Ce e de făcut cu poliţa Euroins? Patronii service-urilor îşi pun mâinile în cap când aud de asiguratorul falimentar

vineri, 24 martie 2023, 02:50
6 MIN
 Ce e de făcut cu poliţa Euroins? Patronii service-urilor îşi pun mâinile în cap când aud de asiguratorul falimentar

Tot mai multe service-uri auto din Iaşi încep să refuze să repare maşinile clienţilor asiguraţi la Euroins, de teamă că îşi vor recupera banii şi mai greu după ce companiei i-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare, iar cele care încă mai acceptă, primesc doar cazurile uşoare. 

Proprietarii service-urilor susţin că Euroins decontează greu costurile din atelierele auto, în unele situaţii perioada ajungând şi până la doi ani. La rândul lor, deşi toate poliţele Euroins mai sunt încă valabile, mulţi ieşeni care şi-au făcut asigurarea pe un an se gândesc deja să ceară banii înapoi de la compania aflată în prag de faliment şi să încheie poliţă la alt asigurator, de teamă că se vor trezi şi cu banii daţi, şi fără asigurare valabilă. Pe lângă asta, nici nu ştiu ce s-ar întâmpla în situaţia în care ar fi implicaţi într-un accident rutier. „Bineînţeles că voi face cerere să îmi dea diferenţa de bani, eu am făcut asigurare din ianuarie şi până la sfârşitul anului, deci pe un an, dar suntem abia în luna martie. Mă gândesc şi ce aş păţi dacă aş avea accident în care e implicată vreo maşină de asta scumpă, nu ca a mea, îmi sare omul în cap când vede că îi dau asigurarea de la Euroins, poate mă dă şi în judecată”, ne-a spus un şofer.

Cine face constatarea de daună în cazul poliţelor Euroins

Totuşi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că poliţele emise de Euroins sunt încă valabile şi că vor fi anulate automat doar după 90 de zile de la deschiderea procedurii falimentului prin decizia instanţei abilitate. Ori, ieri, ASF a anunţat că până în acest moment procedura falimentului nu a fost deschisă. Proprietarii de service-uri auto din Iaşi îi îndeamnă pe şoferii cu asigurare Euroins să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca să primească contravaloarea daunei suferite, în cazul în care nu sunt primiţi la atelierele auto.

„Dacă este refuzat la un service, clientul trebuie să se adreseze FGA, pentru că situaţia companiei Euroins este preluată de ei şi rezolvă problema prin centrele de daună FGA. Banii de la Euroins noi îi recuperăm după cel puţin un an de zile, chiar doi ani. Mai avem de recuperat foarte mulţi bani de la ei. Momentan mai primim clienţi cu asigurare Euroins, dar într-o anumită măsură, dacă nu sunt daune totale sau cu valoare foarte mare, încă primim. Proprietarii de maşini foarte scumpe ar trebui să îşi facă asigurare CASCO, dar sunt mulţi care nu au, pentru că de obicei sunt mai zgârciţi şi preferă un RCA ieftin şi CASCO deloc, în schimb se uită urât la cel care provoacă accidentul dacă are asigurare la Euroins. Dacă ei îşi asumă responsabilitatea pentru o cheltuială atât de mare în traficul acesta infernal, ar trebui să îşi deschidă o poliţă CASCO şi va fi acoperit în toate cazurile, evident, respectând condiţiile companiei de asigurări unde a încheiat poliţa. Au fost cazuri când au fost trimise în judecată persoanele care au provocat accidentele, dar vina nu este a lor, că şi-au încheiat poliţe la Euroins, ca să îndrepte spre ei vina. (…) Acum constatarea de daună se face de către un inspector angajat sau colaborator FGA, au câteva centre în Iaşi. Majoritatea service-urilor din ţară mai au de recuperat bani de la Euroins”, ne-a declarat Ovidiu Atudorei, proprietarul unui service din Iaşi.

Cum poţi denunţa poliţa Euroins

Păgubiţii Euroins se pot adresa FGA pentru dosarele de daună deja deschise, cât şi pentru cele noi. Asiguraţii Euroins care vor să încheie poliţă la alt asigurator pot cere oricând anularea poliţelor, urmând să primească banii pentru perioada rămasă neasigurată. Pentru recuperarea banilor trebuie făcută o solicitare de denunţare către Euroins, disponibilă pe site-ul Euroins România SA, iar apoi trebuie transmisă către FGA o cerere de restituire a diferenţei de bani, completând online formularul existent pe site-ul FGA. FGA va începe plăţile în 60 de zile, suma maximă asigurată/ despăgubită de FGA fiind de 500.000 de lei.

RCA cu decontare directă, o variantă în cazul în care primeşti o poliţă de la un asigurător cu probleme

Tocmai ca să nu mai treacă prin astfel de situaţii, proprietarii de service-uri din Iaşi recomandă pe viitor RCA cu decontare directă, care permite reparaţia maşinii pe RCA-ul propriu, nu pe poliţa celui care se face vinovat de accident. „Mai sunt acoperiţi cei care au poliţă cu decontare directă şi au accidente uşoare, care nu implică proces verbal de la poliţie, ci doar constatare amiabilă între cele două părţi. Doar cei de pe teritoriul României sunt acoperiţi de decontarea directă. De exemplu, dacă îşi încheie poliţă la o altă companie faţă de Euroins şi au plătit în plus un comision şi au decontare directă, au voie să îşi repare maşina pe asigurarea pe care au încheiat ei poliţa, nu mai repară pe asigurarea celuilalt, dacă este Euroins, deci sunt şi ei acoperiţi”, ne-a explicat Ovidiu Atudorei.

“La nivelul Iaşului sunt cel puţin 100.000 de asiguraţi Euroins”

Mircea Manolache, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) Iaşi, dar şi proprietar al unui service auto în oraş, este de părere că la nivelul judeţului nostru ar fi aproape 100.000 de asiguraţi Euroins. „COTAR a tras un semnal de alarmă de mult timp că Euroins va merge pe urmele City Insurance şi va intra în faliment. Ei (n. red – ASF) au evitat să recunoască că aşa se va întâmpla. (…) Eu am din anul 2021 dosare neachitate de către cei de la City Insurance, mai am şi acum bani de recuperat de la FGA. Euroins are să îmi dea peste 300.000 de euro, eu am plătit facturi pe piese, energie, angajaţi, deci imaginaţi-vă în ce situaţie financiară se află service-urile din ţară. La nivelul Iaşului sunt în opinia mea cel puţin 100.000 de asiguraţi, eu aşa zic. Ieşenii ar trebui să ceară banii. Ei merg pe premisa că nu mulţi o să facă cerere să îşi ia banii înapoi. Asta e cea mai mare măgărie pe care a făcut-o şi o face statul român prin aceşti oameni pe care noi i-am votat. Din 2021 de când a dat faliment City Insurance şi până în prezent nu ştiu dacă s-a plătit 30%. Mai avem bani de primit de la City Insurance, cu falimentul, acum începe Euroins, vă daţi seama. Noi nu mai primim clienţi cu asigurare Euroins. Chiar dacă FGA deschide dosare, noi vom face un boicot. Tot omul o să sufere, că aşa se întâmplă. Să iasă oamenii în stradă, cu parul, că asta e de făcut”, ne-a declarat Mircea Manolache.

Comentarii