Chirurgii de la „Parhon” au recoltat doi rinichi din Bulgaria, pentru două transplanturi salvatoare la Iași

joi, 02 mai 2024, 23:05
1 MIN
 Chirurgii de la „Parhon” au recoltat doi rinichi din Bulgaria, pentru două transplanturi salvatoare la Iași

O echipă de chirurgi de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a fost chemată în Bulgaria pentru a recolta doi rinichi de la un donator care fusese declarat în moarte cerebrală.

Scopul acestei intervenții a fost de a realiza două transplanturi renale la Iași. Cei doi pacienți care au beneficiat de aceste transplanturi sunt un bărbat de 39 de ani din Brăila, care face dializă din 2017, și o femeie de 37 de ani din Buzău, care este în programul de dializă cronică din 2023.

Dr. Adelina Miron, medic primar: „Primitori tocmai au ieșit din sala de operație. În cursul acestei dimineți (ieri, n.r.) au avut loc implanturile de rinichi. Sunt într-o stare bună, imediat postoperator. Este devreme să spunem cum vor evolua grefele în acest moment, dar, conform premiselor, ar trebui să fie o evoluție foarte bună, pentru că întregul proces de recoltare și de implant a decurs fără nicio problemă”.

Transplanturile cu organe provenite din alte țări nu sunt comune, dar nici foarte rare. Medicii spun că până acum au fost realizate trei sau patru astfel de proceduri. Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a avut o experiență similară la sfârșitul anului trecut, când a preluat grefe renale din Republica Moldova.

Comentarii