Americanii sărbătoresc joi Ziua Recunoștinței. Ce tradiții respectă

joi, 22 noiembrie 2018, 08:00
2 MIN
 Americanii sărbătoresc joi Ziua Recunoștinței. Ce tradiții respectă

Americanii sărbătoresc în ultima zi de joi a lunii noiembrie Ziua Recunoștinței. Se spune că această sarbătoare datează încă din 1623, dar abia în 1863, în timpul Războiului Civil, a devenit o sărbătoare federală oficială, când președintele Abraham Lincoln a proclamat o zi națională pentru “Recunoștință și rugăciune către Tatăl nostru binefăcător, care sălășluiește în Ceruri”.

Ziua Recunoștinței este o sărbătoare anuală, în care se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an, pentru bucatele de pe masă și pentru faptul că familia a reușit să se adune din nou. Ziua  Recunoștinței se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada).Sărbătoarea a devenit treptat o zi pentru familii și prieteni, o zi în care se ia masa împreună.

Preparatele specifice zile sunt: curcan, cartofi dulci, sos de afine, plăcintă de dovleac, porumb dulce și alte legume umplute cu diferite mixuri. Mâncărurile ce se servesc în această zi de sărbătoare sunt originare de pe continentul american, iar europenii le-au adoptat cu drag imediat ce au ajuns pe noul continent.

O tradiție a mesei de Ziua Recunoștinței este rugăciunea spusă la început, înainte de a începe servirea preparatelor specifice. Fiecare dintre persoanele prezente la masă trebuie să precizeze un motiv pentru care îi mulțumesc lui Dumnezeu în acel an, iar pe tot parcursul rugăciunii mesenii se țin de mână. Inițial, gazda era cea care spunea rugaciunea de început, dar în zilele noastre aceasta poate fi zisă atât de către capul familiei, cât și de către oaspetele de onoare.

Un obicei al Zilei Recunoștinței au devenit și paradele, iar mai nou, deschiderea sezonului cumpărăturilor de Crăciun.

Interesant este că de ziua Recunoștinței nu se muncește, este zi oficială liberă, la fel ca și ziua de vineri ce-i urmează. Practic sunt patru zile libere, patru zile de weekend  pentru cei mai norocoși, perioadă de călătorii și vizite în care familia se reîntregește. Ziua Recunoștinței este una dintre cele mai populare perioade în care se călătorește.

historia.ro

Comentarii