„Am fost cel mai mare drogat din oraș”. Povești cutremurătoare: dependenți care și-au deschis sufletele pe scenă la Iași, în fața unei săli pline

sâmbătă, 06 aprilie 2024, 03:00
9 MIN
 „Am fost cel mai mare drogat din oraș”. Povești cutremurătoare: dependenți care și-au deschis sufletele pe scenă la Iași, în fața unei săli pline

Tinerii din Iași au avut ocazia să afle poveștile unor foști consumatori de droguri care și-au deschis sufletul pe scena Casei de Cultură a Studenților (CCS) din Iași. Vineri, 5 aprilie, doi băieți care au luat contact cu programul de reabilitare a Teen Challenge România le-au explicat elevilor și studenților din Iași că niciodată nu poți avea doar partea plăcută a drogurilor, prețul cel mai scump fiind de fiecare dată propria conștiință.

Evenimentul a făcut parte din Caravana „Fără Bariere – TOT adevărul despre droguri”, organizată de Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, având în prim-plan tema drogurilor, impactului consumului și repercursiunile acestuia.

Sala de la CCS Iași a fost plină până la refuz. Scaunele au fost insuficiente, iar elevii și studenții, alături de profesorii însoțitori, au luat loc și pe scările din sală sau au urmărit întregul moment stând în picioare. Într-o atmosferă jovială, manifestarea a început cu un joc pentru reținerea a două numere de telefon:

  • 119 – numărul unic de urgență pentru copii;
  • 500.333 – număr unic la nivel național destinat victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane.

Intervențiile studenților ambasadori Teen Challenge din Iași (Lucian, Marina, Ștefan, Miruna), foștilor consumatori de droguri și invitaților au fost intercalate cu scurte videoclipuri ale beneficiarilor programului, videoclipuri din care participanții au aflat ce probleme au întâmpinat persoanele dependente.

Sala de la CCS Iași a fost plină până la refuz

În centru au fost poveștile a doi tineri, Lucian și Marc, foști dependenți de droguri, care au avut curajul să își expună poveștile și să își recunoască greșelile în fața a sute de persoane.

„Nu există consum de droguri fără consecințe”

Lucian are 27 de ani, și s-a luptat cu dependența de droguri timp de 6 ani, de la 14 la 20. El spune, în calitate de fost consumator, că această caravană „Fără Bariere – TOT adevărul despre droguri” și organizația Teen Challenge România reprezintă o oportunitate de a le arăta tinerilor realitatea.

„M-am apucat de droguri crezând că știu o grămadă de lucruri despre ele. Am experimentat la început doar partea plăcută, fără să știu adevărul despre consecințele care au apărut mult mai târziu și au distrus atât viața mea, cât și a celor din jur. Vrem să le spunem realitatea, pentru că trebuie să afle că există un preț de plătit pentru consumul de droguri”, a zis Lucian.

Tânărul a renunțat la droguri în urmă cu 7 ani, urmând, pe lângă dezintoxicare, o perioadă de reabilitare de mai bine de 2 ani, într-unul din centrele Teen Challenge. A învățat să trăiască fără droguri, însă recunoaște că sunt unele lucruri și mentalități la care va avea de lucrat toată viața.

„Dacă e un singur lucru cu care mi-aș dori ca tinerii să rămână în urma activităților de genul acesta, e să înțeleagă că nu există consum de droguri fără consecințe. Eu am crezut asta mult timp, am crezut că pot să am doar partea frumoasă de la consum, dar adevărul e că vine la pachet cu un preț de plătit: libertate, sănătate, relații stricate și, uneori, chiar viața pierdută”, a adăugat acesta.

Prețul pentru 6 ani de consum: conștiința

În cazul lui Lucian, dependența de droguri i-a adus și consecințe legale, întrucât a fost condamnat atât pentru trafic de droguri, cât și pentru un accident rutier. A mărturisit pe scena CCS Iași că toată viața se va lupta cu ideea că o persoană și-a pierdut viața din cauza dependenței sale. Consumul de droguri i-a stricat și relația cu familia, aducându-i internări la psihiatrie și incapacitatea de a gândi dincolo de ziua de mâine.

