Bolobiţă, pe urmele lui Cheşcu: vinde apartamente cu 2500 euro/m.p într-un bloc din centru, construit nelegal

vineri, 28 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Bolobiţă, pe urmele lui Cheşcu: vinde apartamente cu 2500 euro/m.p într-un bloc din centru, construit nelegal

Cei care aleg să se mute aici pot să încheie doar un antecontract, clădirea fiind în litigiu. În prima pronunțare, instanța a decis anularea autorizației de construire

 

Blocul cu patru niveluri ridicat de întreprinzătorul imobiliar Costel Bolobiță într-o zonă veche a orașului care nu se preta la o asemenea investiție așteaptă locatari. Aflată în litigiu de mai bine de cinci ani cu vecinii a căror curte a devenit un fel de scenă pentru locurile de la balcoanele blocului, clădirea este finalizată și locuită, deși autorizația de construire este subiectul procesului deschis de proprietarii casei de alături. În plus, sub bănuiala că ar fi fost ridicat peste un monument istoric, blocul este situat lângă o clădire de patrimoniu – sau, așa cum încearcă Primăria Iași și Direcția Județeană de Cultură să scape de greaua moștenire a talmeș-balmeșului din acte – blocul a fost ridicat între două monumente istorice. Proprietarii celui din urmă au aflat pe parcursul acțiunii din instanță că apartamentele lor se află într-o clădire de patrimoniu.

Dar, dincolo de simplul fapt că a locui în Iași aduce surprize nebănuite, rămâne antologică problema blocului cu 16 apartamente de pe strada Octav Botez nr. 1A (la nr. 1 este casa scriitorului care a dat numele străzii). Prima instanță de judecată, Tribunalul Iași, a anulat autorizația de construire cu 9 luni în urmă, dar părțile aflate în proces încă nu au primit motivarea, ca să formuleze un eventual recurs.

CITEȘTE ȘI: Lovitură în centrul Iaşului – Instanța scoate în afara legii blocul ridicat de Bolobiță între casele de pe strada Bălcescu

Între timp, cei care s-au mutat deja în bloc nu-și pot face actele. Încă mai sunt apartamente disponibile, după cum scrie cu litere de-o șchioapă pe un baner agățat deasupra intrării. E vorba de locuințe cu două camere în suprafață de 51 mp, pentru care prețul e de 125 de mii de euro – probabil pentru cine întreabă. Aceasta este „cotația” comunicată de persoana care răspunde la numărul de telefon afișat și care îi avertizează în mod corect pe cei interesați că existența litigiului nu permite decât încheierea unui antecontract de vânzare-cumpărare. Costul de aproape 2500 de euro/mp e justificat în mod evident de zona ultracentrală și de liniștea pe care o asigură inclusiv vecinii care s-au trezit cu această veritabilă tribună înaltă de 12 metri la curtea lor.

Scandalul construirii blocului între case a fost scos la iveală de Marius Bodea și Alexandru Muraru, în august 2018, pe atunci amândoi colegi în PNL. Ulterior, primul a părăsit formațiunea politică, iar al doilea a devenit coleg de partid cu primarul Mihai Chirica, parte reclamată în dosarul controversatei construcții.

CITEȘTE ȘI: Decizie care sperie sforarii imobiliari din Iaşi: Detalii din cazul Bolobiţă. Ce riscă?

După mai bine de patru ani al primei înfățișări în instanță, Tribunalul Iași a dispus, pe 26 octombrie 2022, „anularea autorizaţiei de construire nr. 235/ 2.03.2018 eliberată de Primarul Municipiului Iaşi în favoarea beneficiarilor Bolobiţă Costel Cristinel şi Bolobiţă Gianina, pentru adresa str. Octav Botez nr. 1A, nr. cadastral 151146, în vederea construirii de locuinţe colective”. Aceeași încheiere de ședință consemnează și că demolarea casei vechi, aflată în Lista Monumentelor Istorice, ca să facă loc blocului cu patru niveluri nu a fost ilegală. Încă de la inițierea acțiunii în justiție, atât Direcția Județeană de Cultură, cât și Primăria au susținut că ar fi o eroare în actele oficiale, respectiv în Lista Monumentelor Istorice. Astfel, nu imobilul demolat în 2015 ar fi fost monument istoric, ci un altul, vecin, deși descrierea și vechimea celor două case diferă mult. Interesant este și că Lista Monumentelor Istorice nu a fost corectată nici până la data apariției acestui articol.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii