Cîțu lovește dur Iașul. Cum se răzbună premierul pe ieşenii care n-au votat cu cine trebuie?

vineri, 08 octombrie 2021, 02:01
4 MIN
 Cîțu lovește dur Iașul. Cum se răzbună premierul pe ieşenii care n-au votat cu cine trebuie?

Din miliardul împărţit la nivel naţional, Iaşul, primul judeţ raportat la populaţie, a primit doar 20,5 milioane de lei. Cu această sumă suntem pe locul 23, iar dacă ţinem cont de numărul de locuitori, am fi în coada clasamentului. Banii care au ajuns în judeţ s-au dus, cu mici excepţii, numai spre primăriile controlate de liberali. Premierul Cîţu le-a dat câte 300.000 de lei la fiecare. Astfel, peste jumătate din populaţia judeţului, aflată în comune cu primari PSD sau USR, a fost ignorată

 

Cu aproape 2,5 miliarde puse deoparte, pentru zile negre, în fondul de rezervă al guvernului, primul-ministru s-a apucat de răsplătit aleşii liberali din teritoriu care l-au susţinut mai mult sau mai puţin la Congresul PNL, dar şi pe cei ai UDMR, formaţiune care l-a sprijinit în vremurile de restrişte de după retragerea USR din guvern. Un fel de moştenire după ce moţiunea de cenzură i-a tras scaunul de sub fund cu trei zile în urmă.

Cei mai mulţi bani din miliardul alocat de premierul Florin Cîţu se vor duce la Constanţa. Din cele peste 71,4 milioane de lei, o treime merge la Medgidia (23 de milioane), 10 milioane ajung la Constanţa, iar 5, la Techirghiol, toate trei oraşele având administraţie liberală.

Citește și: Milioanele de la Guvern inundă primăriile liberale. Este caz de "calamitate"

La Iaşi, municipiul condus de Mihai Chirica, şi el liberal de marcă, nu are alocat niciun leu. Judeţul apare totuşi pe listă cu aproape 20,5 milioane de lei. Mai puţin decât primesc alte 22 de judeţe – printre care Suceava (46,3 milioane, din care 15 milioane pentru municipiul reşedinţă), Neamţ (27,8 milioane), Mureş (42,5 milioane), Satu Mare (41 de milioane), Bihor (38,8 milioane, dar 0 pentru Oradea), Prahova (34,7 milioane, campioană detaşată şi la cuantumul primit pentru pagubele provocate de intemperii), Cluj (33,2 milioane, dar 0 pentru Cluj-Napoca).

Judeţul Iaşi, model de discriminare

Regula prin care locuitorii oraşelor cu primari USR şi, parţial, ai celor cu primari PSD au fost tăiaţi de la porţie a fost respectată cu cea mai mare sfinţenie când s-au împărţit banii localităţilor ieşene. Cu excepţia municipiului Iaşi, care nu a primit niciun leu – poate pentru că premierul demis a folosit o hartă politică mai veche, toate celelalte administraţii "galbene" au primit câte 300 de mii de lei, indiferent că l-au susţinut pe Ludovic Orban sau pe Florin Cîţu.

Se pare însă că liderii liberali ieşeni au omis să-l tragă de mânecă pe Cîţu pentru fostul primar liberal din Mogoşeşti-Siret, protagonistul episodului "sex cu minore în primărie". Amintim că PNL s-a dezis cu greu de Damian Butnariu după izbucnirea scandalului, dar l-a sprijinit din răsputeri să câştige localele de anul trecut. Acum, comuna e singura cu care liberalii ieşeni se laudă că e a lor, dar care nu a primit niciun ban.

Acestei victime colaterale se adaugă comunele cu primari USR, Mirceşti, Movileni şi Rediu, cea cu primar PMP, Andrieşeni, şi două cu primari PSD, Cotnari şi Focuri. Practic, peste jumătate din populaţia judeţului a fost ignorată de premierul liberal.

Ce-i drept, există şi comune cu primari PNL lovite de soartă, precum Popricani, cu doar 118 mii de lei alocaţi, Al.I. Cuza, cu 244 de mii, şi Victoria, cu 245 de mii, aşa cum o comună cu primar PSD a fost şi mai năpăstuită de regimul Cîţu – Drăguşeni, doar 20 de mii de lei. Dar acestea sunt excepţii care confirmă regula împărţirii banilor pe criterii exclusiv politice.

La nivel naţional, răzbunarea pe bani publici a lui Cîţu s-a concretizat astfel: din 41 de localităţi cu primari USR, au primit bani doar 5, şi doar între 100 şi 400 de mii de lei. Grosul banilor s-a dus la aleşii PNL şi UDMR.

Cât valorează ieşenii pentru regimul de la Bucureşti

"Majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul laşi s-au confruntat şi se confruntă în continuare cu probleme deosebite în ceea ce priveşte asigurarea surselor de finanţare a cheltuielilor curente şi de capital, întrucât sumele alocate din unele surse ale bugetului de stat au fost insuficiente încă de la inceputul anului 2021, iar sursele proprii, provenite din cote pe impozitul pe venit şi impozite şi taxe locale nu au putut şi nu pot acoperi minimul de cheltuieli necesare desfăşurării în condiţii normale a activităţilor şi acţiunilor ce se finanţează din bugetele locale", este explicaţia dată în preambulul hotărârii de guvern. În dreptul judeţului Iaşi se precizează că Instituţia Prefectului a solicitat aproape 600 de milioane de lei, dar suma virată este abia puţin peste 20 de milioane, adică 3,3 la sută.

Comentarii