De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cât și cum puteți beneficia de servicii gratuite de îngrijire la domiciliu

joi, 29 septembrie 2022, 07:02
4 MIN
 Cât și cum puteți beneficia de servicii gratuite de îngrijire la domiciliu

Dacă sunteți asigurați și aveți probleme de sănătate care necesită gesturi medicale efectuate de personal medical calificat, dar starea dumneavoastră nu necesită internare, puteți beneficia de servicii gratuite de îngrijiri la domiciliu. Evident, acest tip de asistență medicală se poate face doar la recomandarea medicului.

”Un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu pe durata pe care o stabileşte medicul care a făcut recomandarea, dar nu mai mult de 90 zile de îngrijiri, în ultimele 11 luni și în mai multe etape (episoade de îngrijire). Un episod de îngrijire este de maxim 15 zile, respectiv maximum 30 de zile pentru situaţiile justificate medical de către medicul care face recomandarea”, a explicat Dr. Ec. Radu Țibichi, Președintele Casei de Asigurări de Sănătate Iași (CAS).

Pentru a beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, în primul rând, pacientul trebuie să obțină o recomandare medicală, aceasta putând fi  prescrisă de medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv de  medicii de familie, dar şi de către medicii de specialitate din spitale, la externarea asiguraţilor, toți acești medici fiind în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Recomandarea pentru îngrijiri medicale la domiciliu este acordată de medici ţinând seama de starea de sănătate a asiguratului şi de statusul de performanţă ECOG ( 3 și 4)  al acestuia și va  cuprinde periodicitatea/ritmicitatea serviciilor recomandate precum și diagnosticul stabilit.

”În astfel de situații, pacientul în cauză sau unul dintre membrii familiei de grad I şi II, soţ/soţie, o persoană împuternicită legal în acest sens prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau reprezentantul legal al asiguratului va prezenta la CAS Iași originalul recomandării pentru efectuarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu. La momentul prezentării recomandării se verifică dacă asiguratul se încadrează în numărul de zile prevăzut de lege. În cazul în care recomandarea se eliberează de medic la externarea din spital, se ataşează o copie a scrisorii medicale/biletului de externare care se prezintă la CAS Iași pentru a se verifica dacă serviciile din recomandare sunt în sensul celor din scrisoarea medicală/biletul de externare, înainte de a certifica pe recomandare numărul de zile de îngrijire”, a detaliat această procedură Dr. Ec. Radu Țibichi. 

De asemenea, CAS Iași păstrează în evidenţa proprie o copie a recomandării pe care a fost certificat numărul de zile de îngrijiri şi înregistrează în PIAS, sub un număr unic de identificare, toate datele din recomandare. 

Termenul în care asiguratul are obligaţia de a se prezenta la CAS Iași pentru certificarea numărului de zile de îngrijire, şi la furnizorul de îngrijiri la domiciliu, este de maximum 5 zile lucrătoare, de la data emiterii recomandării.

Depunerea originalului recomandării  certificate de CAS Iași la un furnizor de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu se poate realiza numai în ziua începerii acordării acestor servicii. Pe de altă parte, furnizorul are obligaţia să înceapă acordarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu în termenul de valabilitate a recomandării, respectiv de 30 de zile calendaristice de la data emiterii.

”În urma modificărilor legislative incidente procedura de obținere a acestui tip de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu este mult mai facilă față de anii precedenți, Casa de Asigurări de Sănătate Iași prin bugetul alocat acoperind cererea de servicii medicale de acest tip. Putem spune că rămâne o problemă asigurarea acestui tip de servicii medicale în mediul rural deoarece majoritatea furnizorilor de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu își au sediul în mediul urban”, a concluzionat Președintele CAS Iași, Dr. Ec. Radu Țibichi.

Cer este că, dacă în anul 2020 numărul de beneficiari de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu a fost de 2167,  pentru o medie de 35 de zile de îngrijiri/pacient, în anul 2021 a crescut la 2410,  pentru o medie de 32 de zile de îngrijiri/pacient. 
În ce privește suma decontată de CAS Iași în anul 2020 pentru servicii de îngrijiri medicale la domiciliu a fost de 4816 mii lei, iar în 2021  ajuns la 5595 mii lei.

Iată  care sunt serviciile de îngrijire la domiciliu prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază: măsurarea parametrilor fiziologici: temperatură, respirație, puls, diureză și scaun; administrarea medicamentelor:intramuscular, subcutanat, intradermic, oral, pe mucoase; administrarea medicamentelor intravenos; sondaj vezical, îngrijirea sondei urinare și administrarea medicamentelor intravezical pe sonda vezicală; administrarea medicamentelor prin perfuzie endovenoasă; alimentarea artificială pe gastrostomă/sondă gastrică și educarea asiguratului/aparținătorilor; alimentarea pasivă, pentru bolnavii cu tulburări de deglutiție, inclusiv instruirea asiguratului/aparținătorilor; clismă cu scop evacuator; spălătură vaginală în scop de deficit motor; manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor vasculare ale membrelor inferioare/escarelor de decubit: mobilizare, masaj, aplicații medicamentoase, utilizarea colacilor de cauciuc și a rulourilor; manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor pulmonare: posturi de drenaj bronșic, tapotaj, fizioterapie respiratorie; îngrijirea plăgilor simple și/sau suprainfectate/suprimarea firelor; îngrijirea escarelor multiple; îngrijirea stomelor; îngrijirea fistulelor; îngrijirea tubului de dren și instruirea asiguratului; îngrijirea canulei traheale și instruirea asiguratului; aplicarea de ploscă, bazinet, condom urinar, mijloc ajutător pentru absorbția urinei; ventilație noninvazivă; alimentație parenterală – alimentație artificială pe cateter venos central sau periferic; kinetoterapie individuală.

 

Comentarii