Concurs internaţional câştigat de trei profesori de la Politehnica ieşeană. Marele premiu adus la Iaşi: o moară cu bile

marți, 02 aprilie 2024, 02:50
3 MIN
 Concurs internaţional câştigat de trei profesori de la Politehnica ieşeană. Marele premiu adus la Iaşi: o moară cu bile

Trei profesori de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iaşi au câştigat un concurs internaţional lansat de compania Retsch, „Concursul inovaţiei ştiinţifice Retsch”, recunoscută în domeniul echipamentelor de laborator pentru omogenizarea probelor şi analiza dimensiunii particulelor. Premiul constă într-o Moară cu bile Retsch PM 300, în valoare de 18.000 de euro.

În cadrul competiţiei au fost prezentate proiecte din 23 de ţări. Cel susţinut de TUIASI a fost coordonat de prof.dr.ing. Petrică Vizureanu, alături de şef lucrări dr. ing. Mădălina Simona Bălţatu şi conf.dr.ing. Andrei Victor Sandu.

Astfel, proiectul TUIASI a purtat numele „Sustainable biomaterial innovations for healthcare – study on the microstructural evolution of Ti-Mo-Si based alloy obtained by high-energy ball milling”.

“Retsch încurajează cercetătorii care lucrează cu mori cu bile în proiectele lor să îşi împărtăşească descoperirile şi inovaţiile. Participanţii au fost invitaţi să-şi prezinte proiectele, evaluate de un juriu format din experţi recunoscuţi în domeniul ştiinţific. Cele mai promiţătoare trei proiecte au fost recompensate cu echipamente de laborator de ultimă generaţie, inclusiv mori planetare cu bile sau mori de amestec, complete cu vase de măcinare sau vouchere de bunuri pentru alţi participanţi remarcabili”, au transmis reprezentanţii companiei.

Profesorul Andrei Victor Sandu a menţionat pentru ZDI că toţi membrii echipei s-au concentrat pe înţelegerea modului în care aceste procese influenţează proprietăţile lor fizice şi chimice pentru o aplicare îmbunătăţită a aliajelor pentru aplicaţii în domeniul sănătăţii. De asemenea, vestea câştigului i-a surprins. “Am primit invitaţia de a participa la un concurs internaţional din partea unei firme care se ocupă cu aparatură de laborator şi am fost şocaţi să vedem că din atâtea ţări participante am luat marele premiu. Foarte multe nu sunt de zis, noi avem multe cercetări în domeniu şi am zis să diversificăm puţin nişa, ocazie cu care am găsit oportunitatea asta şi sperăm

pe viitor să reuşim să facem alte cercetări de nivel internaţional. Aparatul respectiv este practic o moară care macină foarte fin materiale şi metoda asta este diferită faţă de alte metode. Practic are loc o termoaliniere mecanică, şi am spus «De ce nu?». A fost un şoc total când ne-au sunat şi ne-au zis, nu ştiam de ce ne sună. «S-a întâmplat ceva? Păi nu, ştiţi, aţi câştigat». Aparatul îl vom utiliza tot în cercetare, avem câteva proiecte pe rol, mai depunem, fără infrastructură nu putem face mare lucru, şi de asta am acut norocul să câştigăm concursul”, ne-a declarat universitarul.

Mai mult, în urma descrierii proiectului făcută de echipa de la TUIASI într-un comunicat, aceasta şi-a propus să investigheze evoluţia microstructurală a aliajelor Ti-Mo-Si fabricate prin metalurgia pulberilor versus structura aliajelor elaborate prin metoda cu arc electric în vid.

“Proiectul va evalua, de asemenea, schimbările în morfologie, parametrii reţelei, dimensiunea cristalitului, aprofundând astfel înţelegerea asupra rezistenţei la oboseală a materialului, prelucrabilitate, rezistenţă la coroziune şi biocompatibilitate. Această realizare subliniază angajamentul şi creativitatea cercetătorilor implicaţi în dezvoltarea soluţiilor sustenabile şi eficiente pentru provocările actuale din domeniul sănătăţii”, a descris echipa TUIASI realizarea cercetătorilor. 

Comentarii