“Mercurialul” mieilor pe piaţa ieşeană, în Săptămâna Mare. Preţurile ajung şi la 70 lei/kg. O reţetă de fermier

joi, 13 aprilie 2023, 01:50
3 MIN
 “Mercurialul” mieilor pe piaţa ieşeană, în Săptămâna Mare. Preţurile ajung şi la 70 lei/kg. O reţetă de fermier

În Săptămâna Mare, ieşenii pot cumpăra din marile magazine din oraş o jumătate de carcasă de miel cu preţuri începând de la 40 de lei/kg, fiind nevoiţi să scoată din buzunare şi 65 de lei/kg pentru pulpa de miel cu os (ofertă valabilă în Carrefour) sau chiar mai mult în alte locuri. 

Comercianţii din piaţa Hala Centrală, de exemplu, vând pulpa de miel cu 70 de lei/kg. Sfertul anterior de miel se vinde cu 55 de lei/kg la Kaufland, la fel şi sfertul posterior. Pe de altă parte, crescătorii de ovine din comunele ieşene cer 22 de lei/kg pentru mielul „în viu” şi între 40-45 de lei/kg pentru cei tăiaţi.

Ieşenii care vor să aibă pe masă de Sărbătorile Pascale şi drob de miel îl pot găsi la Lidl cu 25 de lei/kg, iar la Penny pot fi cumpărate organe de miel cu 28 de lei/kg. Tot aici, ieşenii pot găsi pulpă de miel lapte gătită lent (650 g) la preţul de 60 de lei. Costurile de achiziţie variază de la un magazin la altul şi, de asemenea, pot suferi modificări de pe o zi pe alta.

„Recomandarea noastră este să se cumpere miei numai din unităţi înregistrate veterinar, oamenii să cumpere din pieţele agroalimentare, din magazinele alimentare, măcelării şi supermarketuri, să aibă marca de sănătate pusă pe ei, să nu cumpere miei din portbagaje de prin jurul pieţelor, oamenii să evite comerţul stradal”, ne-a declarat Gabriel Ciobanu, şeful Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Iaşi.

Fermierul Adam Iosif adăposteşte la stâna din comuna ieşeană Butea circa 400 de ovine. Spune că nu a avut aşa de multe comenzi anul acesta comparativ cu anii trecuţi, la Paştele Catolic sacrificând 40 de miei.

Cere 40 de lei/kg pentru mieii tăiaţi şi 22 de lei/kg pentru mielul „în viu”. Carnea de miel poate fi destul de pretenţioasă în ceea ce priveşte gătirea, dar se poate transforma într-o delicatesă dacă ştii să alegi un miel bun, arată fermierul din judeţul Iaşi. Un miel nu trebuie să treacă de 10 kg, iar condimentele pentru baiţ să fie cât mai naturale, spune Adam Iosif.

„A mers mai slab anul acesta, am dat mai puţini miei. Nu am ieşit tare bine, toate s-au scumpit, numai mielul nu. Nu prea sunt comenzi, am dat mai puţini ca anul trecut, sunt şi mai mici pentru că Paştele a căzut mai repede anul acesta. Am avut şi de Paştele Catolic comenzi, am vândut 40 de capete, mai dăm şi săptămâna aceasta cam 20 de capete. Am clienţii mei vechi, eu nu merg pe piaţă. Desigur că avem toate autorizaţiile de la Direcţia Sanitară Veterinară, sunt în regulă, avem tot ce trebuie. În anii pandemiei parcă am vândut mai mulţi miei, dar ce să facem, mergem mai departe. Mieii trebuie să fie de 2-3 luni, cel mai bun miel este cel până în 10 kg. Dacă are 25 de kg acela nu este miel, este cârlan, iar carnea are gust mai tare de oaie”, ne-a spus fermierul ieşean.

El ne-a oferit şi câteva sfaturi pentru prepararea corectă a cărnii de miel. „Trebuie pus o zi la baiţ cu sare, piper, usturoi şi puţin vin, nimic altceva. Nu trebuie condimente scumpe sau mai ştiu eu ce, trebuie ca totul să fie cât mai natural. Lăsat la cuptor, şi iese nemaipomenit”, ne-a asigurat fermierul. 

Comentarii