De Sănătate

Punem punctul pe știi

Asistență medicală gratuită în spitalele publice din statele UE

joi, 11 ianuarie 2024, 08:14
4 MIN
 Asistență medicală gratuită în spitalele publice din statele UE

Persoanele asigurate din România trebuie să știe că având un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) vor putea beneficia de servicii medicale din sistemul public din țările membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European-SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), Confederația Elvețiană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Acest card se obține gratuit și, cu ajutorul acestuia, la nevoie, cetățenii români pot beneficia de serviciile medicale din sistemul public, devenite necesare în timpul șederii temporare în oricare dintre statele menționate.

Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii.

”Cardul poate fi solicitat de orice persoană care face dovada calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România și are o valabilitate de 2 ani. Însă, dacă în această perioadă de 2 ani intervine o modificare în statutul tău, cu alte cuvinte nu mai ești asigurat, va trebui să anunți Casa de Asigurări de Sănătate în evidența căreia te afli. Am avut situații în care persoane aflate în această conjunctură, care nu au mai fost asigurate și au făcut tratament în străinătate, și de la care a trebuit să recuperăm contravaloarea asistenței medicale primite în țara respectivă. Și nu au fost deloc mici aceste sume”, a declarat Ec. Radu Țibichi, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate poate fi obținut de la casa de asigurări de sănătate în evidența căreia persoana se află. În acest sens, asiguratul depune o cerere într-un format standardizat, al cărui model poate fi accesat pe pagina de web a CNAS sau ale caselor de asigurări de sănătate.

În situația în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/ Confederației Elvețiene/Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și, din diferite motive, nu mai este în posesia cardului (nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus, a fost furat, cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situație similară), acesta trebuie să contacteze casa de asigurări de sănătate care a emis cardul, pentru a solicita certificatul provizoriu de înlocuire a CEASS. Casa de asigurări respectivă va trimite certificatul la adresa menționată în termen de 24 ore. Certificatul provizoriu conferă asiguratului aceleași drepturi ca și cardul european.

Astfel, în funcție de formularele emise de casa de asigurări de sănătate (card european de asigurări sociale de sănătate sau formulare/documente europene), asiguratul poate beneficia, după caz: de servicii medicale devenite necesare, în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii din ţara în care s-a deplasat.

”Aceste servicii vor fi acordate în aceleași condiții și la aceleași tarife ca și pentru  asigurații din țara respectivă. Atenție, însă, pentru anumite servicii medicale, este posibil să fie necesară coplată, care va fi suportată de asigurat, chiar dacă în România aceleași servicii sunt decontate integral. Dacă mergi în Germania, de exemplu, este posibil să trebuiască să plătești onorariul medicului, chiar dacă în România acest serviciu medical este gratuit. Sau, în Franța, există o serie de contribuții personale  care la noi în țară nu sunt. Dacă legile lor spun că trebuie să plătești medicul sau să ai contribuție personală pentru unele servicii medicale publice, atunci va trebui să o faci, pentru că trebuie respectată legislația unde tu te-ai deplasat, chiar dacă la noi în țară aceleași servicii medicale sunt gratuite”, a mai explicat Ec. Radu Țibichi.

De asemenea, românii vor trebui să plătească atunci când deplasarea are ca scop tratamentul medical planificat, persoana respectivă nu mai figurează ca asigurat, furnizorul de servicii medicale nu-și desfășoară activitatea în cadrul sistemului public de sănătate din țara respectivă sau dacă acele servicii nu sunt decontate în sistemul public de sănătate al țării respective.

Suma decontată de către CAS Iași, statelor membre ale UE/SEE, respectiv Confederației Elvețiene, în care li s-a deschis dreptul la prestații medicale persoanelor asigurate aflate în evidența CAS Iași, în anul 2022, pe baza cardului european de sănătate și a formularelor europene emise de către CAS Iași a fost de 22.943.230,39 lei. Cea mai mare valoare decontată, de 426.725,75 lei, a fost pentru un pacient asigurat, aflat în evidența CAS Iași, pentru spitalizare continuă în perioada 08.01.2019-26.02.2019, în Luxemburg, în baza formularului european S1.

În anul 2023, suma decontată de CAS Iași a fost de 12.410.697,29 lei, cea mai mare valoare decontată, 391.418,89 lei, fiind pentru un ieșean care a beneficiat în Italia de spitalizare continuă în perioada 20.01.2020-16.03.2020.  

 

Comentarii