„Singurul lucru la care mă gândeam era cum să fac rost de bani pentru droguri și să consum. Am avut o viața mizeră, o viață care nu merită trăită. Am început să consum la 14 ani din cauza faptului că vedeam în jurul meu consum de droguri. Am fost expus la asta, iar ca orice tânăr din generația mea, mi s-a părut atractiv, am încercat și am văzut că îmi place. Mi-a plăcut mult timp, iar primii trei ani de zile am experimentat partea plăcută a consumului de droguri, fără să știu și să fiu conștient că vor fi și consecințe”, a completat băiatul.

Ce l-a făcut să renunțe la droguri? Lucian a spus că în 6 ani de consum nu a întâlnit niciodată o persoană care să se fi lăsat de droguri, până într-o zi, când a aflat de cineva, și a gândit că merită încercarea. Astfel, a ajuns într-unul din centrele Teen Challenge, unde a învățat să trăiască de la zero.

„Nu mi-a fost ușor să intru într-un centru de reabilitate. În centrele noastre există un număr limitat de locuri, însă e o rată de succes foarte mare, peste 85%, în condițiile în care în acest domeniu rata medie este de 40%”, a explicat tânărul.

El spune că dezintoxicarea fără perioadă de reabilitare nu are succes, întrucât persoanele reiau consumul de droguri chiar și peste tratamentul psihiatric. Acest lucru l-a simțit chiar pe pielea lui, fiindcă a ieșit de la dezintoxicare și s-a întors la consum, lucru care, spune el, l-a afectat din multe puncte de vedere.

Dincolo de „libertatea” drogurilor

Marc are 24 de ani și este din Cluj, iar în prezent este beneficiar al unui centru Teen Challenge România. După aproape 6 luni petrecute în programul de reabilitare, a avut curajul să urce pe scenă și să le spună tinerilor din Iași că a fost „cel mai mare drogat din Cluj”, fiind recunoscut drept „băiatul acela din familia de pocăiți care se droga”.

„M-am născut într-o familie super. Până la 20 de ani nu am avut nicio treabă cu drogurile, țigările și alcoolul. La 20 de ani, am vrut să simt din libertatea pe care eu credeam că ți-o oferă drogurile. Știam că te simți bine de la droguri, iar o parte din chestia asta e adevărată, pentru că ele nu sunt neplăcute, dar consecințele sunt inevitabile și sunt mai rele decât vă puteți imagina”, a explicat Marc.

Tânărul a povestit că prima „linie” a tras-o la 20 de ani, înainte să plece la o petrecere. Potrivit acestuia, acea senzație e de nedescris, fiindcă se simțea alt om. „Am tânjit după acea senzație toată perioada de consum și nu am mai simțit-o niciodată. Niciodată nu am mai întâlnit prima mea senzație cu drogurile. Tot timpul am vrut să o trăiesc iar, dar am simțit tot mai puțin. Doi ani de zile am crezut că am găsit perfecțiunea, mă drogam în fiecare weekend, mergeam la petreceri și credeam că am găsit fericirea. Am crezut că am scăpat de consecințe, deși nu știam exact ce înseamnă consecințele drogurilor”, a continuat băiatul de 24 de ani.

Apoi, după 2 ani, consecințele pe care nu știa cum să le definească au apărut. Era student la Facultatea de Drept, în Cluj, și a consumat droguri în timpul sesiunii, crezând, spune el, că va putea trece examenele așa cum a văzut în filme. „Atunci a început degradarea. Comportamentul meu s-a schimbat total. Eram băiatul cel mai mare al familiei și i-am îndepărtat atât pe fratele meu, cât și pe sora mea. Am început să îl urăsc pe fratele meu, fiindcă părinții mei au ajuns să nu îmi mai dea bani, iar lui îi luau tot ce dorea. I-au cumpărat mașină, iar eu am vândut-o ca să mă droghez. În mintea mea vedeam că părinții mei îl iubesc mai mult pe el. Am îndepărtat-o pe sora mea, iar ea a crezut că nu o mai iubesc”, a mărturisit Marc.

El a povestit că, atunci când a început să consume droguri, avea mulți prieteni și punea mare preț pe aceștia, crezând că ei contează mai mult decât familia. Însă, spre finalul perioadei de dependență, toți s-au îndepărtat de el. „Nu mai aveam pe cine să sun ca să ies la o cafea, pentru că toți oamenii fug de un dependent de droguri”, a încheiat tânărul.

