a plăti datorii făcute pentru preluarea Twitter
A crescut valoarea contribuției de sănătate pentru cei care se asigură pe durată determinată
Trump a fost reprimit pe Facebook şi Instagram. Meta anunţă că îi va restabili conturile suspendate
Ioan Alexandru TOFANOPENAI: despre viitorul luminos al şcolii |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.