Milioanele de la Guvern inundă primăriile liberale. Este caz de "calamitate"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

De la Bucureşti, comunele ieşene cu edili PNL se văd cele mai lovite de natură

Milioanele de la Guvern inundă primăriile liberale. Este caz de "calamitate"

GALERIE
comune afectate de inundatii
  • comune afectate de inundatii
- +

O hotărâre de guvern adoptată recent alocă peste 377 de milioane de lei mai multor judeţe şi comune, bani din Fondul de intervenţie la dispoziţia Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021. Vizate sunt unităţile administrativ-teritoriale afectate de calamităţile naturale. Sumele se duc în 24 de judeţe, între care şi Iaşul, unde vor ajunge 15,57 de milioane de lei. Partea leului, adică o treime din toată suma alocată la nivel naţional, se duce însă la Prahova. La Cluj merg 70 de milioane de lei – aici fiind şi recordul atribuit unei singure comune, Chinteni: 13,4 milioane de lei pentru două proiecte de lucrări. Faptul că această comună are administraţie (primar şi consiliu local) PSD, e doar o excepţie care confirmă regula: cei mai mulţi bani merg în comune sau oraşe cu primari PNL. Vâlcea şi Suceava sunt alte două judeţe care surclasează Iaşul.

 

Comarna este comuna cea mai "premiată" din judeţul nostru: 7 milioane de lei, bani cu care se vor repara 6 poduri. Dar Comarna se află şi în atenţia Companiei Naţionale de Investiţii. O licitaţie lansată luna trecută, la care încă nu a expirat termenul de depunere a ofertelor, porneşte de la o valoare estimată de 11,66 milioane de lei pentru lucrări de refacere şi prevenire după calamităţi. L-am căutat pe primarul Constantin Grădinaru, să-l întrebăm când au fost intemperiile distrugătoare – ştiut fiind faptul că trec ani de zile de la formularea cererilor din partea primăriilor, via Prefectură, până când vin nişte bani de la Bucureşti. Telefonul primarului era închis, dar aseară târziu am primit mesajul că vom avea astăzi toate detaliile.

O altă primărie "liberală", cea a comunei Victoria, a fost "blagoslovită" de Guvern cu ceva mai mult de 2 milioane de lei, pentru refacerea DC 16, afectat de o alunecare de teren şi de degradarea zidului de sprijin din gabioane pe o lungime de 400 de metri. Şi în acest caz, CNI a fost atentă şi a venit cu 4 milioane de lei oferiţi într-o procedură de licitaţie iniţiată luna trecută pentru modernizarea unui drum vecin, DC 16A, între localităţile Icuşeni Vale-Icuşeni Deal din aceeaşi comună. Compania va avea de ales între două oferte.

A treia comună ieşeană cu o sumă consistentă în hotărârea de guvern 992/2021 şi cu primar PNL este Ţibăneşti. Cu 1,86 de milioane de lei vor trebuie refăcute aici trei poduri şi drumuri comunale în lungime totală de peste 29 km.

La capătul de jos al topului se află Strunga, menţionată cu 4.000 de lei, pentru repararea a 380 de metri de străzi, şi Moţca, cu 7.000 de lei care vor trebui să-i ajungă pentru 1,2 km. Ambele comune au primari PSD. Ce-i drept, antepenultima comună, Sineşti (PNL), nu are nici ea mai mult de 10 mii de lei, dar Compania Naţională de Investiţii a intervenit prompt cu 5,8 milioane de lei oferiţi într-o procedură de licitaţie lansată cu o săptămână în urmă. Obiectivul, evident, lucrări de refacere şi prevenire după calamităţi. Comuna a mai fost binecuvântată în ultimul an de CNI cu o sală de sport cu 180 de locuri (contract atribuit pe 29 martie pentru 6,28 milioane de lei) şi cu un cămin cultural (contract semnat în august 2020 pentru 2,51 milioane de lei).

Alte comune bine văzute de CNI sunt Tomeşti, cu un contract de 12,27 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare a drumurilor locale (atribuit Conest dintre 6 oferte), Ciorteşti, 8,73 milioane pentru reabilitarea drumurilor afectate de pagubele produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase (atribuit, de asemenea, Conest), Brăeşti, cu 7,3 milioane de lei pentru refacerea drumurilor pentru eliminarea efectelor inundaţiilor (11 oferte înscrise), Mogoşeşti-Siret, cu 7,15 milioane de lei puşi la bătaie cu aceeaşi destinaţie, dar şi Plugari, Leţcani, Todireşti, Deleni şi Ţibăneşti, cu peste 5 milioane de lei fiecare pentru construire de baze sportive sau săli de sport.

Statistic, Compania Naţională de Investiţii are în derulare 18 proceduri ce vizează comune cu primari PNL şi 3 licitaţii pentru cele cu primari PSD. După numărul contractele atribuite de la începutul lui 2021, scorul este 13-6. În bani, 66 la 19 milioane de lei.

Pe lângă faptul că vin totuşi nişte bani în mediul rural, o evoluţie pozitivă este şi înmulţirea numărului de contracte acordate în beneficiul primăriilor. În 2020, scorul pe comune a fost de 8-3 – în favoarea comunelor cu primari liberali, desigur. În bani, 32 la 9 (milioane de lei). În 2018 şi 2019, doar cinci comune ieşene au fost premiate anual de către CNI. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.