CONTROVERSĂ – Admitere cu probă scrisă sau cu dosar? Cum a reuşit pandemia să scoată toate probele scrise, la „Cuza”?

vineri, 08 iulie 2022, 01:50
6 MIN
 CONTROVERSĂ – Admitere cu probă scrisă sau cu dosar? Cum a reuşit pandemia să scoată toate probele scrise, la „Cuza”?

Pentru al treilea an la rând, contextul pandemic în care ne aflăm oferă şi o fereastră de oportunitate pentru admiterea la universitate în cazul unor tineri, care pot intra doar cu media de la Bacalaureat, dacă este una ridicată, scăpând de stresul examinării suplimentare.

Cu două excepţii, toate facultăţile Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi care aveau o probă scrisă pentru trierea candidaţilor care se înscriau în anul întâi au trecut exclusiv la un sistem pe bază de dosare. Cea mai notabilă este situaţia Facultăţii de Informatică, unde în ultimii ani s-a dublat numărul de candidaţi, pentru că proba scrisă, de un nivel ridicat de dificultate, a dispărut, iar clasificarea candidaţilor se face după nota luată la bacalaureat la Matematică sau Informatică (la alegere), care contează în procent de 75% din media de admitere, şi media generală de la Bacalaureat (25%).

Decizia UAIC nu este privită însă în cei mai buni termeni de celelalte universităţi din Iaşi, multe dintre ele făcând eforturi deosebite pentru a da, în condiţii de siguranţă epidemiologică, probele de admitere scrise şi pe perioada pandemiei. Un exemplu este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, care a angrenat peste 700 de profesori şi personal administrativ şi a luat săli de la trei alte instituţii de învăţământ superior din Iaşi, în anii precedenţi, pentru a asigura distanţarea fizică şi un număr mai mic de candidaţi în săli, care au dat cu toţii examenul scris în format faţă-în-faţă.

Sau Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, care a organizat şi anul trecut, şi anul acesta, probe scrise la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din Iaşi. Victimă pandemiei a căzut însă şi proba scrisă de la admiterea la licenţă la Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”, care pornise promiţător în anul dinaintea pandemiei, însă admiterea se va realiza doar pe bază de dosar anul acesta.

Teologia şi Sportul – singurele cu probe scrise la UAIC

În cazul UAIC, doar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, se mai dă probă eliminatorie vocaţională – oral – de dicţie şi aptitudini muzicale pentru cei care nu sunt absolvenţi de seminar teologic liceal, cât şi o probă eliminatorie de tip admis/respins, interviu pe baza unei tematici din „Învăţătura de credinţă ortodoxă”. Alături de Teologie, doar Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport mai are o probă sportivă, la alegere, care contează 60% din media finală, diferenţa fiind media obţinută la examenul de bacalaureat.

Însă şi aici au dispărut o parte din probe, inclusiv la Kinetoterapie, unde se intră doar pe bază de dosar. Cele mai mari semne de întrebare a ridicat absenţa şi anul acesta a probei scrise la admiterea la Facultatea de Informatică – recunoscută ca fiind una dintre cele mai dure trepte de intrare la facultate, alături de cea de la cealaltă facultate de profil din Iaşi, Facultatea de Automatică şi Calculatoare – TUIASI.

La Informatică, fără admitere, studenţii au un şoc în anul I când văd dificultatea

Decanul instituţiei, prof.dr. Adrian Iftene, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că decizia s-a luat în luna ianuarie, cu 6 luni înainte de începerea admiterii, aşa cum prevede metodologia impusă la nivel naţional de Ministerul Educaţiei. Atunci, explică decanul, numărul de cazuri de COVID-19 era unul ridicat, nu se ştia dacă în vară lucrurile vor arăta mai bine, iar decizia de a face selecţia doar după notele de la Bacalaureat a părut cea mai sigură soluţie.

„Nu ştiam ce va fi peste vară. Nu am vrut să anunţăm ceva, apoi să încercăm să schimbăm, nici legislativ nu aveam opţiunea să facem modificările la mai puţin de şase luni de la admitere. Puteam ajunge în situaţia să nu mai susţinem proba, aşa că am ales o varianta care sigur se putea organiza indiferent de scenariul impus de pandemie”, a explicat prof.dr. Adrian Iftene. Acesta a precizat însă că el şi colegii îşi doresc, la nivelul facultăţii, să reintroducă probele scrise chiar de anul viitor, dacă situaţia pandemică va permite.

