Cel mai mare spital de copii din Moldova nu are un bronhoscop flexibil

vineri, 29 martie 2019, 03:00
3 MIN
 Cel mai mare spital de copii din Moldova nu are un bronhoscop flexibil

Părinţii unui copil care a avut nevoie de o intervenţie cu un astfel de aparat încearcă să strângă bani pentru a-l cumpăra. Aparatul costă în jur de 16.000 de euro.

Părinţii unui copil care a fost internat luna trecută mai multe zile la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi vor ca după experienţa prin care au trecut să ajute unitatea medicală, şi implicit pe alţi copii, şi să achiziţioneze un bronhoscop flexibil. Părinţii povestesc într-o postare publică pe Facebook că au ajuns cu copilul la spital din cauza unei pneumonii, iar după zece zile de tratament, în urma unei radiografii, medicul a recomandat investigaţiile suplimentare, printre care o bronhoscopie. Unitatea medicală are un astfel de aparat, însă pentru investigaţia respectivă era nevoie de un bronhoscop flexibil, şi nu de unul fix, diferenţa fiind că cel fix nu poate pătrunde profund în arborele respirator. De aceea, părinţii au fost îndrumaţi către un spital din Bucureşti.

„Nu e normal şi nu e bine deloc ca cel mai mare spital de copii din zona Moldovei sa nu aibă acest aparat atât de necesar şi salvator de vieţi, în dotarea sa. Câţi dintre copiii care ar avea nevoie de această intervenţie ar putea pleca la Bucureşti să o facă? Şi ce e mai trist e că oricine, oricând, ar putea ajunge cu copilul în această situaţie, iar în anumite cazuri este nevoie urgentă de a se interveni şi de a se face bronhoscopie, în cazul în care corpul străin cu care copilul se îneacă (că e mâncare, poate fi şi pâine, şi orice aliment) blochează căile respiratorii. Astfel, fac apel la voi şi la toţi cei ce vor să ajute, să ne adunăm puterile şi cunoştinţele şi voinţa, pentru a achiziţiona un bronhoscop mobil, performant şi la Iaşi”, au precizat aceştia în postare.

Părinţii au cerut ajutorul asociaţiei „Ama-zâmbet de copil” pentru a derula o campanie în vederea achiziţionării aparatului ale cărui costuri trec de 16.000 de euro. Acest bronhoscop este dotat cu cameră şi aspirator care ar face ca intervenţia să fie una reuşită şi mai uşoară.

Managerul unităţii medicale susţine că aparatul existent reuşeşte să rezolve majoritatea cazurilor, însă orice astfel de iniţiativă din exterior este binevenită.

„Noi avem foarte multe contracte de colaborare cu mai multe asociaţii, acum o lună am primit un ecograf, urmează să primim o trusă laparoscopică, avem o politică activă cu ONG-urile. Bronhoscopul nostru funcţionează, doar anul trecut a fost o problemă când pensa respectivă s-a defectat şi atunci au fost dirijate cazurile”, a precizat dr. Radu Terinte.

Părinţii copilului au mai spus că se observă că spitalul se luptă cu mai multe lipsuri.

„Spitalul Sfânta Maria are nevoie de tare multe, mult prea multe, pentru a pune pe listă un ustensil atât de necesar şi util. Am văzut aici, cât am stat în spital, medici buni care caută neputincioşi soluţii, dar pe care nu le au din cauza lipsei dotărilor şi chiar tratamentelor”, au mai completat părinţii copilului.

Dacă există oameni care doresc să ajute, sunt sfătuiţi să ia legătura cu cei de la Asociaţia „Ama-zâmbet de copil” pentru mai multe detalii.

Comentarii