Apel către vindecaţii de COVID: Veniţi să donaţi plasmă! Incredibil: avem un singur donator
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 29.11.2020

Ne-a paralizat frica de o procedură nouă, sau de contacte noi în mediul spitalicesc?

Apel către vindecaţii de COVID: Veniţi să donaţi plasmă! Incredibil: avem un singur donator

GALERIE
donare plasma
  • donare plasma
- +

Iaşul are unul dintre cele mai mari grade de vindecare de coronaviroză din ţară. Deşi sunt 162 de vindecaţi aici, doar unul a venit să doneze plasmă, şi nici acela nu s-a calificat la testele medicale.

De la începutul pandemiei şi până acum, 162 de ieşeni din 326 diagnosticaţi cu COVID 19 au fost externaţi după ce testele s-au negativat. Specialiştii spun că gradul mare de vindecare comparativ cu media pe ţară se datorează tratamentului aplicat în această boală. Iaşul are acest aparat modern de plasmafereză, dar, deşi peste 100 de ieşeni s-au vindecat, mai nimeni nu şi-a exprimat dorinţa de a dona.

La nivel de terapie SARS CoV2, suntem în topul european, şi chiar mondial, afirmă conducerea Spitalului de Boli Infecţioase. Concluzia a venit după participarea reprezentanţilor spitalului la o conferinţă europeană desfăşurată online pe tema pandemiei. „La conferinţă vă pot spune că au participat nume celebre din domeniul infecţionist. Tratamentul pe care şi noi îl aplicăm este baza, adică preparatul antiHIV, cel anti-malaric, tocimizumab, cu rol antiinflamator, şi bineînţeles, remdesivir pentru cei aflaţi la Terapie Intensivă“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Unul dintre tratamentele folosite în cazul celor aflaţi în stare critică mai ales în ţările asiatice este plasma convalescent. Deşi Iaşul are deja pus în funcţiune un astfel de aparat de mai bine de două săptămâni, până acum, tratamentul nu poate fi aplicat.

În baza protocoalelor cu celelalte spitale, Centrul Regional de Transfuzii Sangvine a efectuat un sondaj în rândul pacienţilor vindecaţi. „O mare parte dintre ei au declarat existenţa unor afecţiuni care contraindică total donarea de sânge, cum ar fi diabet cu insulino-dependenţă, afecţiuni cardiace sau greutatea sub normele admise. Normal că aceste persoane nu aveau cum să fie solicitate să se prezinte, pentru că din capul locului nu îndeplineau aceste criterii. Dincolo de ceea ce s-a făcut prin această triere telefonică, bineînţeles că la faţa locului s-ar putea să se identifice alţi factori care să contraindice donarea de sânge. Până în prezent s-a prezentat pentru donare o singură persoană, persoană care nu s-a calificat însă în urma controlului biologic al sângelui“, a declarat Lavinia Scripcariu, directorul CRTS Iaşi.

Medicii infecţionişti fac totuşi un apel la populaţie privind donarea de plasmă. „Sunt oameni la Terapie Intensivă pentru care orice tratament nou cu şanse de vindecare este binevenit. Ştiu că în urmă cu ceva timp, pe măsură ce externăm pacienţi negativaţi, aceştia îţi exprimau dorinţa de a veni şi a dona. Din păcate, chiar dacă inclusiv la CRTS şi-au anunţat intenţia, gestul nu a mai fost făcut. Dintre cei peste 100 de ieşeni vindecaţi, cu singuranţă se găsesc persoane compatibile pentru donarea de plasmă“, a subliniat Carmen Dorobăţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.