Atenţie mare când vindeţi prin mandatar! Un italian umblă prin tribunale să recupereze banii de pe un apartament în Copou

sâmbătă, 24 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 Atenţie mare când vindeţi prin mandatar! Un italian umblă prin tribunale să recupereze banii de pe un apartament în Copou

Un italian s-a trezit cu ochii în soare după ce şi-a pus încrederea într-un român, pentru a-i vinde un apartament. Garsoniera a fost vândută, dar banii nu au mai ajuns la italian. De aproape trei ani, îi caută pe holurile Palatului de Justiţie.

 

Giuliano B. îşi cumpărase o garsonieră de 38 mp în blocul de patru etaje de la Rond Agronomie. A păstrat legătura cu fostul proprietar al locuinţei, Constantin B. ca prieteni. După o vreme, italianul a luat decizia de a vinde apartamentul şi l-a mandatat chiar pe fostul ei proprietar să se ocupe de aceasta. Românul putea negocia în numele italianului, dar şi să încaseze banii, urmând să-i vireze ulterior. În iulie 2018, apartamentul a fost vândut contra sumei de 32.000 euro, respectiv 149.000 lei. Cumpărătoare a fost Monica C., despre care italianul spune că era chiar iubita fratelui mandatarului. În noiembrie 2019, italianul se adresa Judecătoriei, reclamând faptul că nu primise banii rezultaţi din vânzare. El a cerut cei 32.000 de euro, dar şi anularea contractului de vânzare-cumpărare. Giuliano B. a precizat că mandatarul încasase ca avans 10.000 de euro, iar ulterior încă 8.627 euro. Restul banilor făceau obiectul unui credit bancar încheiat de cumpărătoare, fiind viraţi de bancă în contul mandatarului.

Constantin B. a retras banii imediat ce i-au ajuns în cont, iar a doua zi contul fusese închis. Italianul afirma că practic fusese înşelat, neprimind niciun ban, iar contractul de vânzare-cumpărare fiind fondat pe o cauză ilicită şi imorală, respectiv relaţia dintre cumpărătoare şi fratele mandatarului. De partea cealaltă, cumpărătoarea a afirmat că fusese vorba de o tranzacţie reală, la preţul pieţei. Ea achitase apartamentul de bună-credinţă.

Modul de efectuare a tranzacţiei a putut fi verificat de magistraţii Judecătoriei în baza actelor la dosar. Ei au apreciat de asemenea că preţul de 32.000 de euro plătit pentru garsonieră în 2018 nu poate fi considerat ca neserios, încadrându-se în valoarea de piaţă a locuinţelor similare. Prin urmare, nu se putea demonstra că între Constantin B. şi Monica C. ar fi existat vreo înţelegere care să afecteze valabilitatea contractului de vânzare-cumpărare. O astfel de dovadă ar fi trebuit adusă de italian, ceea ce nu se întâmplase. Ca urmare, judecătorii nu au găsit niciun motiv pentru a anula vânzarea.

Cu totul altfel stăteau însă lucrurile în cazul banilor reprezentând preţul vânzării. Constantin B. a afirmat în instanţă că îi predase banii lui Giuliano B. cu ocazia unei întâlniri, la Veneţia. „Nu a fost administrată nicio dovadă în acest sens, singurul element cert fiind cel că banii au fost încasaţi de către mandatar prin conturile deschise la BRD Groupe Societe Generale şi retraşi tot de către el, la momentul fiecărei alimentări a conturilor”, au precizat judecătorii. Aceştia l-au obligat pe Constantin B. să-i plătească italianului 149.030 lei, bani dovediţi ca încasaţi de mandatar, dar pentru predarea cărora mai departe nu exista nicio dovadă. Sentinţa Judecătoriei a fost contestată, dosarul intrând joi pe rolul Tribunalului.

Comentarii