Centrele de reabilitare Teen Challenge

Elevii și studenții prezenți în sală au asistat și la o sesiune de întrebări. Prin intermediul unui cod QR, aceștia au putut adresa întrebări anonime, iar Lucian și Marc le-au răspuns din perspectiva lor de foști dependenți de droguri.

Ambii băieți au trecut prin centrele de reabilitare Teen Challenge, care sunt centre postcură, unde beneficiarii se numesc studenți. Programul durează minim 9 luni și se desfășoară în regim rezidențial, ceea ce înseamnă că beneficiarii locuiesc acolo. Există și un regim de autogospodărire, adică toate activitățile care se întâmplă sunt realizate de ei, de la mâncare până la curățenie. Studenții participă și la cursuri, au un mentor și activități de dezvoltare personală, fiind ajutați să își redobândească abilitățile de viață normale din toate punctele de vedere.

„Programul durează atât de mult tocmai fiindcă e nevoie. Un stil de viață pe care l-ai avut atâția ani nu se poate schimba în câteva săptămână. E nevoie să treacă un an de zile ca să vezi cum te comporți când este ziua ta de naștere, când e revelionul sau când primești o veste proastă, de exemplu”, a explicat Lucian.

Acesta ne-a explicat și care este procedura de acceptare într-un astfel de centru: „Există un interviu de acceptare în program, care se bazează în cea mai mare parte pe voința persoanei, însă programul propriu-zis începe de la primul telefon, pe care de cele mai multe ori îl primim de la mamă, de la soție, de la apărținător. O persoană nu poate fi convinsă din exterior atât de ușor, de cele mai multe ori trebuie să se convingă singură și e de lucrat la asta. Fiecare situație este unică, însă familia și oamenii din jur pot ajuta consumatorul să realizeze că are o problemă, în primul rând prin a nu îi întreține dependența, prin a-i pune niște limite clare, sănătoase, care de multe ori sunt și dureroase”.

Despre Campania „Fără Bariere – TOT Adevărul despre droguri”

În perioada 1-26 aprilie, se desfășoară Campania de informare și prevenire a consumului de droguri, alte forme de adicție, violență, bullying și trafic de persoane, organizată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în calitate de cofinanțator pentru implementarea Grantului „România – Anul European”. Proiectul are ca obiectiv prevenirea consumului de droguri și promovarea sănătății mintale, fiind organizate o serie de acțiuni, pe parcursul lunii aprilie, în 20 de centre universitare din România.

La evenimentul de la Casa de Cultură a Studenților din Iași a fost prezentă Natalia Intotero, ministra Familiei Tineretului și Egalității de Șanse. Potrivit acesteia, aproximativ 20% dintre persoanele din România au declarat că au încercat cel puțin o dată să consume droguri.

„Prin campania «Fără Bariere – TOT Adevărul despre droguri» ne propunem conștientizarea tututor cetățenilor din România, dar cu precădere conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de reguli. De ce «fără bariere»? Pentru că în 1989 poporul român s-a luptat pentru libertate. Astăzi suntem liberi, dar, din păcate, foarte mulți cetățeni au înțeles greșit această libertate și au căzut pradă acestor ispite – consumul de droguri, iar în momentul de față sunt încorsetați din cauza problemelor de sănătate și nu mai au libertate”, a declarat Natalia Intotero.

Instituțiile partenere ale proiectului Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sunt: Ministerul Afacerilor Interne; Agenția Națională Antidrog; Poliția Română; Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane; Ministerul Sănătății; Ministerul Educației; Ministerul Justiției; Administrația Națională a Penitenciarelor; Aurotiatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție; Consiliul Național al Rectorilor; Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog; Teen Challenge România; ICEU Training Group și Federațiile Studențești.

Cele douăzeci de centre universitare cuprinse în Campania de informare și prevenire a consumului de droguri, alte forme de adicție, violență, bullying și trafic de persoane sunt în Suceava, Iași, Bacău, Galați, Constanța, București, Ploiești, Târgoviște, Pitești, Brașov, Sibiu, Târgu Mureș, Cluj, Baia Mare, Oradea, Arad, Timișoara, Târgu Jiu, Petroșani și Craiova.

Mai multe detalii povești și sfaturi ale foștilor consumatori de droguri puteți găsi aici: www.farabariere.ro.

 

Comentarii