anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ce legătură are lenea din Parlament cu bişniţăreala de ţigări din Piaţa Nicolina? Ne lămureşte instanţa

GALERIE
tigari_piata_Nicolina
 • tigari_piata_Nicolina
- +

Prinse vânzând ţigări în piaţa Nicolina şi cu un portbagaj plin cu marfă, două ieşence au fost achitate de acuzaţiile de contrabandă. În primă instanţă, una dintre ele fusese condamnată, cu suspendare. 

În apel, apărătorul a speculat o decizie a Curţii Constituţionale adoptate în martie şi în cazul căreia Parlamentul a fost prea ocupat pentru a corecta legea. Invocând posibilitatea ca un cuplu, soţi şi soţie, să fie condamnat la închisoare pentru un singur pachet de ţigări, magistraţii au decis că aproape 1.000 de pachete nu reprezintă contrabandă.

În aprilie 2018, parcarea din faţa pieţei Nicolina era supravegheată de poliţişti ai Secţiei 5, aflaţi la „vânătoare” de contrabandişti. De o maşină s-a apropiat Simona Ciobotariu, care a scos din portbagaj un cartuş de ţigări Ashima. A fost interceptată imediat de poliţişti, asupra ei fiind găiste 3 pachete de „Plugarul” şi 450 de lei. Audiată ca suspect, ea a declarat că ţigările nu îi aparţineau, ci erau ale Corinei Tomescu, aceasta recunoscând. Ciobotariu avea să mai fie prinsă o dată vânzând ţigări chiar în timpul anchetei, în luna mai. Anchetatorii au stabilit că cele două erau bune prietene, ocupându-se împreună de contrabanda cu ţigări. Cele două femei au fost trimise în judecată pentru contrabandă, respectiv favorizarea făptuitorului, de la ele fiind confiscate aproape 1.000 de pachete de ţigări.

În primă instanţă, magistraţii Judecătoriei au apreciat că Simonei Ciobotariu nu i se poate reproşa mare lucru. Fusese prinsă având asupra ei doar trei pachete de ţigări, celelalte, aflate din portbagaj, fiind asumate de Tomescu. Prin urmare, deşi Ciobotariu făcuse într-adevăr contrabandă cu ţigări, judecătorii au apreciat că nu se justifică o condamnare pentru doar trei pachete. Pe de altă parte, Tomescu nu vânduse ţigări, ci doar le ţinuse în portbagaj. Se făcea vinovată de favorizarea făptuitorului şi a primit o condamnare de 2 ani şi 6 luni de închisoare, dar cu suspendare.

Sentinţa a fost atacată cu apel de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie, care au apreciat că instanţa dispusese în mod greşit achitarea lui Ciobotariu. Prinsă în flagrant, ea îşi recunoscuse fapta, iar ulterior a achitat prejudiciul imputat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice. „Inculpata avea asupra sa doar trei pachete de ţigări, dar este o persoană cunoscută ca un comerciant de ţigări provenind din contrabandă, fiind de mai multe ori surprinsă în aceeaşi ipostază de organele de poliţie. Chiar instanţa de judecată, în aceeaşi componenţă a completului, a pronunţat în anul 2019, în timp ce prezenta cauză se afla pe rol, o sentinţă de condamnare a aceleiaşi inculpate pentru comiterea unei infracţiuni de contrabandă în formă continuată”, au arătat procurorii. În orice caz, femeia fusese suprinsă scoţând un cartuş întreg din portbagaj, în afara pachetelor pe care le avea asupra ei. Procurorii au apreciat că nu avea relevanţă ale cui erau ţigările, câtă vreme femeile acţionaseră împreună, iar legea sancţionând atât deţinerea, cât şi simpla depozitare a mărfurilor de contrabandă.

Lucrurile nu au fost văzute însă la fel şi de magistraţii Curţii de Apel. Aceştia au făcut referire la o decizie a Curţii Constituţionale (CCR) din martie, care penaliza incoerenţa legiuitorului. Astfel, Codul Fiscal legiferează ca infracţiune deţinerea sau comercializarea a minim 10.000 de ţigarete fără timbru de acciz românesc. În acelaşi timp, Codul Fiscal stabileşte că „sunt asimilate infracţiunii de contrabandă colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă”. În baza acestui articol, referitor la „contrabanda asimilată” fuseseră trimise în judecată şi cele două femei. Or, CCR a decis că acest articol de lege este neconstituţional, câtă vreme nu stabileşte limite valorice sau cantitative. Deţinerea unui singur pachet de ţigări de contrabandă, cumpărate din piaţa Nicolina sau a 1.000 de cartuşe se putea pedepsi astfel la fel, cu până la 7 ani de închisoare. Cum articolul de lege a fost declarat neconstituţional, Curtea de Apel a decis achitarea de acuzaţia de contrabandă, „întrucât faptele nu mai sunt prevăzute de legea penală”. Sentinţa este definitivă. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.