anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Ca la Plevna: Lupte politice la baionetă între liberali şi userişti în comuna ieşeană Mirceşti

GALERIE
leon-balteanu-mircesti-primar
 • leon-balteanu-mircesti-primar
- +

Din 13 consilieri locali ai comunei, 6 sunt la PNL, 6 la USR PLUS, iar al 13-lea la PSD. Primarul este de la USR PLUS şi are o opoziţie furibundă din partea PNL care se aliază cu unicul consilier PSD. S-a lăsat cu plângeri penale, reclamaţii la Prefectură, ITM ori la la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Bătălia crâncenă pe care o vedem în aceste zile la Bucureşti se regăseşte la o scară mult mai mică în câteva comune ieşene. După municipiul Iaşi, Rediu este probabil cel mai vizibil teatru de război, dar tensiunile sunt mai mari în celălalt capăt al judeţului, la Mirceşti.

Locuitorii celor două sate ale comunei Mirceşti au venit conştiincioşi la vot cu un an în urmă, în proporţie cu doar un procent mai mare decât prezenţa la nivel naţional (46 la sută). Cei mai mulţi au votat cu PNL şi cu USR PLUS, astfel că cele două formaţiuni au câte şase consilieri locali. Un consilier PSD a completat echipa şi, ca urmare, a fost ales viceprimar.

Dacă, pentru Consiliul Local, liberalii au luat ceva mai multe voturi decât USR PLUS – fără ca asta să se transforme într-un număr mai mare de mandate, candidatul alianţei la fotoliul de primar a luat cele mai multe voturi (47,3 la sută) – iar asta a fost esenţial pentru instalarea lui Leon Bălteanu (foto) în biroul nr. 1 din primărie.

Fostul primar, Petre Antăluţ, a obţinut cu 57 de voturi mai puţin (adică 624) şi este acum consilier.

De la acest scor strâns, care oferă o majoritate volatilă părţii care reuşeşte să şi-l atragă pe viceprimar, au început problemele.

Primăria Mirceşti ar putea fi prima din judeţ care amână plata salariilor angajaţilor din lipsă de fonduri. Actualul primar recunoaşte că sunt probleme cu banii. De exemplu, proiectul reabilitării şi dotării căminului cultural din Iugani este finalizat, dar mai e nevoie de fonduri pentru conectarea la utilităţi.

Au fost bani, dar avem un credit de 800 de mii de euro la bănci şi a trebuit plătită rata scadentă, ne-a explicat primarul Bălteanu.

Predecesorul lui reclamă şi el întârzierea realizării unor proiecte cu finanţare PNDL (înfiinţarea unei grădiniţe şi refacerea unui dispensar) şi a unora depuse la Compania Naţională de Investiţii (sală de sport, anexă socială, refacerea a 5 km de drum).

În schimb, obiectivele realizate prin Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale au mers şnur: terenuri de sport multifuncţionale, iluminat public cu LED şi acel cămin cultural încă de nefolosit.

Ameninţări şi agresiuni

Petre Antăluţ ne-a atras atenţia asupra unor tensiuni între primar şi unii dintre angajaţii primăriei. De aici, a ieşit un întreg păienjeniş de acuzaţii: actualul primar îl acuză pe fostul de agresiune şi a depus plângere penală; funcţionara responsabilă de achiziţii din primărie îl acuză pe actualul primar de ameninţare şi a depus plângere penală.

Mai multe reclamaţii au ajuns la Prefectură, care le-a redirecţionat către Inspectoratul Teritorial de Muncă. La rândul său, ITM a declinat soluţionarea lor pe motiv că nu e vorba de incidente de natură contractuală. Un răspuns similar a venit şi de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, care a declinat problema către Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării.

"Eu îi pun la treabă şi îi controlez" pe angajaţi, ne-a explicat primarul de unde ar proveni aceste tensiuni. Tensiunile par să fie alimentate însă şi de confruntarea politică din Consiliul Local.

Ultima şedinţă ordinară a durat peste cinci ore, pentru 14 proiecte pe ordinea de zi. Opoziţia liberală a atacat organizarea administrativă a aparatului de specialitate şi a impus desfiinţarea unor posturi. De altfel, cursul întregii şedinţe a fost la mâna opoziţiei, foarte puţine proiecte întrunind acceptul consilierilor PNL şi USR PLUS deopotrivă ca să fie adoptate.

Îndemnul pe care ni l-a adresat primarul, "uitaţi-vă pe pagina primăriei, că o să aveţi ce scrie", a fost confirmat pe deplin. Totuşi, şahul opoziţiei la primar, respectiv şahul primarului dat unor angajaţi nu sunt de folos intereselor comunei.

Dacă, la Bucureşti, jocurile politice se vor rezolva într-un fel sau altul, într-o comună precum Mirceştiul acestea pot să dureze tot mandatul. Cazul de la Sireţel, devenit antologic, nu pare să fie o lecţie pentru cei de la Mirceşti.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.