„M-am închis în maşină şi am băut după accident, de frica lui tata”. Povestea frumoasă a tânărului şofer de BMW nu a fost crezută de nimeni

luni, 04 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 „M-am închis în maşină şi am băut după accident, de frica lui tata”. Povestea frumoasă a tânărului şofer de BMW nu a fost crezută de nimeni

Prins beat în maşină după ce provocase un accident, un şofer a venit cu o explicaţie aproape fantastică. Era treaz când trecuse cu maşina prin gardul unei vecine. Se închisese însă în maşină de frica lui taică-său şi băuse ce găsise pe-acolo pentru a-și face curaj. A scăpat de pedeapsă, dar nu pentru că ar fi fost crezut.

 

În februarie, magistraţii Judecătoriei Paşcani l-au condamnat pe Ionuţ Arseni la 2 ani şi 10 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Judecătorii au reţinut în sarcina şoferului faptul că condusese un BMW prin satul Prigoreni, comuna Ion Neculce, având o alcoolemie de 2,35‰. Plimbarea „de probă” cu autoturismul proaspăt reparat se oprise în gardul unei sătence. BMW-ul trecuse prin gardul din beton şi se înfipsese în zidul unei anexe, pe care o dărâmase. Şoferul nu păţise nimic, dar se ştia oricum cu musca pe căciulă, întrucât autoturismul nu avea nici ITP valabilă, nici RCA în termen. Vecina îl chemase însă la faţa locului pe tatăl acestuia, pentru a discuta gloaba de plătit. Tatăl îl certase pe Arseni, aşa că tânărul se refugiase în maşina cu care venise tatăl său. Până să apară poliţia, după mai bine de o oră, băuse ce găsise prin maşina tatălui său, respectiv două doze de bere şi 4-500 ml de cognac. Fusese întrebat de poliţişti dacă băuse şi recunoscuse că da, dar nu spusese dacă înainte sau după accident.

Povestea istorisită de Arseni nu a fost crezută de judecători, întrucât nu se corobora cu celelalte probe existente la dosar. Vecina povestise că imediat după accident, bărbatul mergea împleticit. Or, singura explicaţie posibilă era faptul că băuse, mai ales că nu suferise niciun fel de răni în urma impactului. Conform fişei de intervenţie la eveniment, poliţia şi ambulanţa ajunseseră la faţa locului la 30 de minute după apelul la 112, nu după o oră. Martorii nu-l văzuseră pe şofer bând după accident. Doar prietenul care se aflase în maşină cu Arseni a spus că acesta băuse dintr-o sticlă de whisky pe care o avea în maşină, „îmbătându-se instantaneu”. În plus, de la o declaraţie la alta, Arseni menţiona alte băuturi şi alte cantităţi. Nici alcoolemia constatată la analize nu corespundea cu momentul şi băuturile invocate.

Sentinţa a fost contestată de şofer. Printre alte motive de apel, el l-a invocat pe cel ce avea să se dovedească esenţial: timpul. Accidentul avusese loc pe 3 iunie 2018. De atunci, trecuseră mai mult de cinci ani. Astfel, răspunderea penală pentru faptă se prescrisese. Magistraţii Curţii de Apel nu au avut de ales decât să-i dea dreptate. Când fusese condamnat la Paşcani, răspunderea penală încă nu se prescrisese. În apel, la primul termen de judecată, avocatul lui Arseni ceruse timp pentru pregătirea apărării. La următorul termen, în iunie, avocatul cerea deja constatarea prescripţiei.

Comentarii