35.000 de ieşeni au plecat din oraşele judeţului. Mulţi au ajuns în mediul rural care îşi menţine, numeric, populaţia

sâmbătă, 28 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN

Dacă vă place viaţa la ţară, Regiunea de Dezvoltare Nord-Est ar putea fi locul pe care îl căutaţi: dintre toate regiunile ţării, aici sunt cele mai multe sate, 2414, la distanţă de următoarea regiune cu cele mai multe sate, Sud-Vest Oltenia (2070). 

Statisticile arată şi o depopulare accentuată a zonelor urbane, precum şi o tendinţă de creştere a populaţiei rurale, mai ales din primul an de pandemie, 2020. Iar această tendinţă se observă foarte clar şi în judeţul Iaşi.

În doar trei ani, zona urbană a judeţului a pierdut o populaţie de mărimea Paşcaniului (-34.159 persoane). În acest timp, populaţia rurală, care până în 2020 era într-o uşoară scădere, a început să crească.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, Regiunea Nord-Est are cea mai numeroasă populaţie rezidentă, fiind şi singura dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării a cărui număr de locuitori depăşeşte trei milioane (3.221.819).

Şi, în acelaşi timp, are cea mai mare populaţiei rezidentă în zona rurală (1.914.257 persoane în 2022). Iar judeţul Iaşi este cel mai populat din ţară, după Bucureşti. Mai precis, în 2022, judeţul Iaşul avea 765.670 locuitori (după rezidenţă).

Dintre aceştia, 426.278 locuiau în sate şi comune, iar 339.392 de persoane erau rezidente în oraşe şi municipii.

În plus, avem în Regiunea Nord-Est nu doar cele mai multe sate şi cea mai mare populaţie rurală, dar şi printre cele mai aglomerate aşezări săteşti. În medie, satele moldoveneşti aveau anul trecut câte 793 de locuitori, peste media pe ţară, care a fost de 682 locuitori (exceptând Bucureşti-Ilfov). Doar Regiunea Sud-Muntenia are o populaţie medie pe sat mai mare decât Nord-Estul ţării.

Unde s-au dus orăşenii? Creşterea populaţiei din mediul rural ar putea reflecta faptul că o parte a populaţiei din mediul urban s-a mutat la sat. Adică în unul din cele 418 sate câte are judeţul Iaşi, arondate unui număr de 93 de comune.

Sau în unul dintre cele 2414 sate din Regiunea Nord-Est, pentru că în regiunea cu cele mai multe sate din ţară, Iaşul e abia pe locul al treilea după numărul de localităţi arondate comunelor. Cele mai multe sate sunt în Bacău (491) şi Vaslui (449), în timp ce în Botoşani sunt cele mai puţine (333).

Iaşul nu este nici judeţul cu cele mai multe sate şi comune, şi nici nu are cele mai multe municipii sau oraşe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Judeţul Suceava “conduce” detaşat în ce priveşte urbanizarea, cu cinci municipii şi 11 oraşe. 

Comentarii