Analiză ZDI: Trei întrebări despre schimbarea surpriză a managerului de la „Sf. Spiridon”. A fost implicat personal ministrul Rafila?

sâmbătă, 01 iulie 2023, 01:50
5 MIN
 Analiză ZDI: Trei întrebări despre schimbarea surpriză a managerului de la „Sf. Spiridon”. A fost implicat personal ministrul Rafila?

„Ziarul de Iaşi” a solicitat pe parcursul zilei de ieri informaţii de la Ministerul Sănătăţii şi de la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon” din Iaşi, pentru a clarifica contextul demiterii intempestive a managerului dr. Dan Timofte. Niciuna dintre cele două instituţii nu a dorit să comenteze situaţia. Totodată, nici fostul manager, nici cel interimar, Corneliu Mihai, nu au răspuns ieri la telefon. 

Din discuţiile cu mai multe surse din interiorul unităţii medicale, am reuşit să punem cap la cap mai multe informaţii cu privire la demiterea managerului. Ca urmare, ridicăm trei probleme la care am fi dorit ca măcar una dintre părţi să ne răspundă. Iată-le!

1) De ce a fost demis acum?

Au existat mai multe momente în care managerul unităţii medicale putea fi demis de către Ministerul Sănătăţii, în subordinea căruia se află acest spital, cu motive argumentate. Pe parcursul anului trecut, o investigaţie a publicaţiei noastre a arătat că fosta şefă la Secţia de Dermato-Venerologie, şi-a tratat ani la rândul tatăl în spital, în secţia pe care o conducea, unde personalul angajat oferea servicii tip paliaţie.

Faptele s-au petrecut nu doar pe perioada cât dr. Dan Timofte a fost manager, ci şi în perioada în care a fost director medical, care este responsabil, în fişa postului, de activitatea tuturor medicilor din spital.

A existat şi scandalul cu stimulatoarele cardiace despre care procurorii spun că au fost prelevate de la cadavre, capul listei acuzaţilor fiind dr. Dan Tesloianu, dar şi alţi medici din spital fiind implicaţi în această speţă.

Mai mult, pe parcursul anului trecut, corpul de control al Ministerului Sănătăţii a fost de două ori la Iaşi, după ce pacienţii şi unii angajaţi acuzau că nu existau medicamente elementare în farmacia spitalului, inclusiv analgezice pentru pacienţii de la Terapie Intensivă. Inclusiv ministrul Sănătăţii a ieşit public atunci şi a criticat managementul unităţii medicale care a dus la această situaţie.

Dar dr. Dan Timofte nu a fost demis în timpul sau după un astfel de scandal public, ci acum, în iunie, şase luni mai târziu de la ultimul conflict de acest gen. Surse din unitatea medicală au explicat faptul că vestea nu a părut să vină ca o noutate pentru fostul manager, care părea resemnat de această situaţie în zilele premergătoare.

Cu două săptămâni înainte, însă, acesta îşi luase noi angajamente, inclusiv în faţa Consiliului de Administraţie, deci spera să îşi desfăşoare activitatea în continuare măcar pe termen mediu.

2) Cum a ajuns botoşăneanul Corneliu Mihai să fie numit manager interimar?

Ajungerea lui Corneliu Mihai la Iaşi a fost o surpriză totală şi în 2019, când a fost numit manager la Spitalul de Copii de către Maricel Popa şi administraţia PSD a judeţului. Acesta tocmai vacantase postul similar de manager de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Botoşani.

A rezistat doar un an de zile la conducerea unităţii medicale ieşene, fiind schimbat în 2020, la scurt timp după alegeri şi după ce PNL a preluat controlul Consiliului Judeţean. De altfel, actualul preşedinte al CJ, Costel Alexe, a fost extrem de vocal la numirea lui Corneliu Mihai în 2019, spunând că este „o ruşine pentru judeţul nostru”, centru medical regional, ca să aducă şefi din alte judeţe.

Deşi toată lumea s-ar fi aşteptat ca botoşăneanul Corneliu Mihai să reia o funcţie de conducere în judeţul vecin, acesta a ajuns, în ianuarie 2023, în Consiliul de Administraţie al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi.

Sursele noastre descriu faptul că acesta a fost cel mai fervent susţinător al managerului demis, Dan Timofte, că îl ajuta la aplicarea măsurilor în special în zona RUNOS, şi a achiziţiilor publice, dată fiind experienţa ca manager de peste cinci ani avută la alte spitale, dar şi specializarea de economist.

De altfel, Corneliu Mihai era văzut în permanenţă însoţindu-l pe manager prin spital, inclusiv în ziua în care în spaţiul public au apărut informaţiile cu privire la demiterea sa de către minister.

Prin urmare, Corneliu Mihai nu doar că nu a fost unul dintre cei patru candidaţi din 2021 la funcţia de manager, nu e nici membru cu state vechi în sistemul medical din Iaşi sau în CA-ul de la Sf. Spiridon, dar a ajuns să conducă cel mai mare spital din Moldova. Acesta nu a răspuns apelurilor noastre pentru a-i putea adresa aceste întrebări.

3) A fost implicat personal ministrul Alexandru Rafila în schimbarea de la Iaşi?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost weekendul trecut la Iaşi, la un eveniment despre posibilităţile de prevenire a cancerului de piele, la care s-a discutat şi despre lacunele de implementare a Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

Vizita lui Rafila la manifestarea de la Iaşi a fost o mare surpriză, în contextul în care invitaţia la eveniment a sunat, pe alocuri, a provocare pentru ministru, acesta fiind criticat deschis pentru întârzierile de implementare şi lipsa de viziune pe anumite aspecte.

Totuşi, Alexandru Rafila a venit la Iaşi, iar sosirea sa a fost anunţată ulterior, pe canale politice, dinspre PSD, nu a venit din partea organizatorilor sau a Ministerului Sănătăţii. De altfel, pare că a fost şi o abatere de la practicile comune ale ministerului: vizitele în teritoriu ale ministrului sunt amplu mediatizate, anunţate, însoţite de fotografii şi declaraţii.

Vizita la Iaşi a ieşit iniţial din acest tipar. Surse politice au explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că ar fi existat şi discuţii cu privire la situaţia de la cel mai mare spital din Moldova, dar nu este clar dacă Rafila a discutat personal cu Corneliu Mihai sau nu, înainte de numirea ca interimar, în urma vizitei de la Iaşi.

În orice caz, ordinul de demitere a fost semnat la trei zile după ce Alexandru Rafila a fost la Iaşi, în condiţiile în care raportul cu „nesatisfăcător”, privitor la activitatea managerului Dan Timofte”, era pe biroul său de la finalul lunii mai.

Vom reveni imediat ce vom avea răspunsuri la aceste întrebări.

Comentarii