Ce pedeapsă a primit alegătorul care l-a bumbăcit pe primar în mijlocul drumului? Va plăti 37.000 lei

vineri, 10 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Ce pedeapsă a primit alegătorul care l-a bumbăcit pe primar în mijlocul drumului? Va plăti 37.000 lei

Primarul unei comune din judeţ a aflat pe propria piele că funcţia presupune şi riscuri. Acesta a fost agresat de un sătean, nemulţumit de modul în care se desfăşurau lucrările de aducţiune a apei în comună. Incidentul violent s-a sfârşit în primă instanţă cu o pedeapsă cu suspendare, dar procurorii cer mai mult.

În primăvara anului 2019, în Ţibana au demarat lucrările de realizare a reţelei de alimentare cu apă a cinci dintre cele zece sate ale comunei. Lucrările au provocat şi nemulţumiri, unul dintre cei deranjaţi de modul de executare a lor fiind Sorinel Cazacu.

Pe 16 iunie 2020, acesta a intrat în biroul primarului Gheorghe Rotaru (foto), reproşându-o că lucrările efectuate pe domeniul public în faţa locuinţei părinţilor săi sunt de natură să producă inundarea curţii acestora. I-a cerut să ia măsurile necesare în acest sens şi să dispună construirea unui podeţ pentru asigurarea accesului în curte.

Primarul nu i-a putut răspunde altceva decât că se va ocupa de problema podeţului de îndată ce primăria va avea resursele necesare. Răspunsul nu l-a mulţumit pe Cazacu, acesta ieşind din birou dar nu înainte de a-i spune primarului că o să vadă el ce va păţi dacă nu rezolvă problema, după cum au relatat ulterior martori oculari.

Trei zile mai târziu, a plouat abundent, iar mai multe gospodării, inclusiv cea a părinţilor lui Cazacu, au fost inundate. Ca urmare, acesta s-a deplasat în aceeaşi seară la locuinţa primarului. L-a găsit pe acesta în faţa curţii, adâncind şanţul de scurgere a apelor pluviale.

S-a îndreptat spre primar, spunându-i că în curtea mamei sale a intrat apa şi cerându-i să meargă la faţa locului. Rotaru i-a răspuns că până nu stă ploaia oricum nu are ce să facă, ceea ce l-a enervat pe Cazacu şi mai mult. Simţind că evenimentele tind să degenereze, Rotaru a încercat să sune la 112, dar Cazacu l-a lovit peste mână.

Telefonul a căzut pe jos, iar Cazacu l-a călcat cu piciorul, după care l-a atacat pe primar, lovindu-l de mai multe ori cu pumnii în zona capului, până l-a doborât. L-a mai lovit de câteva ori, strigând că îl omoară.

Strigătele de ajutor ale primarului au atras atenţia vecinilor, iar Cazacu s-a retras. La faţa locului a fost chemată o ambulanţă, care i-a acordat lui Rotaru primul ajutor. Primarul a avut nevoie de două săptămâni de îngrijiri pentru vindecarea leziunilor provocate de bătaie, ca şi de înlocuirea a doi dinţi, rupţi de loviturile lui Cazacu.

Parchetul de pe lângă Judecătorie a început cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj şi distrugere. Audiat ca suspect, Cazacu a afirmat că, atunci când îi relatase primarului despre problemele apărute la locuinţa părinţilor săi, acesta îi răspunsese că nu are de gând să facă nimic. Apoi, ar fi ridicat sapa cu care lucra, încercând să-l lovească.

Sorinel Cazacu doar se apărase. Şi-a menţinut declaraţia şi în faţa judecătorilor, dar aceştia au respins-o, apreciind-o ca nesinceră. Magistraţii Judecătoriei l-au găsit vinovat de distrugerea telefonului, dar şi de ultraj, întrucât loviturile aplicate primarului erau motivate de aspecte ale activităţii sale publice.

Conform legii, ultrajului se sancţionează cu pedeapsa aplicată faptei respective, la care se adaugă o treime. În acest caz, era vorba de lovire sau alte violenţe, faptă condamnată cu închisoarea pe un termen cuprins între trei luni şi doi ani sau cu amenda.

Cazacu a fost condamnat la un an, 11 luni şi 20 de zile de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. El va trebui să-i plătească primarului şi suma de 30.000 lei ca daune morale, respectiv 6.740 lei ca daune materiale, reprezentând costul telefonului distrus şi al înlocuirii celor doi dinţi sparţi.

Sentinţa a fost contestată atât de inculpat, cât şi de procurori. Curtea de Apel va reanaliza dosarul la sfârşitul lunii aprilie. 

Comentarii