anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Exces de zel condamnabil al unui poliţist într-un magazin sătesc din satul Scopoşeni

Amendă de 12.000 lei la o prăvălie sătească: nu avea sistem de televiziune cu circuit închis pentru pază

GALERIE
instanta
 • instanta
- +

Lipsa de înţelegere a spiritului legii de care a dat dovadă poliţistul prea zelos s-a înfruntat însă în instanţă cu viziunea mai înţelegătoare a judecătorilor. Patroana din satul cu 700 de suflete a avut astfel noroc, în cele din urmă, şi a scăpat de amenda cât profitul pe ani mulţi, şi mult mai mult decât valoarea întregii mărfi din magazin.

Un poliţist nervos a tratat un simplu magazin sătesc ca pe Banca Angliei. O lungă listă de nereguli în privinţa securităţii au dus la două amenzi, în valoare totală de 12.000 de lei. Explicaţiile patroanei, că un magazin care vinde bere şi biscuiţi nu are nevoie de măsurile de securitate ale unui supermarket, au fost inutile. A avut totuşi norocul să dea peste judecători miloşi.

În septembrie anul trecut, Larisa P., administratoarea unui magazin sătesc din Scopoşeni, comuna Gorban, a fost amendată pentru nerespectarea prevederilor legii privind paza obiectivelor, bunurilor şi protecţia persoanei. Poliţistul a constatat că magazinul nu avea întocmită analiza de risc la securitate fizică. Era instalat un sistem de alarmă, dar fără buton de panică, iar sirena acestuia nu era funcţională. În plus, sistemul de alarmă nu era conectat la un dispecerat de monitorizare. Nu exista sistem de televiziune cu circuit închis, nici gratii la uşă şi ferestrele exterioare, iar uşa avea o simplă încuietoare cu butuc. Banii proveniţi din încasări se păstrau într-un sertar, fără a fi instalat un seif de depozitare a valorilor monetare.

Sancţiunile aplicate, mai mari probabil decât valoarea tuturor mărfurilor puse la vânzare, ar fi însemnat practic falimentul pentru un magazin dintr-un sat cu 700 de locuitori, aşa că administratoarea s-a adresat instanţei.

Argumentele instanţei

În faţa judecătorior din Răducăneni, femeia a explicat că unitatea pe care o gestionează este un simplu magazin sătesc, nu un complex alimentar. Oricum, amenajat într-o casă cu pereţi groşi de cărămidă, cu o curte împrejmuită, magazinul avea aceeaşi siguranţă ca şi o casă oarecare. Larisa P. nici nu ştia că sirena sistemului de alarmă nu funcţionează, întrucât nu fusese nevoie de ea niciodată. Spaţiul fiind foarte mic, nu exista posibilitatea instalării unui sistem de televiziune cu circuit închis şi nici nu se punea problema conectării alarmei la un dispecerat, neexistând aşa ceva în zonă.

„Pentru un punct de lucru înfiinţat într-un sat, acesta nu se pretează să fie instalat un sistem de siguranţă sofisticat, întrucât rulajul magazinului pe un an este foarte mic”, a explicat femeia.

Magistraţii Judecătoriei Răducăneni s-au raportat la faptul că legea stabileşte obligaţiile referitoare la securitate în sarcina firmei, nu a administratorului acesteia. Aplicată „pe persoană fizică”, amenda era, aşadar, nulă, chiar dacă justificată. Judecătorii au scutit-o astfel pe Larisa P. de cea mai mare dintre amenzi, în valoare de 10.000 de lei. Apelul declarat de Inspectoratul Poliţiei Judeţene a fost judecat ieri de Tribunal. Magistraţii acestei instanţe nu au mai reţinut motivul de nulitate invocat de colegii de la Răducăneni şi au considerat procesul-verbal de sancţionare ca fiind corect întocmit. Şi ei au apreciat totuşi că zelul poliţistului a fost exagerat, şi au înlocuit amenda de 10.000 de lei cu un simplu avertisment.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.