Candidați la primărie sau CL, scoși din cursă înainte de start. Bătălia electorală de la Iași a debutat și la instanță

joi, 02 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Candidați la primărie sau CL, scoși din cursă înainte de start. Bătălia electorală de la Iași a debutat și la instanță

Bătălia electorală a început să se încingă în mediul rural. Magistrații ieșeni au avut de analizat contestații trecute de filtrul birourilor electorale, îndreptate împotriva candidaților la alegerile locale. Un candidat la o primărie de comună din preajma Iașului a fost scos din cursă, iar un partid a rămas fără candidați la un consiliu local. Este de așteptat ca, în perioada următoare, numărul contestațiilor ajunse în instanță să crească.

Un ieșean a contestat candidatura actualului primar al comunei Mogoșești la un nou mandat. Biroul electoral local nu i-a dat dreptate, așa că C.U. s-a adresat instanței. El a invocat faptul că Rodica Popa-Roșu (PNL) fusese condamnată în trecut la 4 ani și 8 luni de închisoare, din care executase doi ani, neavând deci dreptul să candideze pentru funcția de primar. Legea interzice candidatura persoanelor condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție. Popa-Roșu fusese într-adevăr condamnată în 1995, dar termenul de reabilitare s-a împlinit deja. Ca urmare, în fișa de cazier judiciar depusă la dosar se menționa că aceasta nu are fapte penale la activ. Contestația lui C.U. a fost respinsă. Cetățeanul a avut posibilitatea apelului, dar l-a depus cu două zile întârziere. Apelul a fost anulat ca tardiv, iar Rodica Popa-Roșu își poate continua campania pentru un nou mandat.

O altă contestație a fost înaintată Judecătoriei de către Nicolae Mironescu, candidat al Partidului Umanist Social Liberal la funcția de primar al comunei Holboca și la o funcție de consilier local. Biroul electoral local i-a respins candidatura, întrucât lista de susținere nu cuprindea suficiente semnături. Astfel, candidatul prezentase o listă cu 130 de semnături, dar biroul electoral anulase o parte dintre ele. Numărul rămas era insuficient pentru acceptarea candidaturii.

Conform legii, candidații trebuie să fie susținuți de minim 1% din numărul total al alegătorilor din localitatea respectivă, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor. În Holboca, Registrul electoral cuprinde 12.676 alegători, la care se adaugă 15 cetățeni ai UE cu drept de vot. Numărul minim de semnături de susținere este deci de 127. Lista prezentată de PUSL a fost verificată de magistrații Judecătoriei. Din cele 130 de semnături, 10 erau dublate, iar în dreptul numelui unui susținător nu apărea semnătura. Astfel, doar 119 semnături erau conforme. Hotărârea biroului electoral local, de respingere a candidaturii lui Mironescu a fost respinsă. Sentința Judecătoriei poate fi contestată.

Și Partidul Verde Verzii a contestat la Judecătorie o decizie a unui birou electoral local, cel din Stolniceni-Prăjescu. Lista de candidați pentru funcția de consilier local fusese respinsă dintr-un motiv similar cu situația din Holboca. Un număr de 12 semnături din tabelul de susținători erau trecute de două ori. Partidul Verde a contestat imediat decizia, dar a greșit adresa. Plângerea a fost înregistrată la Judecătoria Iași, în timp de comuna Stolniceni-Prăjescu face parte din circumscripția Judecătoriei Pașcani. Ca urmare, contestația formulată de partid a fost anulată, iar Verzii nu vor avea candidați la Stolniceni-Prăjescu.

Comentarii