Academicianul Zub se retrage la Mănăstirea Văratec și își donează Mitropoliei toată biblioteca

duminică, 20 februarie 2022, 16:55
1 MIN
 Academicianul Zub se retrage la Mănăstirea Văratec și își donează Mitropoliei toată biblioteca

Academicianul și istoricul ieșean Alexandru Zub, care va împlini 88 de ani anul acesta, se va retrage din viața publică pentru a fi îngrijit la un centru al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de la Mănăstirea Văratec. Totodată, acesta și-a donat întreaga sa colecție de volume și de manuscrise, opera proprie, fișe cu aprecieri personale, dar și cărți strânse de-a lungul anilor în posesia sa, către Biblioteca „Dumitru Stăniloae” a Mitropoliei.

„Tot ceea ce a acumulat academicianul de-a lungul anilor, întreg fondul de carte și de manuscrise, nu doar lucrări tipărite, ci și foarte multe fișe foarte valoroase pe care le are domnia sa, au fost donate către Biblioteca «Dumitru Stăniloae». Este o șansă pentru generațiile care vin de a avea acces la această comoară istorică și de a continua cercetarea distinsului nostru academician și istoric”, a precizat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Acesta a precizat că biblioteca va deschide o sală specială de lectură care va purta numele lui Alexandru Zub, dar și un centru de cercetare cu acest nume, unde va fi găzduită și analizată întreaga colecție.

„A existat dorința sa de a se retrage și de a fi îngrijit și noi cu toată dragostea și inima am dorit să îl găzduim la așezământul social de la Mănăstirea Văratec. Cu siguranță va fi într-un mediu care-l ajută nu doar din punct de vedere al sănătății și al liniștii, ci și duhovnicește, domnia sa fiind și un om credincios care a trecut cu multă smerenie prin nenumărate umilințe și suferințe în timpul comunismului”, a mai completat pr. Constantin Sturzu.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii