Alegeri la „Al.I.Cuza” – Astăzi este ziua cea mare: şase candidaţi luptă pentru fotoliul de rector

marți, 12 martie 2024, 02:50
5 MIN
 Alegeri la „Al.I.Cuza” – Astăzi este ziua cea mare: şase candidaţi luptă pentru fotoliul de rector

Cele mai disputate alegeri universitare din Iași au loc astăzi. 

UPDATE 21:00

S-au iscat nemulțumiri la numărarea voturilor. Accesul observatorilor în sală nu a fost permis cu telefoane, ca să nu dea la presă înainte de finalizare.

UPDATE 20:25

Alegerile s-au încheiat. 733 voturi exprimate, reprezentând 86,8%

UPDATE 19.15: Sursele „Ziarul de Iași” indică faptul că ne îndreptăm spre o cifră-record de prezență la vot pentru desemnarea rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). La momentul de față, avem informații că s-a depășit numărul de alegători care și-au exprimat o opțiune în urmă cu 8 ani, în 2016, când Tudorel Toader câștiga primul mandat. 

În mod concret, atunci au fost 695 de voturi valid exprimate și 13 buletine anulate, iar în momentul de față sunt peste 700 de votanți la alegerile din 2024, estimările ducând numărul lor în jurul a 750, ceea ce ar însemna o prezență în jur de 90%. Reamintim faptul că au drept de vot 844 de cercetători, studenți și profesori ai universității. 

În 2018 Tudorel Toader a intrat în turul al II-lea, alături de Codrin Liviu Cuțitaru, de la Facultatea de Litere, având 259 de voturi (și 249 profesorul Cuțitaru). O cifră similară astăzi, la o prezență configurată de 750 de persoane, i-ar aduce lui Toader doar 34,5% din voturi.

Urnele se vor închide la ora 20.00, iar rezultatele oficiale sunt așteptate după numărătoarea comisiei, în câteva ore.

UPDATE: La ora 17.00 prezența la vot este de 675 de alegători, reprezentând 79,9 % dintre membrii comunității academice cu drept de vot.

UPDATE: La ora 14.00 prezența la vot este de 496 de alegători, reprezentând 58,7 % dintre membrii comunității academice cu drept de vot.

UPDATE: Până la ora 11.00 un număr de 269 de alegători au votat pentru alegerile de la Universitatea Cuza, ceea ce reprezintă 31,8 % dintre membrii comunității academice cu drept de vot. Lista de alegători (844 de persoane cu drept de vot) cuprinde cadrele didactice și de cercetare titulare în UAIC și reprezentanții studenților în Consiliile Facultăților și Senatul Universitar.

TEXT INITIAL: Pentru funcția de rector al celei mai mari universități ieșene, „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) s-au înscris și cei mai mulți candidați de până acum, șase la număr. 

Cine sunt candidații 

După dosarele de candidatură pentru funcția de rector al UAIC, mandatul 2024-2029 (în ordinea înregistrării candidaturilor), candidații oficiali sunt: prof. univ. dr. Tudor Luchian – titular în cadrul Departamentului de Fizică al Facultății de Fizică; prof. univ. dr. Mihaela Onofrei – titular în cadrul Departamentului de Finanțe, Monedă și Administrație publică al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor; prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa – titular în cadrul Departamentului de Economie și Relații internaționale al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor; prof. univ. dr. Tudorel Toader – titular în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept; conf. univ. dr. Adrian Muraru – titular în cadrul Departamentului de Filosofie al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice și prof. univ. dr. Liviu George Maha – titular în cadrul Departamentului de Economie și Relații internaționale al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor.

Cititi si: Acuze de presiuni la alegerile care au loc astăzi pentru funcţia de rector a UAIC Iaşi

Cu excepția actualului rector, Tudorel Toader, dintre cei enumerați, doar Adrian Muraru a mai candidat în 2016 pentru cea mai importantă poziție. 

În schimb, Mihaela Onofrei a făcut parte din echipa de prorectori a lui Toader. Recent, din motive de incompatibilitate, acesteia i-a fost retras dreptul de semnătură. 

Pe website-ul oficial al UAIC pot fi consultate și declarațiile de candidatură, CV-urile și programele manageriale ale fiecărui contracandidat.

Calendarul alegerilor pentru funcția de rector al UAIC

Rectorul UAIC va fi desemnat prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul UAIC, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată și al reprezentanților studenților din Senatul universitar și din Consiliile facultăților.

Rezultatele alegerilor sunt validate dacă la vot au participat cel puțin 2/3 dintre persoanele cu drept de vot din universitate. Este ales rector candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, obținând majoritatea simplă din numărul voturilor valabil exprimate. În cazul în care niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un nou tur de scrutin, conform calendarului din metodologie. În cazul în care nu s-a îndeplinit condiția de cvorum, se convoacă un nou tur de alegeri, pe 18 martie. Rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin sunt validate dacă la vot a participat o majoritate simplă și este ales rector candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi din numărul total de voturi exprimate. Dacă nu se întrunește majoritatea simplă, se organizează un al treilea tur la data de 21 martie, fiind ales rector candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi din numărul total de voturi exprimate, indiferent de numărul participanților cu drept de vot.

Desemnarea prorectorilor începe pe 15 aprilie și se încheie pe 14 mai. De pe 15 mai până pe 13 iunie se desfășoară concursul și desemnarea decanilor. 

Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeaşi instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate. În calculul numărului maxim de mandate prevăzut se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării.

Comentarii