Copil de doi ani, la spital după ce a ronţăit anticoncepţionalele mamei

marți, 21 mai 2019, 01:50
2 MIN
 Copil de doi ani, la spital după ce a ronţăit anticoncepţionalele mamei

„Nu sunt toxice, dar pot da reacţii deosebite, cum ar fi vărsături, dureri abdominale, reacţii alergice. A fost nevoie de internare“, spun medicii de la Spitalul de Copii.

Un copil de doar doi ani a ajuns la spital după ce a înghiţit din greşeală mai multe comprimate anticon­cepţionale pe care le-a găsit în casă. Medicii din Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ spun că, deşi nu prezenta simptome care să indice prezenţa unor reacţii adverse, copilul a rămas internat pentru supraveghere.

„Acestea nu sunt toxice, însă în mod clar trebuie să aibă indicaţie medicală pentru a fi administrate. De aceea, având în vedere că pot da reacţii deosebite, cum ar fi vărsături, dureri abdominale, reacţii alergice sau alte simptome în funcţie de particularitatea copilului, a fost nevoie de internare“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Starea copilului este una bună, nefiind pusă viaţa în pericol. Specialiştii mai spun că grupa de vârstă între un an şi cinci ani este cea mai predispusă să înghită accidental medicamente.

De aceea, este indicat ca toate medicamentele din casă să fie ţinute sub cheie sau în locuri unde copiii să nu aibă acces, cum ar fi dulapuri care se află la înălţime mare.

Cele mai periculoase sunt medicamentele cu indicaţie cardiacă sau neurologică, care pot cauza tulburări de ritm cardiac greu de gestionat, mai ales dacă cei mici nu au indicaţie medicală pentru a le lua.

În unitatea medicală au mai ajuns în ultimele zile în medie aproximativ 100 de copii, 20% dintre aceştia necesitând şi internare, fiind vorba despre cazuri de insuficienţă respiratorie, patologii traumatice sau copii care necesită intervenţii chirurgicale.

Restul copiilor au beneficiat doar de consult, investigaţii, au primit recomandări la domiciliu sau au fost transferaţi la alte spitale, majoritatea la Spitalul de Boli Infecţioase sau la Spitalul de Neurochirurgie.

Comentarii