Ne-a paralizat frica de o procedură nouă, sau de contacte noi în mediul spitalicesc?

Apel către vindecaţii de COVID: Veniţi să donaţi plasmă! Incredibil: avem un singur donator

joi, 14 mai 2020, 01:57
2 MIN
 Apel către vindecaţii de COVID: Veniţi să donaţi plasmă! Incredibil: avem un singur donator

Iaşul are unul dintre cele mai mari grade de vindecare de coronaviroză din ţară. Deşi sunt 162 de vindecaţi aici, doar unul a venit să doneze plasmă, şi nici acela nu s-a calificat la testele medicale.

De la începutul pandemiei şi până acum, 162 de ieşeni din 326 diagnosticaţi cu COVID 19 au fost externaţi după ce testele s-au negativat. Specialiştii spun că gradul mare de vindecare comparativ cu media pe ţară se datorează tratamentului aplicat în această boală. Iaşul are acest aparat modern de plasmafereză, dar, deşi peste 100 de ieşeni s-au vindecat, mai nimeni nu şi-a exprimat dorinţa de a dona.

La nivel de terapie SARS CoV2, suntem în topul european, şi chiar mondial, afirmă conducerea Spitalului de Boli Infecţioase. Concluzia a venit după participarea reprezentanţilor spitalului la o conferinţă europeană desfăşurată online pe tema pandemiei. „La conferinţă vă pot spune că au participat nume celebre din domeniul infecţionist. Tratamentul pe care şi noi îl aplicăm este baza, adică preparatul antiHIV, cel anti-malaric, tocimizumab, cu rol antiinflamator, şi bineînţeles, remdesivir pentru cei aflaţi la Terapie Intensivă“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Unul dintre tratamentele folosite în cazul celor aflaţi în stare critică mai ales în ţările asiatice este plasma convalescent. Deşi Iaşul are deja pus în funcţiune un astfel de aparat de mai bine de două săptămâni, până acum, tratamentul nu poate fi aplicat.

În baza protocoalelor cu celelalte spitale, Centrul Regional de Transfuzii Sangvine a efectuat un sondaj în rândul pacienţilor vindecaţi. „O mare parte dintre ei au declarat existenţa unor afecţiuni care contraindică total donarea de sânge, cum ar fi diabet cu insulino-dependenţă, afecţiuni cardiace sau greutatea sub normele admise. Normal că aceste persoane nu aveau cum să fie solicitate să se prezinte, pentru că din capul locului nu îndeplineau aceste criterii. Dincolo de ceea ce s-a făcut prin această triere telefonică, bineînţeles că la faţa locului s-ar putea să se identifice alţi factori care să contraindice donarea de sânge. Până în prezent s-a prezentat pentru donare o singură persoană, persoană care nu s-a calificat însă în urma controlului biologic al sângelui“, a declarat Lavinia Scripcariu, directorul CRTS Iaşi.

Medicii infecţionişti fac totuşi un apel la populaţie privind donarea de plasmă. „Sunt oameni la Terapie Intensivă pentru care orice tratament nou cu şanse de vindecare este binevenit. Ştiu că în urmă cu ceva timp, pe măsură ce externăm pacienţi negativaţi, aceştia îţi exprimau dorinţa de a veni şi a dona. Din păcate, chiar dacă inclusiv la CRTS şi-au anunţat intenţia, gestul nu a mai fost făcut. Dintre cei peste 100 de ieşeni vindecaţi, cu singuranţă se găsesc persoane compatibile pentru donarea de plasmă“, a subliniat Carmen Dorobăţ.

Comentarii