Clanul Cordunenilor – când anormalul devine normal: un sociolog explică cum un interlop poate fi luat de unii drept model

vineri, 19 aprilie 2024, 03:00
4 MIN
 Clanul Cordunenilor – când anormalul devine normal: un sociolog explică cum un interlop poate fi luat de unii drept model

După ce ,,capul” unuia dintre cele mai temute clanuri interlope din Iași a decedat, înșiruirea firească a evenimentelor care au urmat, a condus către amploarea unui ,,fenomen cultural”, cunoscut sub numele de ,,Clanul Cordunenilor”.

Sociologul Gelu Duminică a explicat pentru ,,Ziarul de Iași” de ce unii oameni sunt atât de interesați de astfel de categorii sociale, ce reprezintă de fapt, respectiv cum ne raportăm la ele și ce putem schimba.

,,Vorbim despre un produs de consum care în momentul de față incită.

„Am transformat întotdeauna infractorii în eroi. Nu uitați că spre exemplu, tot ce însemna haiducu’, era un infractor al vremurilor. Și era neprins, asta ne plăcea. Hoțul neprins, negustor cinstit. Și dacă ne dădea și nouă, era bun. Cam același lucru se întâmplă și cu interlopii actuali. Pentru că da, există o anumită fascinație față de oamenii care au o rețetă a «succesului», a îmbogățirii, și care reușesc în ciuda tuturor să rămână în picioare, să nu fie prinși, și uite așa sunt «băieți deștepți». Mai mult de atât, sunt băieți deștepți și descurcăreți. «Bravo lor», dacă e să citez”, a declarat sociologul.

Interlopii, eroi populari

Așa cum a menționat specialistul, una dintre cele mai relevante cauze ale amplificării notorietății lor o reprezintă  promovarea de către indivizi și media, odată cu sentințele blânde ale Justiției.

,,Marele interlop «Cap de porc» sau «Fane Spoitoru», în momentul în care a fost în lumina Justiției foarte puternic, el și-a pierdut din notorietate. Sau «Cămătarii», nu mai sunt ce au fost. Însă, în același timp, e un tip de fascinație pentru că ei devin eroi populari. Asta sunt ei. Apoi, devin modele de succes pentru oameni din anumite categorii. Asta se întâmplă peste tot. Pentru că slaba funcționare a unor mecanisme ale statului și așa mai departe, generează și astfel de modele. Așa că nu trebuie să ne uităm la ei ca fiind, aoleu, nu știu ce mare lucru, ci trebuie să-i luăm ca pe o normalitate socială (ok, nu ne place de ei), uitându-ne la ce alte modele mai avem”, a adăugat acesta.

Gelu Duminică a subliniat că într-un asemenea context, membrii societății pot schimba doar modul de raportare. Astfel, este indicat să ne alegem cu grijă modelele.

Infractorul prinde, ce să facem acum?

,,Nu știu cum e la Iași, dar la București avem de ales între un olimpic internațional la matematică, intelectual, și un infractor, condamnat. Dacă vă uitați în sondaje, s-ar putea să vedeți că cei doi se bat bine de tot. Și vorbim despre București, cel mai bine educat municipiu, capitală, etc. Infractorul prinde, ce să facem acum? Știe să se adreseze maselor mai mult decât intelectualul, aici sunt multe aspecte pe care noi trebuie să le înțelegem. Dar nu e de vină el că devine erou popular, nu, ci mai degrabă ceilalți pentru că nu știu să se adreseze maselor. E ca și cum noi înjurăm doar extremiștii fără să ne uităm la partidele tradiționale. Extremiștii n-ar fi putut să apară dacă partidele tradiționale și-ar fi făcut treaba. Trebuie să ne gândim dacă asta vrem să dăm mai departe. Atât. Dacă nu vrem să dăm mai departe trebuie să schimbăm modul de a ne raporta la ei”, a adăugat acesta.

O să perpetueze același tip de comportament

În plus, întrucât copiii sunt cei mai vulnerabili și predispuși în a perpetua din valorile și faptele părinților, dintre datoriile adulților, aceea de a nu transforma anormalul în normal ar putea fi privită cu o mai mare responsabilitate.

Sociologul Gelu Duminică

,,Dacă noi, în familia noastră, îi zicem copilului «uite, ai văzut? băiat deștept mă, bravo lui», copilul o să audă chestia asta și o să preia mai departe. Un copil din noua generație face ce vede, nu ce i se spune. Și dacă noi încălcăm legile, jonglăm cu principiile sau nu furăm, dar ne descurcăm, el o să perpetueze același tip de comportament, transformând anormalul în normal. Indezirabilul în dezirabil. În momentul în care schimb comportamentul meu, pus în practică, de explicare a anormalului și de lăsare a anormalului în zona de anormal, e foarte probabil ca și al meu copil, viitorul generațiilor care urmează, să considere anormalul normal. Inclusiv faptul că media vorbește despre ei, îi face eroi populari. Ne întrebăm de ce lumea este interesată? S-a dat la televiziune înmormântarea lui Fane Spoitoru’, da? Despre ce vorbim, când noi îi transformăm în eroi și cel care privește spune «a murit un mare om, din moment cel dă toată ziua la televizor, e șmecher și după moarte»”, a conchis sociologul.

Citiți și: Direcția de Sănătate Iași se ascunde după deget în cazul Corduneanu: Citează din legi fără să spună dacă le aplică

Citiți și: Justiția din România vs. crima organizată. Cazul Costel Corduneanu – liderul de clan interlop fără condamnări

 

Comentarii