Conform decanului, există o diferenţă de motivaţie şi de „şoc” între generaţiile care au dat examen scris şi cele care au intrat pe bază de dosar. „Înainte ei se pregăteau şi erau foarte motivaţi, învăţau bine informatică şi matematică şi se pregăteau pentru ce urmează. Examenul nostru are şi un nivel comparativ mai mare decât cel de la Bacalaureat: dacă la «bac» majoritatea iau peste 9, la noi puţini luau peste 9. Dar îşi verificau cunoştinţele şi ştiau ce îi aşteaptă. Acum ei vin cu rezultatele de la Bacalaureat şi sunt surprinşi de dificultatea din anul I, şi trebuie să se adapteze”, a mai punctat decanul.

La Drept şi anul viitor e posibil să nu se dea examen

O fereastră deschisă înspre avocatură au descoperit şi cei care au dat în ultimii ani la Facultatea de Drept a UAIC şi nu au mai susţinut examenul de tip grilă, de gramatică a limbii române, care conta în 50% din media de admitere. Nici anul acesta nu vor susţine acest examen, doar media de la Bacalaureat şi cea de la proba de Limbă Română vor fi luate în considerare.

Decanul facultăţii, conf.dr. Ioana Maria Costea, a invocat acelaşi motiv: incertitudinea din luna ianuarie, când s-a stabilit metodologia de admitere. Însă nici în viitor nu este clar dacă se va introduce examen la intrarea la Drept, deşi decanul admite că „în mod tradiţional acesta ar fi standardul de normalitate”.

„În ianuarie eram în continuare în situaţie de «lockdown» şi nu am putut să prevedem cum va fi situaţia în vară, am crezut că este mai prudent aşa, vom reanaliza la un moment dat dacă este cea mai bună formulă. Cred că este un pic cam devreme să ne gândim la o formulă de examen pentru că nu ştim exact cum va fi cu pandemia, dar în mod tradiţional, la Drept s-a dat examen”, a punctat conf.dr. Ioana Maria Costea.

La Psihologie sunt şi anul acesta promisiuni. Dar pentru anul viitor, şi la master

Un alt semn de întrebare s-a ridicat şi la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la UAIC, a cărei conducere a menţionat în mai mulţi ani că ia în calcul introducerea unui tip de examinare scrisă la admiterea de la licenţă.

Promisiunile au fost făcute în contextul în care Psihologia are una dintre cele mai mare concurenţe din Iaşi pe locurile bugetate, atingând şi cifre de peste 8 candidaţi pe un loc. Anul acesta, însă, nu s-a luat o astfel de decizie, chiar dacă facultăţi similare din ţară, cum ar fi la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, dau o formă de examinare scrisă pentru trierea candidaţilor. Decanul facultăţii, conf.dr. Ştefan Boncu, a spus că astfel de măsuri vor fi luate de anul viitor, dar cu precădere la master.

„Luăm în calcul astfel de soluţii, dar nu neapărat la licenţă, ci la masterat, unde avem nevoie de o direcţie mai bună. Deja la unul dintre programele de master avem o solicitare foarte mare, deşi sunt doar 75 de locuri, avem mult mai mulţi candidaţi, şi am introdus interviul ca probă eliminatorie. Dar la nivelul facultăţii se discută astfel de soluţii, avem propuneri şi pentru licenţă, dar cel mai probabil va fi la masterat.

Deocamdată vrem să vină cât mai mulţi candidaţi şi din cantitate să facem calitate”, a precizat decanul. Înscrierea la licenţă începe la UAIC de luni, 11 iulie, în aceeaşi zi cu cei de la USV Iaşi. La TUIASI a început deja de o săptămână, fiind aproape 900 de candidaţi unici înscrişi în primele zile, iar la UMF admiterea a început de la debutul lunii iunie şi se va încheia pe 17 iulie.

 

 

Comentarii