Apel către vindecaţii de COVID: Veniţi să donaţi plasmă! Incredibil: avem un singur donator
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Ne-a paralizat frica de o procedură nouă, sau de contacte noi în mediul spitalicesc?

Apel către vindecaţii de COVID: Veniţi să donaţi plasmă! Incredibil: avem un singur donator

GALERIE
donare plasma
  • donare plasma
- +

Iaşul are unul dintre cele mai mari grade de vindecare de coronaviroză din ţară. Deşi sunt 162 de vindecaţi aici, doar unul a venit să doneze plasmă, şi nici acela nu s-a calificat la testele medicale.

De la începutul pandemiei şi până acum, 162 de ieşeni din 326 diagnosticaţi cu COVID 19 au fost externaţi după ce testele s-au negativat. Specialiştii spun că gradul mare de vindecare comparativ cu media pe ţară se datorează tratamentului aplicat în această boală. Iaşul are acest aparat modern de plasmafereză, dar, deşi peste 100 de ieşeni s-au vindecat, mai nimeni nu şi-a exprimat dorinţa de a dona.

La nivel de terapie SARS CoV2, suntem în topul european, şi chiar mondial, afirmă conducerea Spitalului de Boli Infecţioase. Concluzia a venit după participarea reprezentanţilor spitalului la o conferinţă europeană desfăşurată online pe tema pandemiei. „La conferinţă vă pot spune că au participat nume celebre din domeniul infecţionist. Tratamentul pe care şi noi îl aplicăm este baza, adică preparatul antiHIV, cel anti-malaric, tocimizumab, cu rol antiinflamator, şi bineînţeles, remdesivir pentru cei aflaţi la Terapie Intensivă“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Unul dintre tratamentele folosite în cazul celor aflaţi în stare critică mai ales în ţările asiatice este plasma convalescent. Deşi Iaşul are deja pus în funcţiune un astfel de aparat de mai bine de două săptămâni, până acum, tratamentul nu poate fi aplicat.

În baza protocoalelor cu celelalte spitale, Centrul Regional de Transfuzii Sangvine a efectuat un sondaj în rândul pacienţilor vindecaţi. „O mare parte dintre ei au declarat existenţa unor afecţiuni care contraindică total donarea de sânge, cum ar fi diabet cu insulino-dependenţă, afecţiuni cardiace sau greutatea sub normele admise. Normal că aceste persoane nu aveau cum să fie solicitate să se prezinte, pentru că din capul locului nu îndeplineau aceste criterii. Dincolo de ceea ce s-a făcut prin această triere telefonică, bineînţeles că la faţa locului s-ar putea să se identifice alţi factori care să contraindice donarea de sânge. Până în prezent s-a prezentat pentru donare o singură persoană, persoană care nu s-a calificat însă în urma controlului biologic al sângelui“, a declarat Lavinia Scripcariu, directorul CRTS Iaşi.

Medicii infecţionişti fac totuşi un apel la populaţie privind donarea de plasmă. „Sunt oameni la Terapie Intensivă pentru care orice tratament nou cu şanse de vindecare este binevenit. Ştiu că în urmă cu ceva timp, pe măsură ce externăm pacienţi negativaţi, aceştia îţi exprimau dorinţa de a veni şi a dona. Din păcate, chiar dacă inclusiv la CRTS şi-au anunţat intenţia, gestul nu a mai fost făcut. Dintre cei peste 100 de ieşeni vindecaţi, cu singuranţă se găsesc persoane compatibile pentru donarea de plasmă“, a subliniat Carmen Dorobăţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.