Actorul Marin Moraru, file de poveste. Întâi a schimbat macazurile, apoi vieţile românilor. A fost copil sărac şi a muncit de tânăr

luni, 08 mai 2023, 11:57
1 MIN
 Actorul Marin Moraru, file de poveste. Întâi a schimbat macazurile, apoi vieţile românilor. A fost copil sărac şi a muncit de tânăr

Marin Moraru (Marinuş, cum îl ştia România toată) s-a născut pe 31 ianuarie 1937 la București și a murit pe 21 august 2016 la Spitalul Elias din Capitală. A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” până în 1961. Despre actor prietenii și cei care au jucat pe scenă alături de el au declarat că era un om bun, gata să sară mereu în ajutor și printre cei mai talentați actori pe care România i-a avut. 

Anii copilăriei nu au fost cei mai ușori

A locuit într-o casă din Rahova. A avut un şoc în momentul în care a aflat că unchiul său s-a stins pe frontul de luptă alături de prieteni apropiați ai familiei. Tatăl lui vopsea vagoane în Gara de Nord, iar mama era casnică. În clasa a 6-a, părinții lui Marin Moraru s-au despărțit, acesta hotărând să rămână cu tatăl său.  Nu a fost unicul copil al familiei, având două surori cu care era nevoit să-și împartă hainele și jucăriile în copilărie. De multe ori, povestea Marin în biografia sa, mai purta încălţări de la surioarele lui până când părinţii îi cumpărau o pereche nouă. Mâncau ce se găsea şi nimeni nu făcea nazuri. 

În copilărie visa să devină aviator, însă la îndrumarea tatălui a urmat cursurile şcolii de Construcţii Căi Ferate – Întreţinere Drumuri şi Poduri, perioadă în care l-a cunoscut pe regizorul Mihai Dimiu, care se ocupa de echipa de teatru de amatori a şcolii. Marin Moraru primeşte astfel primul rol din viaţa sa, în piesa „Steaguri pe tunuri”, de A.S.Makarenko.

Mai mult, pe dcnews

Comentarii