Caruselul antrenorilor: Niculescu – decapitat, Cornăţeanu – interimar, Grozavu – principala ţintă!

marți, 11 octombrie 2022, 01:50
5 MIN
 Caruselul antrenorilor: Niculescu – decapitat, Cornăţeanu – interimar, Grozavu – principala ţintă!

Mariajul dintre Politehnica Iaşi şi antrenorul Claudiu Nicuescu a ajuns la final aseară. Prematur, cu nouă luni înainte de expirarea contractului parafat în vară. Asta deşi echipa e la un singur punct de locurile direct promovabile, iar dacă luăm în calcul faptul că Steaua nu are drept de promovare, ocupă o poziţie care duce la baraj.

Tehnicianului i-a fost fatal meciul de sâmbătă, de la Timişoara, cu Ripensia, în care Poli a pierdut cu 1-3. Au contat însă şi contrele avute cu “secundul” Mugurel Cornăţeanu, omul conducerii, care nu a făcut deplasarea la Timişoara. Până la numirea unui nou antrenor, Poli urmează să fie condusă chiar de Cornăţeanu.

Naufragiul de pe Bega

“Duşmanii” Politehnicii, care au tras repetate semnale de alarmă legate de calitatea modestă a exprimării echipei în startul sezonului, au avut dreptate! Cu Ripensia s-a confirmat faptul că Poli a obţinut rezultate acceptabile în primele runde pentru că adversarele au fost modeste, iar norocul şi arbitrii au ajutat Iaşul. Atunci când trupa din Copou nu a mai avut şansă, iar arbitrii nu au avut prilejul de a o împinge de la spate, Iaşul a capotat jenant. Pentru că a reduce din diferenţa de trei goluri de la pauză cu trei minute înainte de final în duelul cu o echipă cu un buget de cinci ori mai mic, fără jumătate din titulari şi doar cu un jucător trecut prin Liga I, cu o medie de vârstă de 22 de ani şi în care au jucat puşti de 16, 17 şi 18 ani nu poate fi decât jenant!

Din capul locului trebuie spus că Poli nu a jucat la Timişoara mai slab faţă de alte partide! Ba chiar a avut statistici mult superioare în comparaţie cu precedentele meciuri, cu 18 şuturi, opt pe poartă! Cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu, de pildă, Iaşi a avut doar două şuturi pe poartă, acasă, şi a bătut cu 2-0, cu Buzău s-a impus în urma unui autogol, la Dej abia după ce arbitrul a eliminat un ardelean şi a acordat un penalty contestat oaspeţilor, iar lista poate continua.

În condiţiile în care evoluţia Politehnicii a fost pe aceeaşi linie cu precedentele dueluri, iar adversarul la fel de modest, balanţa s-a înclinat într-o altă direcţie ca urmare a gafelor individuale incredibile comise de Knoflach şi Tincu.

La final, Niculescu a avut poate cel mai just discurs de când a venit la Iaşi. Tehnicianul a spus că îi este ruşine şi şi-a asumat întreaga responsabilitate a rezultatului.

Corect, Niculescu este principalul vinovat de cum a arătat Poli în startul sezonului. Fostul mare golgeter dinamovist, care a garantat pentru jucători ca Tomczyk sau Harrison, nu a reuşit să facă să joace o trupă cu un buget uriaş şi condiţii excelente, garnisită cu fotbalişti care adună sute de meciuri în eşaloanele de elită ale unor ţări importante. Asta deşi are în faţă echipe foarte modeste.

A arunca toată vina în cârca antrenorului, care nici nu a ştiut să comunice, ar fi însă un lucru total nedrept, culpa situaţiei existente fiind şi a jucătorilor şi conducerii.

Şi neantrenaţi, Tincu şi Knoflach nu aveau voie să facă gafe de genul celor de sâmbătă! Şi neantrenaţi, jucătorii ofensivi ai Iaşului ar fi trebuit să prindă un şut care să treacă de crudul şi nesigurul Toroc. Şi neantrenaţi, fotbaliştii plătiţi ca la Liga I ar fi trebuit să arate orgoliu şi să nu fie învinşi de nişte puşti anonimi, care abia au descoperit lama de bărbierit.

Prinşi cu mâţa în sac!

În ceea ce priveşte conducerea, un nou episod confirmă faptul că, vorba unui microbist, nici să mintă nu ştie. Săptămâna trecută, Poli a anunţat, pe canalul oficial, că Viorel Ferfelea a fost cooptat în staff pe postul de analist video, nu de antrenor secund, cum sunt Cornăţeanu şi Florin Danciu. Conform mai multor surse, s-a încercat astfel să se mascheze faptul că Iaşul ar ajunge la trei antrenori secunzi, în condiţiile în care la Liga I a avut un singur “secund”. Minciunica a avut picioare scurte! La meciul de sâmbătă, Ferfelea a stat pe banca tehnică, fiind trecut pe foaia de joc antrenor secund. Pentru a ascunde, probabil, acest lucru, ofiţerul de presă al clubului a trimis presei ieşene doar o parte a foii de joc a Politehnicii, cea cu jucătorii, nu toată foaia, pe care apăreau şi oficialii. Asta deşi oficialul ieşean a transmis foaia de joc completă a Ripensiei. Ziarul de Iaşi a intrat însă şi în posesia foii complete a Iaşului, Poli fiind astfel prinsă iarăşi cu cioara vopsită. Vezi mai jos facsimil:

Episodul cu “analistul video” Ferfelea aduce aminte de alte încercări puerile de a arunca praf în ochi, de exemplu abordarea cu “maximă seriozitate” a disputei din Cupă, de la Dumbrăviţa, unde s-a mers fără Niculescu şi fără jucătorii titulari.

Lucrurile se vor linişti însă acum pe tema supradimensionării staffului tehnic. Ferfelea va pleca după doar o săptămână în Copou, alături de preparatorul fizic Lucian Turcu. Din oamenii lui Niculescu va rămâne, pe moment, doar antrenorul de portari Radu Sardescu.

Astfel, stafful Politehnicii va fi compus, deocamdată, din Mugurel Cornăţeanu, Florin Danciu, Radu Sardescu şi un preparator fizic din cadrul clubului.

Trăgând linie, peisaj dezolant în Copou, unde trebuie ca lumea să se uite cu sinceritate în oglindă, să conştientizeze că s-a greşit enorm până acum pe toate palierele şi, apoi, să strângă rândurile de urgenţă, pentru a nu se rata uriaşul culoar de promovare existent în acest an.

Reacţia lui Niculescu după schimbare

Claudiu Niculescu urmează să plece astăzi din Iaşi. Aseară, tehnicianul a spus că renunţarea la post s-a făcut pe cale amiabilă, pentru binele echipei, după discuţii prieteneşti cu şefii clubului. “Meciul cu Ripensia ne-a dezechilibrat puţin, dar stăm încă bine în clasament. Poli va promova sigur, aştept să fiu invitat la petrecerea de promovare! Mă bucur că va conta, puţin, şi munca mea atunci când Politehnica va fi acolo unde îi este locul, în Liga I. Mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit, jucători, suporteri, conducători, a fost un privilegiu să antrenez la Iaşi, unde mi-am făcut mulţi prieteni” a mai spus Niculescu.

Aseară, principala țintă a Politehnicii pentru ocuparea postului de antrenor era Leo Grozavu, care a mai fost dorit și în vară.

Cititi si: După antrenorul Claudiu Niculescu, Politehnica Iași a dat afară și un jucător

Comentarii